Medierea conflictelor pe cale amiabila

„Secretul si farmecul vietii noastre nu stau in lipsa unui conflict, ci in hotararea si priceperea noastra de a-l rezolva”. 

Medierea este metoda de solutionare amiabila a conflictelor care pot aparea intre parti. Prin mediere calificata se incearca, si de cele mai  multe ori se reuseste aplanarea unui conflict aparut intre diverse parti.

In procesul de mediere se urmareste crearea unui mediu detensionat, acela  in care partile sa se simta intelese, si prin comunicare sa se gaseasca o solutie care sa duca la stingerea amiabila si rezolvarea conflictului existent.

Costurile de rezolvare amiabila a unui conflict prin implicarea unui mediator, sunt foarte mici in comparatie cu cele pe care le presupune un proces de judecata.

Intr-o situatie conflictuala atat partile implicate  cat si cei apropiati lor pot suferi, consecintele fiind de cele mai multe ori dureroase. Medierea vine în întampinarea conflictelor si ofera o cale de rezolvare mai rapida, mai economica si mai avantajoasa decat oricare alta forma de gestionare a acestor situatii. 

Mediatorul are obligatia etica de a nu influenta partile în gasirea unei anumite solutii pentru rezolvarea conflictului in cauza, ajutandu-i pe cei implicati sa identifice propriile nevoi si interese, sa gaseasca impreuna solutii reciproc avantajoase. Rolul mediatorului în gestionarea unui conflict trebuie sa fie definit de impartialitte, neutralitate si confidentialitate, atat fata de partile participante cat si fata de terti.

Persoanele aflate in conflict pot hotari impreuna prezentarea in fata mediatorului, dar exista si cazul in care doar una dintre parti apeleaza la aceasta procedura, situatie in care mediatorul initiaza procedura de mediere.

Partea invitata are posibilitatea de a accepta sau de a refuza invitatia la mediere, medierea fiind o procedura care se bazeaza pe principiul participarii voluntare.

Partile sunt informate in mod gratuit despre procedura de mediere si avantajele specifice acesteia in cazul lor.

In cazul in care sunt de acord sa apeleze la mediere se va incheia un contract prin care se stabilesc toate aspectele necesare desfasurarii procedurii cat si onorariul mediatorului.

La mediere participa, de regula,  numai persoanele implicate in conflict dar, la solicitarea si de comun acord intre parti, pot fi invitati experti, specialisti, avocati care sa asiste partile.

Este obligatoriu ca, in cazul de mai sus, toti cei invitati sa semneze un acord de confidentialitate privind cele discutate pe parcursul medierii.

In cazul in care una dintre parti refuza medierea, in mod explicit si in scris, sau nu raspunde invitatiei la mediere, ori nu se prezinta de doua ori la rand la datele fixate pentru semnarea contractului de mediere, se considera ca medierea nu este acceptata.

In acest moment partea solicitanta se va putea adresa instantelor de judecata unde va depune si procesul verbal eliberat de catra mediator.

Sursa:http://www.mediatorcarmendemange.ro/despre-mediere.php

Daca vreti sa aflati mai multe despre mediere, va recomandam sa rasfoiti acest site sau sa sunati cu incredere la unul din numerele de telefon afisate la datele de contact prezente pe acest site .

Mediator Petru Mustateanu  Bucuresti 2014

(Visited 55 times, 35 visits today)

Sigur va mai intereaza si :

  • Medierea in cauze de natura penalaMedierea in cauze de natura penala In cazurile in care legea prevede ca cercetarea penala se face doar in urma depunerii unei plangeri penale, iar retregerea acestei plangeri penale aduce cu sine incetarea cercetarii […]
  • Standardele minimale in domeniul medieriiStandardele minimale in domeniul medierii In toate documentele europene privind medierea se vorbeste despre standardele medierii care sunt recunoscute prin calificarea ca mediator a unor profesionisti in domeniul comunicarii  prin […]
  • Mediator de penal – pretul imaginiiMediator de penal – pretul imaginii O suma de motive asupra carora nu voi insista au condus la imaginea publica privind medierea ca fiind ruda mai ieftina si mai neglijabila a avocaturii, iar mediatorul este prezentat drept […]
  • Divortul Divortul E foarte greu sa iei decizia de a divorta de cel alaturi de care ai trait cativa ani, mai multi sau mai putini. Oricat de rau ti-ar fi in casnicia ta, decizia de a da divort nu vine […]
  • Procesul de mediere dincolo de proceduriProcesul de mediere dincolo de proceduri Solutionarea amiabila a conflictelor este exclusiv in puterea partilor din conflict. O solutionare amiabila este un mod personal al partilor de abordare directa a conflictului prin […]