Contractul prenuptial la mediator

 

Moda occidentală a convențiilor matrimoniale începe să prindă și la românii care vor să țină la distanță partenerii „pe interes”. Actele sunt încheiate înainte de căsătorie, dar și după ani buni de mariaj, de obicei după ce unul din parteneri „o ia pe căi greșite”.

Dacă ţările vestice au o tradiţie de zeci de ani în încheierea unor astfel de convenţii, chiar cu posibilitatea de a introduce clauze care mai de care mai excentrice, în România, legea permite acest lucru abia din 1 octombrie 2011.

Şi asta deşi tribunalele sunt pline de soţi care îşi dispută de la casă şi maşină până la averi cu multe zerouri. Soţii Truică, Adriana Bahmuţeanu şi Silviu Prigoană şi, mai recent, soţii Patriciu sunt doar câteva exemple de celebrităţi care au dus sau duc încă o luptă aprigă în instanţă pentru bani. Încheierea unei convenţii matrimoniale prin care partenerii pot să aleagă din timp cum să dispună de bunuri ar elimina partajul cu scandal în caz de divorţ.

Cuplurile moderne, îndrumate de mediator

Băiatul vine cu casa, iar fata cu zestrea este o tradiţie care nu mai e de mult valabilă sau care se păstrează cel mult în unele comunități rurale. În prezent, tot mai mulţi soţi iau în calcul varianta de „a nu-şi amesteca” bunurile dobândite în timpul căsătoriei, ca să nu fie nevoiţi să le împartă pe jumătate cu partenerii la divorţ.

Noul Cod Civil prevede trei regimuri matrimoniale: cel al comunităţii legale de bunuri (totul la comun, singurul regim care era prevăzut în Vechiul Cod Civil), cel al separaţiei (fără bunuri comune) şi regimul convenţional (posibilitatea de a avea şi bunuri proprii, şi bunuri comune). Cei care aleg ultimele două variante trebuie să încheie o convenţie la notar înainte să ajungă în faţa ofiţerului de stare civilă. Actul începe să producă efecte după căsătorie. Convenţia nu vizează şi bunurile dobândite înaintea căsătoriei, care sunt proprii de drept.

Nehotărâţii pot trece mai întâi pe la mediator care îi ajută să aleagă regimul matrimonial care li se potriveşte cel mai bine, iar apoi să-l autentifice la notar (costă câteva sute de lei). În lipsa convenţiei, soţii se supun automat vechiului regim al comunităţii legale, în care toate bunurile dobândite după căsătorie sunt comune. Din fericire, regimul matrimonial ales iniţial nu e bătut în cuie. „Partenerii îl pot schimba, dar nu mai devreme de un an de la data căsătoriei”, ne-a declarat Daniela Negrilă, notar public la cabinetul Concordia.

Femeile bogate se vor pe cont propriu

Primii care au înţeles că dragostea nu trece prin stomac şi au încheiat convenţii au fost românii cu bani, care au dorit săşi protejeze afacerile sau să evite executarea din cauza datoriilor soţului/ei. Inclusiv dacă îşi cumpără o casă, vor deţine din ea procentul cu care contribuie. „Am fost impresionată de numărul de convenţii încheiate de la intrarea în vigoare a noului Cod Civil. În general, sunt oameni bogaţi, care au ce să apere, nu persoane care pornesc de la zero. Sunt situaţii în care unul dintre ei are afaceri de familie, pe care e firesc să le protejeze. Ele pot să prospere în timpul căsătoriei, iar la divorţ, celălalat poate cere anumite drepturi, deşi nu a contribuit cu nimic”, exemplifică notarul.

Deşi încă jenate să pună problema „contractului prenupţial”, tot mai multe femei întreprinzătoare au solicitat consultanţă în acest sens. „Multe femei care câştigă mai bine decât soţii lor mi-au cerut informaţii pe această temă. Nu ştiu câte au făcut efectiv pasul, dar cel puţin există intenţie”.

