Onorariu Pentru Mediator din Bucuresti

 

Onorariu Pentru Mediator din Bucuresti

Trebuie sa platim un onorariu pentru mediere ? Si daca da, cum ramane cu informarea gratuita ? 

Sa le luam pe rand. Informarea despre avantajele medierii se regaseste in legea 115/2012 punctul 14.

“Art. 61(1) In cazul in care conflictul a fost dedus judecatii, solutionarea acestuia prin mediere poate avea loc din initiativa partilor sau la propunerea oricareia dintre acestea ori la recomandarea instantei, cu privire la drepturi asupra carora partile pot dispune potrivit legii. Medierea poate avea ca obiect solutionarea in tot sau in parte a litigiului. Mediatorul nu poate solicita plata onorariului pentru informarea partilor.

Tot la capitolul informare gratuita observam  ca potrivit art. 26 completat de art. XV din Legea 202/2010:
(1)Mediatorul are dreptul la plata unui onorariu stabilit prin negociere cu părţile, precum şi la restituirea cheltuielilor ocazionate de mediere.
(2)Onorariul trebuie să fie rezonabil şi să ţină cont de natura şi de obiectul conflictului.
(3)Pentru activitatea de informare şi consiliere a părţilor cu privire la procedura medierii şi avantajele acesteia, îndeplinită potrivit legii anterior încheierii contractului de mediere, mediatorul nu poate pretinde onorariu.

De cand incepem sa platim onorariul unui mediator ?

Legea 192/2006 Art. 43. - (1) Partile aflate in conflict se prezinta impreuna la mediator. In cazul in care se prezinta numai una dintre parti, mediatorul, la cererea acesteia, va adresa celeilalte parti invitatia scrisa, in vederea acceptarii medierii si incheierii contractului de mediere, stabilind un termen de cel mult 15 zile. Invitatia se transmite prin orice mijloace care asigura confirmarea primirii textului.

2) In cazul imposibilitatii de prezentare a partii convocate, mediatorul poate stabili, la cerere, o noua data pentru prezentarea la mediere, cu acordul ambelor parti.
(3) Daca cealalta parte refuza in mod explicit medierea sau nu se prezinta de doua ori la rand la datele fixate pentru semnarea contractului de mediere, medierea se considera neacceptata.

Prin urmare, daca partile nu se prezinta impreuna la un birou de mediator pentru sedinta de informare gratuita despre avantajele medierii, mediatorul va incheia un contract de premediere cu dumneavostra prin care se va obliga la demersurile prevazute de art 43 din 192/2006 si anume invitarea partilor de doua ori sau pana cand aceasta va accepta ori va refuza explicit participarea la sedinta de informare gratuita. Primul onorariu care se plateste unui birou de mediator este pentru serviciile de invitare a partii neprezente la sedinta de informare gratuita, conform art. 26 completat de art. XV din Legea 202/2010:
(1)Mediatorul are dreptul la plata unui onorariu stabilit prin negociere cu părţile, precum şi la restituirea cheltuielilor ocazionate de mediere.

Daca vorbim de o suma pentru aceste servicii, in functie de serviciul de curierat agreat de mediator, de cota mediatorului, si de distanta la care se trimite invitatia , onorariul pentru premediere poate fi intre 100 si 300 de ron, dar exista si mediatori mai ieftini sau mai scumpi in functie de localitate sau experienta .

In cazul in care medierea nu este acceptata de parti cheltuielile ocazionate de mediere se opresc aici.

In cazul in care partile acepta rezolvarea litigiului prin mediere,

art. 26 completat de art. XV din Legea 202/2010:
(1)Mediatorul are dreptul la plata unui onorariu stabilit prin negociere cu părţile, precum şi la restituirea cheltuielilor ocazionate de mediere.
(2)Onorariul trebuie să fie rezonabil şi să ţină cont de natura şi de obiectul conflictului.

Este greu de spus ce inseamna un onorariu rezonabil. Important este ca dumneavostra puteti sa va alegeti mediatorul in functie de onorariul pe care il percepe , cu mentiunea ca un mediator ieftin nu este intotdeauna o varianta fericita, la fel cum un mediator scump nu este intotdeauna un mediator bun .

Biroul de mediator Mustateanu a stabilit onorarii incepand de la 100 de euro pentru cazurile simple cu o crestere exponentiala in functie de gradul de dificultate si complexitatea cazului ce necesita a fi mediat.

Mediator Bucuresti – Petru Mustateanu

Sigur va mai intereaza si :

  • Mediator din BucurestiMediator din Bucuresti
    Daca ati accesat site-ul nostru ca urmare a unei cautari specifice legate de mediere sau stiati deja adresa noastra de internet, inseamna ca ceea ce dumneavostra cautati este un Mediator din Bucuresti...
  • Legea 202/2010 Mica reforma a JustitieiLegea 202/2010 Mica reforma a Justitiei
    15. Articolul 131 se modifica si va avea urmatorul cuprins: "Art. 131 In tot cursul procesului, judecatorul va incerca impacarea partilor, dandu-le indrumarile necesare, potrivit legii. In aces...
  • Medierea obligatorie in caz de divortMedierea obligatorie in caz de divort
    Noul Cod De Procedura Civil aduce modificari esentiale in ceea ce priveste modalitatea prin care se poate efectua desfacerea casatoriei. Noutatea consta in introducerea procedurii prealabile obligator...
  • Avantajele medierii pentru avocatiAvantajele medierii pentru avocati
    Mediatorul nu este un concurent al avocatului! Asa cum nu sunt nici judecatorul, executorul judecatoresc sau expertul tehnic. Profesia de mediator nu trebuie privita cu rezerve sau scepticism de catre...
  • Scapi de un proces in in instanta cu ajutorul medierii ? Scapi de un proces in in instanta cu ajutorul medierii ?
    Trebuie sa incep spunand ca medierea functioneaza inRomania in baza legii nr 192/2006 actualizata in 2012 cunoscuta sub numele de legea medierii. Medierea este o profesie liberala practicata de un ...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*


*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Translate this site:

PRIMESTE NOUTATI PE E-MAIL !

Powered by
Easy Automatic Newsletter Lite v2.7.2

Mediator Bucuresti Mediere

BIROU MEDIATOR BUCURESTI