Imaginea mediatorului

Medierea , prin evolutia sa sinusoidala , a creat, in ceea ce o ptriveste, perceptii cat se poate de diferite in viziunea oamenilor . La fel si mediatorul, ca practician al medierii .
Care este imaginea mediatorului ideal in perceptia oamenilor ?
Avocatul trebuie sa fie agresiv, doctorul compasiv, contabilul analitic, arhitectul profund, iar mediatorul ?
Incercand sa aflu raspunsul, am descoperit ca oamenii si-au creat o imagine despre mediatorul ideal ca despre un fel de ,,flower power” nascut din cugetul lui Dalai Lama, spunand citate din Mahatma Gandhi .
De aceea judeca orice atitudine neasociata cu o blandete de tip crestin de ziua a saptea din partea mediatorul si pun rapid un diagnostic – Nu e bun ! La asta se adauga si eticheta pe care avocatii o arunca de fiecare data cand au ocazia pe mediatori spunand – nu au studii in drept !
In plus imaginea asociata profesionistului ajuta la identificarea profesiei mult mai rapid. Avocatul are roba, doctorul halat, contabilul manecute, iar mediatorul ? Mediatorul are cel mai adesea, in perceptia colectiva, un fluturas in mana si fuge cu el dupa oameni prin judecatorii 🙂
Ce trebuie sa faca mediatorul ? In mare parte chestii abstracte ! Cum ar fi sa promoveze . Sa faca medieri, nu stim a cui este responsabilitatea, dar sa faca promovare este sigur responsabilitatea mediatorilor. Cand am inceput sa ma strecor in corpul profesional, cu ani in urma, ma simteam ca intr-o secta cu practici la vedere : – Sa promovam medierea, sa facem voluntariat ! Sa fim multi, sa fim cu totii, sa fim acolo !
Cine este medierea asta ?
Sa o comparam cu medicina naturista ? A auzit cineva slogane de genul “ alege medicina naturista, mai avantajoasa decat cea alopata” ?
Eu numai de medici sau de produse naturiste am auzit, dar ei poate ca fac parte din alta secta decat “martorii medierii inexistente in practica de zi cu zi “ !
De abia mai tarziu m-am prins ca ,,alege medierea” se referea la cursuri de mediere si nu la alege sa iti rezolvi conflictul la un mediator !
Una peste alta mai vin si feministele sa ne acuze ca ii aparam pe violatori ! Secta noastra deja seamana cu MISA . Si o spun fetele astea de parca avocatii reprezinta numai maicute in instanta, iar mediatorii se ocupa de tot ce e mai rau !
Care este imaginea mediatorului ? Sau, care ar trebui sa fie ?
Cea pe care incercam sa o insinuam ? Sau cea pe care oamenii si-o fac din ceea ce vad ?

Din punctul meu de vedere medierea nu exista ! Exista numai mediatori ! Iar imaginea mediatorului flamand cu fluturasul in mana prin judecatorii nu este una care sa creeze increderea pe care partile o au in mediator .

Pe imaginea mediatorului se bazeaza viitorul pe care profesia o va avea ! Ca tot vorbim de mediere, da,  “ am auzit de ea, e o chestie misto, e… de viitor !”

(Visited 42 times, 13 visits today)

Sigur va mai intereaza si :

  • Acordul de mediere – inscris sub semnatura privata Acordul de mediere – inscris sub semnatura privata Legea 192/2006 privind medierea si organizarea profesiei de mediator la  Art. 58. - (1), spune: Cand partile aflate in conflict au ajuns la o intelegere, se redacteaza un acord care va […]
  • Corelarea dispozitiilor legale privind mediereaCorelarea dispozitiilor legale privind medierea Articolul 227 Cpr. Civ, privind prezenta personala a partilor în vederea solutionarii pe cale amiabila a litigiului reprezinta un element de noutate în procedura civila cu referire expresa […]
  •  Este medierea o afacere ? Este medierea o afacere ? La momentul la care scriu acest text medierea poate fi comparata cu pomul laudat la care multi fug cu sacul de bani pentru a plati sa obtina legitimatia de intrare… la pom. Este […]
  • Medierea conflictelor de muncăMedierea conflictelor de muncă Pentru că toţi cei care vor să-şi tranşeze neînţelegerile în instanţă sunt obligaţi să meargă mai întâi la mediator, ne propunem prin noua rubrică săptămânală să explicam care sunt […]
  • CURS GRATUIT DE MEDIERE – FORMARE CONTINUACURS GRATUIT DE MEDIERE – FORMARE CONTINUA Va oferim astazi gratuit spre lectura o perspectiva detaliata asupra medierii, perspectiva ce poate fi o completare utila a cunostintelor acumulate in cursul de formare initiala […]