Sanctiuni pentru neprezentarea la informare despre mediere

 

Sanctiuni prevazute in legislatie pentru neprezentarea la informarea gratuita despre avantajele medierii .

 

In textele intalnite in presa din Bucuresti , unele preluate si pe acest site, ca si pe site-urile multor colegi mediatori intalnim urmatorul text :

“Inainte de sesizarea instantei de judecata sau a organului de urmarire penala, partile sau oricare dintre acestea sunt tinute sa incerce solutionarea conflictului prin mediere, sub sanctiunea prematuritatii introducerii cererii de chemare in judecata sau a plangerii penale

Unele organe de presa sau site-uri ale mediatorilor prezinta acest text ca fiind chiar parte din legea 115/9 iulie 2012 pentru modificarea si completarea Legii 192/2006, privind medierea si organizarea profesiei de mediator.

Daca ar fi sa luam de bun textul o prima sanctiune ar fisanctiunea prematuritatii introducerii cererii de chemare in judecata sau a plangerii penale

Nu stiu de unde a aparut acel text in presa pentru ca se nu regaseste nici in legea 115/2012 si nici in legea 192/2006. Cel mai probabil initiatorii legii 115/2012 au dorit acest paragraf in  legea 115/2012 dar, pe parcursul procedurii parlamentare, in comisii, respectivul paragraf a cazut si odata cu el si  “sanctiunea EXPRESA a prematuritatii introducerii cererii de chemare in judecata sau a plangerii penale

Asa cum stim, legea se interpreteaza in spiritul si in litera ei dar, cu toate acestea, sunt voci care indraznesc a interpreta o prevedere legala ca fiind “sanctiunea prematuritatii introducerii cererii de chemare in judecata “

Este vorba despre Codul de Procedura Civila republicat 2012. Legea 134/2010 privind Codul de procedura Civila republicat care spune la Art 193:

Procedura prealabila Art. 193
(1) Sesizarea instantei se poate face numai dupa indeplinirea unei proceduri prealabile, daca legea prevede in mod expres aceasta. Dovada indeplinirii procedurii prealabile se va anexa la cererea de chemare in judecata.
(2) Neindeplinirea procedurii prealabile nu poate fi invocata decat de catre parat prin intampinare, sub sanctiunea decaderii.

Numai ca, nici legea 192/ 2006 si nici legea 115/2012 nu prevede medierea ca procedura prelabila.

Dar, Legea 115/2012 pentru modificarea si completarea Legii nr. 192/2006 privind medierea si organizarea profesiei de mediator la Art. 60^1 Spune ca:

(1)     In litigiile ce pot face, potrivit legii, obiect al medierii sau al altei forme alternative de solutionare a conflictelor, partile si/sau partea interesata, dupa caz, sunt tinute sa faca dovada ca au participat la sedinta de informare cu privire la avantajele medierii,

Eu nu as indrazni sa interpretez ‘’ partile sunt tinute sa faca dovada ca au participat la sedinta de informare cu privire la avantajele medierii ‘’ ca fiind  ‘’ procedura prealabila ‘’.

Acum ca am terminat cu “sanctiunea prematuritatii introducerii cererii de chemare in judecata sau a plangerii penaleputem trece la,

 

 

Sanctiunile concrete prevazute in legislatie pentru neprezentarea la informarea gratuita despre avantajele medierii . 

 

Art 2 din Legea 115/2012 spune : 

(1)   Daca legea nu prevede altfel, partile, persoanele fizice sau persoanele juridice, sunt obligate sa participe la sedinta de informare privind medierea, inclusiv dupa declansarea unui proces in fata instantelor competente, in vederea solutionarii pe aceasta cale a conflictelor in materie civila, de familie, in materie penala, precum si in alte materii, in conditiile prevazute de prezenta lege. Dispozitiile art. 182 pct. 1 lit. e) din Codul de procedura civila raman aplicabile in mod corespunzator.” (la data  01 oct 2012 Art. 2, alin. (1) din capitolul I modificat de Art. I, punctul 1. din Legea 115/2012 )

