Remiterea de datorie prin mediere

 
Remiterea de datorie este un mod voluntar de stingere a obligatiei care consta in renuntarea creditorului, cu consimtamantul debitorului, la dreptul sau de creanta. Remiterea, conditiile remiteri, stabilirea remiterii partiale sau totale a datoriei se pot stabili in cadrul procedurii de mediere. 
Remiterea de datorie este reglementata in Noul Cod civil in art. 1629-1633.
Remiterea de datorie presupune consimtamantul debitorului, deci este un acord/contract care se poate incheia intr-un birou de mediator . In situatia in care debitorul nu este de acord, poate sa apeleze la procedura ofertei reale de plata si remiterea de datorie nu este valida.
In cadrul medierii se stabileste daca remiterea este  cu titlu oneros sau cu titlu gratuit, expresa sau tacita.
Remiterea de datorie poate opera pentru o parte din datorie, caz in care este o remitere partiala sau pentru intreaga datorie, iar in acest caz este o remitere totala. Partile sunt libere sa stabilieasca in mediere nivelul remiterii .
Noul Cod civil nu prevede o forma obligatorie a acestei remiteri de datorie si poate fi probata prin orice mijloc de proba scrisa ex acord de mediere .
Art. 1499 introduce posibilitatea dovedirii platii prin orice mijloc, desi este un act juridic, iar anterior Noului Cod civil, doar pentru sume sub 250 lei se putea apela la probarea prin alte mijloace decat inscrisuri. 
Din coroborarea celor doua temeiuri de drept, art. 1631 si art. 1499, se pastreaza prezumtiile din Codul Civil anterior referitoare la remiterea de datorie. Astfel, se mentin doua prezumtii ale remiterii de datorie:
a. daca creditorul remite voluntar conform conditiilor stabilite in mediere debitorului inscrisul original constatator al creantei , iar acesta este un acord de mediere ca si inscris sub semnatura privata;
b. daca creditorul remite voluntar debitorului inscrisul original constatator al creantei, dar acesta este o hotarare judecatoreasca investita cu formula executorie (sau o copie a acesteia) sau un alt act autentic.
Bineinteles, remiterea inscrisului trebuie sa fie voluntara, negociata in mediere si nu prin violenta sau inselaciune.
Efecte 
Prin remiterea de datorie opereaza nu doar stingerea platii, ci si a accesoriilor si a garantiilor.
Remiterea de datorie facuta in favoarea debitorului principal, profita atat fideiusorul, cat si ceilalti codebitori solidari, dar remiterea in favoarea unui fideiusor nu-l libereaza nici pe debitorul principal si nici pe ceilalti fideiusori.
Mediator Petru Mustateanu – Bucuresti 2013

Sigur va mai intereaza si :

  • Remiterea datoriei la mediatorRemiterea datoriei la mediator
    Remiterea de datorie este un mod voluntar de stingere a obligatiei care consta in renuntarea creditorului, cu consimtamantul debitorului, la dreptul sau de creanta. Remiterea, conditiile remiteri, ...
  • Mediatorii vor sa intervina intre presedinte si premierMediatorii vor sa intervina intre presedinte si premier
    Certurile dintre Presedintie si premier au starnit si interesul mediatorilor din Romania. Acestia sunt atat de intrigati de scandalurile politice incat si-au oferit ajutorul pentru a calma spiritel...
  • Divort Notar ?Divort Notar ?
    Divortul  in mod normal ar putea fi finalizat in maxim 30 de zile, potrivit Noului Cod Civil, daca sotii se inteleg in cadrul unui birou de mediator cu privire la toate aspectele separatiei, atat l...
  • Medierea in cauzele cu mai multi inculpatiMedierea in cauzele cu mai multi inculpati
    Conform art. 60ą lit. g) din Legea 192/2006 privind medierea si organizarea profesiei de mediator, participarea la sedinta de informare cu privire la avantajele medierii este obligatorie “in cazul ...
  • Divort fara taxa de timbruDivort fara taxa de timbru
    Asa cum stim, taxa de timbru pentru divortul la judecatorie nu mai este de 39 de lei pana acum ci a crescut, cuantumul acesteia fiind chiar mai mare decat taxele de divort care se platesc la notari...
 

Leave a Reply

Translate this site:
ADRESA:

BUCURESTI, STR IENACHITA VACARESCU NR 17 A SECTOR 4 BUCURESTI REPER HOTEL HOROSCOP - STATIA METROU UNIRII IESIREA BD DIMITRIE CANTEMIR - Pentru programare la o sedinta de mediere nu ezitati sa ne contactati la:
-Tel:0768.511.900

Mediator Bucuresti

Birou de Mediator Petru Mustateanu a fost infiintat si isi desfasoara activitatea in baza prevederilor Legii 192/2006 privind medierea si organizarea profesiei de mediator cu modificarile si completarile ulterioare, a Regulamentului de organizare si functionare a Consiliului de Mediere precum si a Hotararilor Consiliului de Mediere. Titularul biroului a fost autorizat ca mediator de catre Consiliul de Mediere prin Hotararea nr. 1923. DIN 15.04.2000. Birou de Mediator este prezent in Tabloul Mediatorilor emis de Consiliul de Mediere si publicat in Monitorul Oficial a Romaniei.

June 2014
M T W T F S S
« May    
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30  
Intrebarea mediatorului:

* Daca ati avea o problema ati prefera :

View Results

Loading ... Loading ...

PROGRAM MEDIERE BUCURESTI

MEDIATOR