Legea 202/2010 Mica reforma a Justitiei

 

15. Articolul 131 se modifica si va avea urmatorul cuprins:
“Art. 131

In tot cursul procesului, judecatorul va incerca impacarea partilor, dandu-le indrumarile necesare, potrivit legii.

In acest scop, el va solicita infatisarea personala a partilor, chiar daca acestea sunt reprezentate. Dispozitiile art. 132^1 alin. 2 sunt aplicabile.
In litigiile care, potrivit legii, pot face obiectul procedurii de mediere, judecatorul poate invita partile sa participe la o sedinta de informare cu privire la avantajele folosirii acestei proceduri. 
Cand considera necesar, tinand seama de circumstantele cauzei, judecatorul va recomanda partilor sa recurga la mediere, in vederea solutionarii litigiului pe cale amiabila, in orice faza a judecatii. Medierea nu este obligatorie pentru parti.
Daca, in conditiile alin. 1 sau 2, partile se impaca, judecatorul va constata invoiala lor in cuprinsul hotararii pe care o va da.
Dispozitiile art. 271—273 sunt aplicabile.”

………

40. Dupa articolul 614 se introduce un nou articol, articolul 614^1, cu urmatorul cuprins:
“Art. 614^1
In fata instantei de fond, aceasta va starui pentru solutionarea divortului prin intelegerea partilor.
In cazul in care judecatorul recomanda medierea, iar partile o accepta, acestea se vor prezenta la mediator, in vederea informarii lor cu privire la avantajele medierii. Mediatorul nu poate solicita plata onorariului pentru informarea partilor. Dupa informare, partile decid daca accepta sau nu solutionarea divortului prin mediere. 
Pana la termenul fixat de instanta, care nu poate fi mai scurt de 15 zile, partile depun procesul-verbal intocmit de mediator cu privire la rezultatul sedintei de informare. 
Prevederile alin. 2 si 3 nu sunt aplicabile in cazul in care partile au incercat solutionarea divortului prin mediere anterior introducerii actiunii.”

42. La articolul 720^1, alineatul 1 se modifica si va avea urmatorul cuprins: 
“Art. 720^1
In procesele si cererile in materie comerciala evaluabile in bani, inainte de introducerea cererii de chemare in judecata, reclamantul va incerca solutionarea litigiului fie prin mediere, fie prin conciliere directa.”

……..

47. Articolul 720^7 se modifica si va avea urmatorul cuprins:
“Art. 720^7
In cursul judecatii asupra fondului procesului, instanta va starui pentru solutionarea lui, in tot sau in parte, prin intelegerea partilor.
In cazul in care judecatorul recomanda medierea, iar partile o accepta, acestea se vor prezenta la mediator, in vederea informarii lor cu privire la avantajele medierii. Mediatorul nu poate solicita plata onorariului pentru informarea partilor. Dupa informare, partile decid daca accepta sau nu solutionarea litigiului prin mediere.
Pana la termenul fixat de instanta, care nu poate fi mai scurt de 15 zile, partile depun procesul-verbal intocmit de mediator cu privire la rezultatul sedintei de informare.
Prevederile alin. 2 si 3 nu sunt aplicabile in cazul in care partile au incercat solutionarea litigiului prin mediere anterior introducerii actiunii. 
Intelegerea partilor se constata prin hotarare irevocabila si executorie.”

………………….

Art. XV
La articolul 26 din Legea nr. 192/2006 privind medierea si organizarea profesiei de mediator, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 441 din 22 mai 2006, cu modificarile si completarile ulterioare, dupa alineatul (2) se introduce un nou alineat, alineatul (3), cu urmatorul cuprins:
“(3) Pentru activitatea de informare si consiliere a partilor cu privire la procedura medierii si avantajele acesteia, indeplinita potrivit legii anterior incheierii contractului de mediere, mediatorul nu poate pretinde onorariu.”

…………….

Art. XVIII. — Codul de procedura penala, republicat in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 78 din 30 aprilie 1997, cu modificarile si completarile ulterioare, se modifica si se completeaza dupa cum urmeaza:

1. La articolul 10 alineatul 1, litera h) se modifica si va avea urmatorul cuprins:
“h) a fost retrasa plangerea prealabila ori partile s-au impacat ori a fost incheiat un acord de mediere in conditiile legii, in cazul infractiunilor pentru care retragerea plangerii sau impacarea partilor inlatura raspunderea penala.”

2. Dupa articolul 16 se introduce un nou articol, articolul 16^1, cu urmatorul cuprins:
“Tranzactia, medierea si recunoasterea pretentiilor civile – Art. 16^1
In cursul procesului penal, cu privire la pretentiile civile, inculpatul, partea civila si partea responsabila civilmente pot incheia o tranzactie sau un acord de mediere, potrivit legii.
Inculpatul, cu acordul partii responsabile civilmente, poate recunoaste, in tot sau in parte, pretentiile partii civile.
In cazul recunoasterii pretentiilor civile, instanta obliga la despagubiri in masura recunoasterii. Cu privire la pretentiile civile nerecunoscute, pot fi administrate probe.”

LEGEA COMPLETA PE: www.dreptonline.ro/legislatie/legea_202_2010_masuri_pentru_accelerarea_solutionarii_proceselor_mica_reforma_a_justitiei.php

Sigur va mai intereaza si :

  • Termenul de prescriptie a dreptului de actiune se suspenda pe durata medieriiTermenul de prescriptie a dreptului de actiune se suspenda pe durata medierii
    Codul de procedura civila se modifica dupa cum urmeaza: 42. Articolul 720^1 se modifica si va avea urmatorul cuprins: „Art. 720^1. – În procesele si cererile în materie comerciala evaluabile în bani,...
  • Onorariu Pentru Mediator din BucurestiOnorariu Pentru Mediator din Bucuresti
    Onorariu Pentru Mediator din Bucuresti Trebuie sa platim un onorariu pentru mediere ? Si daca da, cum ramane cu informarea gratuita ?  Sa le luam pe rand. Informarea despre avantajele medierii s...
  • Medierea obligatorie in caz de divortMedierea obligatorie in caz de divort
    Noul Cod De Procedura Civil aduce modificari esentiale in ceea ce priveste modalitatea prin care se poate efectua desfacerea casatoriei. Noutatea consta in introducerea procedurii prealabile obligator...
  • Avantajele medierii pentru avocatiAvantajele medierii pentru avocati
    Mediatorul nu este un concurent al avocatului! Asa cum nu sunt nici judecatorul, executorul judecatoresc sau expertul tehnic. Profesia de mediator nu trebuie privita cu rezerve sau scepticism de catre...
  • Ministrul justitiei mediatorMedierea sustinuta de Ministrul Justitiei Titus Corlatean
    In seara zile de 20 iunie 2012, in sala de festivitati a Institutului Bancar Roman din Bucuresti, Ministrul Justitiei, Titus Corlatean, a fost primul Ministru al Justititiei din Romania care a pronunt...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*


*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Translate this site:

PRIMESTE NOUTATI PE E-MAIL !

Powered by
Easy Automatic Newsletter Lite v2.7.2

Mediator Bucuresti Mediere

BIROU MEDIATOR BUCURESTI