Mergem la Dispozitiile art. 182 pct. 1 lit. e) din Codul de procedura civila si citim ca:

Art. 182.NCPC  - (1) Daca legea nu prevede altfel, instanta, potrivit dispozitiilor prezentului articol, va putea sanctiona urmatoarele fapte savarsite in legatura cu procesul, astfel:

1. cu amenda judiciara de la 100 lei la 1.000 lei:

a) introducerea, cu rea-credinta, a unor cereri principale, accesorii, aditionale sau incidentale, precum si pentru exercitarea unei cai de atac, vadit netemeinice;

b) formularea, cu rea-credinta, a unei cereri de recuzare sau de stramutare;

c) obtinerea, cu rea-credinta, a citarii prin publicitate a oricarei parti;

d) obtinerea, cu rea-credinta, de catre reclamantul caruia i s-a respins cererea a unor masuri asiguratorii prin care paratul a fost pagubit;

e) contestarea, cu rea-credinta, de catre autorul ei a scrierii sau semnaturii unui inscris ori a autenticitatii unei inregistrari audio sau video;

f) refuzul partii de a se prezenta la sedinta de informare cu privire la avantajele medierii, in situatiile in care a acceptat, potrivit legii;

___________

Litera f) a fost introdusa prin punctul 63. din Lege nr. 76/2012 incepand cu 01.09.2012.

 

Pentru o imagine clara mergem si la legea nr 76/2012 cea care a introdus in art 182 din NCPC punctul f  si vedem la punctul 63. din Legea nr. 76/2012 :

 

63. La articolul 182 alineatul (1) punctul 1, dupa litera e) se introduce o noua litera, litera f), cu urmatorul cuprins:

“f) refuzul partii de a se prezenta la sedinta de informare cu privire la avantajele medierii, in situatiile in care a acceptat, potrivit legii;”.

Asadar, sanctiunea prevazute in legislatie pentru neprezentarea la informarea gratuita despre avantajele medierii este  “amenda judiciara de la 100 lei la 1.000 lei “ comform art 2 din legea 115/2012 si a Art. 182.NCPC  .

 

Mediator Petru Mustateanu – Bucuresti 2012

 

Sigur va mai intereaza si :

2 Responses to Sanctiuni pentru neprezentarea la informare despre mediere

  • Costin says:

    Intr-adevar, multi mediatori nejuristi, dar si juristi la ff, lanseaza pe internet astfel de titluri si cand ii iei la bani marunti o intorc precum la Pl oiesti ca au vrut sa atraga atentia ca lumea sa vina la mediere… Adica promovare si publicitate inselatoare pentru a avea clienti. Asa ceva nu poate decat descalifica un mediator si poate atrage consecinte disciplinare, intrucat incalca prevederile legale şi deontologia profesionala. Cu acordul dvs. dl Mustateanu voi publica si eu materialul pe blogul AM GL. Toata stima pentru demonstratie.
    Mediator C. Asofronie

  • Buna ziua
    Sunt mediator autorizat si nu stiu daca are rost sa discutam de sanctiuni asupra celor care nu se prezinta la sedinta de informare atita timp cit pe siteul medierea online al domnului presedinte al Consiliului de mediere pina acum citeva zile se putea face informare despre mediere si sa obtii prcesul verbal de informare online , bifind citeva casute si trimitind numele si datele persoanei care are nevoie de respectivul proces verbal . La momentul actual sectiunea respectiva a fost retrasa si este in constructie , astept cu nerabdare sa vad ce apare acolo . Am incercat sa discut cu dinsul pe facebook dar probabil sunt prea marunt ca sa imi raspunda . Asa cum i-am scris pe facebook , cum putem pretinde ca am facut o informare si promovare corecta a medierii din spatele calculatorului ? Oare nu ar fi normal daca asa se procedeaza cu medierea sa incerce sa tina si o pledoarie in instanta tot online , asa de dragul echidistantei ??

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*


*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Translate this site:

PRIMESTE NOUTATI PE E-MAIL !

Powered by
Easy Automatic Newsletter Lite v2.7.2

Mediator Bucuresti Mediere

BIROU MEDIATOR BUCURESTI