Retragerea plangerii penale cu ajutorul medierii

 

 Retragerea plangerii prealabile prin mediere 

Retragerea plangerii prin mediere constituie o cauza de inlaturare a raspunderii penale (art. 132 C.pen.). Retragerea plangerii prin mediere este un aspect al disponibilitatii recunoscute victimei in procesul penal si constituie un act de vointa unilateral, manifestat in cadrul procesului de mediere de persoana vatamata care a facut plangere prealabila si care apoi revine retragand plangerea facuta odata cu depunerea acordului de mediere la organul de cercetare penala .Acordul de mediereeste dovada ca retragerea este reala si nederminata de dol sau violenta .

Ca si plangerea prealabila, si retragerea acesteia cu ajutorul procedurii de mediere are un caracter mixt, care priveste dreptul penal si cel procesual penal. Astfel, potrivit art. 131 alin. 2 Codul penal, retragerea  plangerii prealabile cu ajutorul procedurii de mediere are ca efect juridic inlaturarea raspunderii penale, iar procurorul nu mai poate declansa urmarirea/actiunea penala. Intrucat actiunea penala ramane fara obiect, organul judiciar este obligat sa dea efect vointei persoanei vatamate consemnata in acordul de mediere, facand aplicarea art. 10 lit h C.proc.pen., sens in care va dispune neinceperea urmaririi penale (art. 228 alin 4). Daca a inceput urmarirea penala, solutia va fi incetarea acesteia(art. 11 pct 1 lit c), iar instanta va dispune incetarea procesului penal (art.11 pct. 2 lit b).

2. Impacarea partilor prin procedura medierii 

Conform art.132 alin.1 Cod penal, impacarea partilor prin mediere in cazurile prevazute de lege inlatura raspunderea penala si stinge si actiunea civila. Disponibilitatea procesului se manifesta, in acest caz, in acordul de vointa consemnat in acordul de mediere al partilor cu privire la stingerea amiabila a litigiului dintre ele.

Ca si la formularea plangerii prealabile si retragerea acesteia prin procedura medierii, impacarea partilor prin mediere are un caracter mixt, care priveste dreptul penal si cel procesual penal. Astfel, potrivit dispozitiilor art. 132 din Codul penal, “impacarea partilor prin mediere in cazurile prevazute de lege inlatura raspunderea penala”. Pe de alta parte, prin art. 10 alin. 1 lit. h) din C.proc.pen. se prevede ca actiunea penala nu poate fi pusa in miscare, iar daca a fost pusa in miscare nu mai poate fi exercitata daca a fost retrasa plangerea prealabila prin depunerea acordului de mediere ori daca partile s-au impacat prinprocedura medierii depunad in acest sens un acord de mediere. Ca urmare, efectul acordului partilor consemnat in acordul de mediere este definitiv si obligatoriu pentru organele judiciare, actiunea penala neputand continua peste vointa acestora. Organul judiciar va dispune neinceperea urmaririi penale (art. 228 alin 4). Daca a inceput urmarirea penala, solutia va fi incetarea acesteia (art. 11 pct 1 lit c), iar instanta va dispune incetarea procesului penal (art.11 pct. 2 lit b).

Spre deosebire de cazul plangerii prealabile, unde retragerea prin acord de mediereopereaza in rem si produce efecte fata de toti participantii, impacarea partilor prinprocedura medierii opereaza in personam, inlaturand raspunderea penala numai cu privire la inculpatul cu care persoana vatamata s-a impacat.

Daca vreti sa aflati mai multe despre mediere, va recomandam sa rasfoiti acest site sau sa sunati cu incredere la unul din numerele de telefon afisate la datele de contact prezente pe acest site .

Mediator Petru Mustateanu – Bucuresti 2013

Sigur va mai intereaza si :

  • Impacarea partilor prin mediereImpacarea partilor prin mediere
    Conform art.132 alin.1 Cod penal, impacarea partilor prin mediere in cazurile prevazute de lege inlatura raspunderea penala si stinge si actiunea civila. Disponibilitatea procesului se manifesta, i...
  • Retragerea plangerii penale prin procedura medieriiRetragerea plangerii penale prin procedura medierii
    Retragerea plangerii prealabile prin procedura medierii este prevazuta in cap. III, t. VII, art. 131, alin. 2, C. pen., partea generala, cauza de inlaturare a raspunderii penale. Conform legii, in ...
  •   Retragerea plangeri prealabile prin mediere Retragerea plangeri prealabile prin mediere
    Retragerea plangeri prin mediere constituie o cauza de inlaturare a raspunderi penale (art. 132 C.pen.). Retragerea plangeri prin mediere este un aspect al disponibilitati recunoscute victimei in p...
  • Insulta si calomnia înapoi în Codul PenalInsulta si calomnia înapoi în Codul Penal
    Insulta si calomnia odata  reintroduse in codul penal constiuie infracţiuni pentru care, potrivit legii, retragerea plângerii prealabile sau împăcarea părţilor înlătură răspunderea penală (art. 67 ...
  • Mediere vatamare corporala grava din accident rutierMediere vatamare corporala grava din accident rutier
    Împăcarea părților prin mediere (autor-victimă) în caz de vătămare corporală gravă din accident auto, înlătură răspunderea penală a autorului producerii accidentului iar acesta nu mai este sancțion...
 

Leave a Reply

Translate this site:
ADRESA:

BUCURESTI, STR IENACHITA VACARESCU NR 17 A SECTOR 4 BUCURESTI REPER HOTEL HOROSCOP - STATIA METROU UNIRII IESIREA BD DIMITRIE CANTEMIR - Pentru programare la o sedinta de mediere nu ezitati sa ne contactati la:
-Tel:0768.511.900

Mediator Bucuresti

Birou de Mediator Petru Mustateanu a fost infiintat si isi desfasoara activitatea in baza prevederilor Legii 192/2006 privind medierea si organizarea profesiei de mediator cu modificarile si completarile ulterioare, a Regulamentului de organizare si functionare a Consiliului de Mediere precum si a Hotararilor Consiliului de Mediere. Titularul biroului a fost autorizat ca mediator de catre Consiliul de Mediere prin Hotararea nr. 1923. DIN 15.04.2000. Birou de Mediator este prezent in Tabloul Mediatorilor emis de Consiliul de Mediere si publicat in Monitorul Oficial a Romaniei.

June 2014
M T W T F S S
« May    
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30  
Intrebarea mediatorului:

* Daca ati avea o problema ati prefera :

View Results

Loading ... Loading ...

PROGRAM MEDIERE BUCURESTI

MEDIATOR