Diferenta intre mediere si judecata

 

mediere 300x199 Diferenta intre mediere si judecataExplicatii despre mediere, despre cum functioneaza sau ce se intampla in cadrul unui proces de mediere se pot gasi din abundenta pe acest site. Cu toate acestea simt nevoia sa explic diferenta de principiu intre mediere si judecata.

Plecam de la ideea ca la mediere ori judecata ajung doua persoane aflate intr-un litigiu sau conflict . Ratiunea justitiei clasice este sa gasesca un vinovat de acest litigiu, sa stabilesca cine are dreptate si cine nu. Dar, de fiecare data oamenii au dreptate absoluta sau vinovatie absoluta ? In plus, ce facem cu problema, cu conflictul intre parti care ramane in continuare deschis  ? 

Prin mediere nu cautam vinovati ci solutii !

Medierea intelege mai inainte de toate ca vinovatia celuilalt nu rezolva problema. Timpul si energia cheltuite pentru a gasi un vinovat adancesc si mai tare conflictul intre parti .

Partea considerata vinovata se va incarca de ura fata de partea ce castiga procesul, in timp ce partea invingatoare va oferi dispret partii considerate vinovate. Si problema ? Imperativul dat de instanta este o rezolvare ?

Medierea este locul unde nu se discuta despre vinovatie ci despre solutii. Ce conteaza cine este vinovat de desfacerea casatoriei atata timp cat partile oricum nu mai convietuiesc impreuna ? De ce sa avem un vinovat frustrat si cu ura fata de celalalt cand putem avea doi fosti soti care gasesc in mediere o solutie prin care sa continue armonios sa fie parinti ? 

De ce sa gasim un vinovat de amplasamentul gardului cand putem obtine prin mediere doi buni vecini care stabilesc de comun acord amplasarea hotarului intre proprietati ? De ce sa gasim un vinovat de intarzierea unei plati cand putem avea  prin mediere doi parteneri de afaceri care sa stabileasca impreuna cand pot ajunge cu platile si furnizarea la zi ? Iar exemplele pot continua la nesfarsit !

Diferenta intre mediere si judecata ?  Astazi am reliefat un argument, mai multe in postarile adaugate in timp pe acest site.

 

Mediator Petru Mustateanu – Bucuresti 2012

Sigur va mai intereaza si :

  • legea medierii8 150x150 Diferenta intre mediere si judecataAcordul de mediere – inscris sub semnatura privata
    Legea 192/2006 privind medierea si organizarea profesiei de mediator la  Art. 58. - (1), spune: Cand partile aflate in conflict au ajuns la o intelegere, se redacteaza un acord care va cuprinde toa...
  • mediere diferiti 150x150 Diferenta intre mediere si judecataOrdonanta de urgenta 90/12 DEC/2012 ce completeaza legea medierii
    Ordonanta de urgenta ce completeaza legea medierii: M. Of. nr. 0878 din 21 Decembrie 2012 Act nr. 90/12 Decembrie 2012 - Bucuresti. Ordonanţă de urgenţă pentru modificarea şi completarea Legii ...
  • mediere partaj 300x2207 150x150 Diferenta intre mediere si judecataMediere in Bucuresti
    Multi oameni au auzit despre mediere pentru divort si/sau partaj, dar nu stiu exact ce este. Simplu spus, medierea este o negociere pentru divort si/sau partaj intre sotii ce divorteaza, care este ...
  • mediere3 150x150 Diferenta intre mediere si judecataCe fac atunci cand merg la mediator ?
    Medierea este explicata pe site-urile de specialitate in fel si chip, analizata in lege si in aplicarea ei pana la virgula, dezbatuta in antiteza cu justitia clasica si promovata dupa chipul si ase...
  • consiliul de mediere 300x2171 150x150 Diferenta intre mediere si judecataAvantajele medierii
    Cand vorbim despre avantajele medierii trebuie sa luam in calcul ca inRomania justitiabilii fac plangeri si cereri pentru orice. In privinta primului aspect, justitia romana sufera de problema l...

Leave a Reply

Translate this site:
ADRESA:

BUCURESTI, STR ENACHITA VACARESCU NR 17 A SECTOR 4 BUCURESTI REPER HOTEL HOROSCOP - STATIA METROU UNIRII IESIREA BD DIMITRIE CANTEMIR - Pentru programare la o sedinta gratuita de informare despre mediere nu ezitati sa ne contactati la:

NEWSLETTER

Mediator Bucuresti

Birou de Mediator Petru Mustateanu a fost infiintat si isi desfasoara activitatea in baza prevederilor Legii 192/2006 privind medierea si organizarea profesiei de mediator cu modificarile si completarile ulterioare, a Regulamentului de organizare si functionare a Consiliului de Mediere precum si a Hotararilor Consiliului de Mediere. Titularul biroului a fost autorizat ca mediator de catre Consiliul de Mediere prin Hotararea nr. 1923. DIN 15.04.2000. Birou de Mediator este prezent in Tabloul Mediatorilor emis de Consiliul de Mediere si publicat in Monitorul Oficial a Romaniei.

August 2013
M T W T F S S
« Jul    
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031  
Intrebarea mediatorului:

* Daca ati avea o problema ati prefera :

View Results

Loading ... Loading ...
MEDIATOR