Femeile care au încheiat deja convenţii de separaţie de bunuri nu sunt genul care să schimbe scutece. „S-au axat pe carieră şi nu stau foarte mult în concediu de creştere a copilului. Nu prea îşi lasă afacerile, iar dacă o fac, recuperează repede”.

Asigurare de bătrâneţe

Inclusiv soţii care s-au căsătorit pe vechea lege pot încheia convenţii de separare de bunuri. O astfel de decizie e luată, de obicei, după ce intervin schimbări în comportamentul celuilalt (cade în patima jocurilor de noroc, vinde bunurile comune etc.). Mirela a încheiat o convenţie matrimonială după 22 de ani de căsnicie în care mai mult ea a adus bani în casă.

„În toţi aceşti ani, l-am ţinut în cârcă pe soţul meu, care a avut câştiguri modice şi doar ocazional. Oricând pot dovedi că am dobândit casa din banii mei. Am încheiat un astfel de act, pentru că mă tem ca fiii lui din afara căsătoriei să se ridice cu pretenţii”. Şi Ionel, 35 de ani, regretă că nu a încheiat un astfel de act la timpul potrivit. „Soţia mi-a vândut două maşini cumpărate din banii mei şi multe alte bunuri dobândite împreună, fără acordul meu. Acum divorţez şi aş vrea să-mi rămână mie casa”, spune bărbatul.

Recomandate cuplurilor cu diferenţe mari de venituri

Sociologul Alfred Bulai consideră că aceste contracte prenupţiale sunt eficiente doar în cazul milionarilor şi că în cazul oamenilor de rând nu prea îşi au rostul. „O astfel de convenţie se adresează elitelor, nu celor care nu au după ce bea apă. Se încheie între soţii la care există un dezacord mare al veniturilor, pentru a se evita cearta prin tribunale. Uitaţi-vă în cazul Patriciu”, spune sociologul.

Dincolo de toate aceste calcule, chiar şi în rândul bogaţilor, intenţia de a încheia un contract prenupţial poate trăda nesiguranţa în viaţa de cuplu, spun psihologii. „Exceptând situaţiile în care o persoană face un astfel de contract doar pentru a demonstra familiei că celălalt nu-i urmăreşte doar banii, o astfel de intenţie relevă anumite îndoieli în ceea ce priveşte viitorul relaţiei. Când porneşti la drumul căsniciei, te gândeşti că e pentru totdeauna. Ori, un astfel de contract arată că iei în calcul şi posibilitatea unei despărţiri”, consideră psihologul Keren Rosner, de la cabinetul Mentarex Consult.
Sursa : Dragoste până la bani. Românii încep să îşi protejeze averea prin contracte prenupţiale – Social > EVZ.ro http://www.evz.ro/detalii/stiri/dragoste-pana-la-bani-1027881.html#ixzz2NYJy3dd2
EVZ.ro

Sigur va mai intereaza si :

 

Leave a Reply

Translate this site:
ADRESA:

BUCURESTI, STR IENACHITA VACARESCU NR 17 A SECTOR 4 BUCURESTI REPER HOTEL HOROSCOP - STATIA METROU UNIRII IESIREA BD DIMITRIE CANTEMIR - Pentru programare la o sedinta de mediere nu ezitati sa ne contactati la:
-Tel:0768.511.900

Mediator Bucuresti

Birou de Mediator Petru Mustateanu a fost infiintat si isi desfasoara activitatea in baza prevederilor Legii 192/2006 privind medierea si organizarea profesiei de mediator cu modificarile si completarile ulterioare, a Regulamentului de organizare si functionare a Consiliului de Mediere precum si a Hotararilor Consiliului de Mediere. Titularul biroului a fost autorizat ca mediator de catre Consiliul de Mediere prin Hotararea nr. 1923. DIN 15.04.2000. Birou de Mediator este prezent in Tabloul Mediatorilor emis de Consiliul de Mediere si publicat in Monitorul Oficial a Romaniei.

August 2014
M T W T F S S
« Jul    
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Intrebarea mediatorului:

* Daca ati avea o problema ati prefera :

View Results

Loading ... Loading ...

PROGRAM MEDIERE BUCURESTI

MEDIATOR