La cine raman copiii dupa divort ?

 
mediator contact La cine raman copiii dupa divort ?-Odata cu discutia despre divort problema copiilor devine una stringenta . Termenul de incredintare minor dispare, locul acestuia fiind luat de o solutie moderna si adaptata necesitatilor copiilor minori : CUSTODIA COMUNA .
-Definita ca fiind ansamblul de drepturi si indatoriri care privesc atat persoana, cat si bunurile copilului, autoritatea parinteasca  apartine, potrivit Noului Cod Civil („NCC”), ambilor parinti, care trebuie sa o exercite numai in interesul superior al copilului (Titlul IV din NCC – Autoritatea parinteasca). In acest sens, urmeaza a fi avute in vedere si dispozitiile legii speciale in materie, anume Legea nr. 272/2004 privind protectia si promovarea drepturilor copilului („Legea nr. 272/2004”), care afirma prevalenta principiului interesului superior al copilului in toate demersurile si deciziile care privesc copiii, intreprinse de autoritatile publice si de organismele private autorizate, precum si in cauzele solutionate de instantele judecatoresti (art. 2 din Legea nr. 272/2004).
Interesul superior al copilului este punct de reper si atunci cand exista neintelegeri intre parinti asupra modului de indeplinire a indatoririlor parintesti; in aceasta ipoteza, instanta de tutela are autoritatea de a decide cu privire la exercitiul drepturilor si indatoririlor parintesti, cu ascultarea parintilor, a copiilor, dupa caz, precum si in functie de concluziile raportului de ancheta sociala.
In materia ascultarii copiilor, NCC introduce o noutate, in sensul ca poate fi ascultat si copilul care nu a implinit varsta de 10 ani, daca instanta de tutela considera acest lucru necesar in justa solutionare a cauzei. Mai mult, textul legal consacra dreptul copilului de a fi ascultat, precum si importanta opiniilor copilului, ce urmeaza a fi luate in considerare, raportat la varsta si gradul sau de maturitate (art. 264 NCC – Ascultarea copilului).
-In cazul in care ne dorim o varianta mai rapida si mai lipsita de traume atat pentru copii cat si pentru dumneavostra puteti alege divortul la mediator unde sotii, de comun acord, decid la recomandarea mediatorului un plan parental in care sa se reflecte felul in care parintii decid sa isi imparta custodia comuna a copilului/copiilor, intr-o formula avantajoasa in primul rand pentru minor/minori dar si pentru parinti in functie de nivelul acestora de flexibilitate oferit de locul de munca, distanta, venituri s.a.m.d. Avantajul este dat de evitarea audierii minorului, de evitarea anchetei psihosociale, de gasirea unei solutii in interesul superior al minorului de catre parinti si nu una impusa de instanta , de multe ori neagreata de niciuna dintre partile aflate in proces !
Conchizand, NCC ofera o reglementare ampla, de detaliu, mult mai bine adaptata contextului social existent si, desigur, prevederilor dreptului comunitar, materia raporturilor dintre parinti si copii fiind una dintre acelea in care solutiile jurisprudentiale, aparent facile, pot ridica in realitate probleme complexe, de apreciere subtila a situatiei de fapt existente, a probelor administrate si, nu in ultimul rand, de impact real in formarea personalitatii copilului, in dezvoltarea sa fizica si emotionala.
-Sigur ca, toate aceste prevederi legale se impun in cazul in care autoritatea parinteasca este decisa in urma unui proces de divort iar regementarile legale enumerate mai sus sunt mecanisme prin care autoritatea judecatoreasca sa stabileasca custodia comuna a parintilor in interesul superior al minorului.
-In cazul in care desfacerea casatoriei si implicit autoritatea parinteasca se stabilesc in cadrul unei proceduri de mediere , tot ce aveti de facut este sa participati la o sedinta de mediere in care toate aceste prevederi legale sunt stabilite in baza acordului dumneavostra, se consemneaza fiecare amanunt intr-un document numit ACORD DE MEDIERE, dupa care documentul se investeste in instanta obtinand astfel Certificatul de Divort in conditiile convenite legal de dumneavostra si nu cele impuse de cote legale, ancheta psihosociala si expunerea copilului la audieri si alte experiente traumatizante in salile de judecata.
Daca vreti sa aflati mai multe despre cum se poate preta medierea situatiei dumneavostra va rugam sa sunati la unul din numelele de telefon afisate la datele de contact prezente pe acest site !

Sigur va mai intereaza si :

  • mediere diferiti 150x150 La cine raman copiii dupa divort ?Ce se intampla cu copiii dupa divort ?
    Exercitarea autoritatii parintesti dupa divort Autoritatea parinteasca este ansamblul de drepturi si indatoriri care privesc atat persoana, cat si bunurile copilului si apartin in mod egal a...
  • mediere divort 150x150 La cine raman copiii dupa divort ?Divort Custodie Comuna
    EXERCITAREA AUTORITĂŢII PĂRINTEŞTI DUPĂ DIVORŢ Custodia comuna se aplica de la 1 octombrie 2011, odata cu intrarea in vigoare a Noului Cod Civil. Asta inseamna ca sotii care divorteaza pot hotar...
  • mediere diferiti 150x150 La cine raman copiii dupa divort ?Divortat de copil
    Intrarea în vigoare a Noului Cod Civil în octombrie 2011 reprezintă, sau ar trebui să reprezinte, un punct de cotitură cu privire la programele de legături personale ale minorului cu părintele cu c...
  • mediere diferiti 150x150 La cine raman copiii dupa divort ?Suspendarea actiunii de divort prin mediere
    Suspendarea actiunii de divort prin mediere se regaseste in legea192/2006 care specifica foarte clar: Art. 2. – (1) Dacă legea nu prevede altfel, părţile, persoane fizice sau persoane juridice, ...
  • mediere divort 300x1841 150x150 La cine raman copiii dupa divort ?Divortul prin mediere si interesul superior al copilului
    Cand doi oameni aflati intr-o casatorie in urma careia au rezultat si copii hotarasc sa renunte la a mai fi sot si sotie, trebuie sa oficializeze desfacerea casatoriei fara furie si fara a lua din ...
 

Leave a Reply

Translate this site:
ADRESA:

BUCURESTI, STR IENACHITA VACARESCU NR 17 A SECTOR 4 BUCURESTI REPER HOTEL HOROSCOP - STATIA METROU UNIRII IESIREA BD DIMITRIE CANTEMIR - Pentru programare la o sedinta gratuita de informare despre mediere nu ezitati sa ne contactati la:

NEWSLETTER

Mediator Bucuresti

Birou de Mediator Petru Mustateanu a fost infiintat si isi desfasoara activitatea in baza prevederilor Legii 192/2006 privind medierea si organizarea profesiei de mediator cu modificarile si completarile ulterioare, a Regulamentului de organizare si functionare a Consiliului de Mediere precum si a Hotararilor Consiliului de Mediere. Titularul biroului a fost autorizat ca mediator de catre Consiliul de Mediere prin Hotararea nr. 1923. DIN 15.04.2000. Birou de Mediator este prezent in Tabloul Mediatorilor emis de Consiliul de Mediere si publicat in Monitorul Oficial a Romaniei.

October 2013
M T W T F S S
« Sep    
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031  
Intrebarea mediatorului:

* Daca ati avea o problema ati prefera :

View Results

Loading ... Loading ...
MEDIATOR