Medierea conflictelor pe cale amiabila

 

“Secretul si farmecul vietii noastre nu stau in lipsa unui conflict, ci in hotararea si priceperea noastra de a-l rezolva”. 

Medierea este metoda de solutionare amiabila a conflictelor care pot aparea intre parti. Prin mediere calificata se incearca, si de cele mai  multe ori se reuseste aplanarea unui conflict aparut intre diverse parti.

In procesul de mediere se urmareste crearea unui mediu detensionat, acela  in care partile sa se simta intelese, si prin comunicare sa se gaseasca o solutie care sa duca la stingerea amiabila si rezolvarea conflictului existent.

Costurile de rezolvare amiabila a unui conflict prin implicarea unui mediator, sunt foarte mici in comparatie cu cele pe care le presupune un proces de judecata.

Intr-o situatie conflictuala atat partile implicate  cat si cei apropiati lor pot suferi, consecintele fiind de cele mai multe ori dureroase. Medierea vine în întampinarea conflictelor si ofera o cale de rezolvare mai rapida, mai economica si mai avantajoasa decat oricare alta forma de gestionare a acestor situatii. 

Mediatorul are obligatia etica de a nu influenta partile în gasirea unei anumite solutii pentru rezolvarea conflictului in cauza, ajutandu-i pe cei implicati sa identifice propriile nevoi si interese, sa gaseasca impreuna solutii reciproc avantajoase. Rolul mediatorului în gestionarea unui conflict trebuie sa fie definit de impartialitte, neutralitate si confidentialitate, atat fata de partile participante cat si fata de terti.

Persoanele aflate in conflict pot hotari impreuna prezentarea in fata mediatorului, dar exista si cazul in care doar una dintre parti apeleaza la aceasta procedura, situatie in care mediatorul initiaza procedura de mediere.

Partea invitata are posibilitatea de a accepta sau de a refuza invitatia la mediere, medierea fiind o procedura care se bazeaza pe principiul participarii voluntare.

Partile sunt informate in mod gratuit despre procedura de mediere si avantajele specifice acesteia in cazul lor.

In cazul in care sunt de acord sa apeleze la mediere se va incheia un contract prin care se stabilesc toate aspectele necesare desfasurarii procedurii cat si onorariul mediatorului.

La mediere participa, de regula,  numai persoanele implicate in conflict dar, la solicitarea si de comun acord intre parti, pot fi invitati experti, specialisti, avocati care sa asiste partile.

Este obligatoriu ca, in cazul de mai sus, toti cei invitati sa semneze un acord de confidentialitate privind cele discutate pe parcursul medierii.

In cazul in care una dintre parti refuza medierea, in mod explicit si in scris, sau nu raspunde invitatiei la mediere, ori nu se prezinta de doua ori la rand la datele fixate pentru semnarea contractului de mediere, se considera ca medierea nu este acceptata.

In acest moment partea solicitanta se va putea adresa instantelor de judecata unde va depune si procesul verbal eliberat de catra mediator.

Sursa:http://www.mediatorcarmendemange.ro/despre-mediere.php

Daca vreti sa aflati mai multe despre mediere, va recomandam sa rasfoiti acest site sau sa sunati cu incredere la unul din numerele de telefon afisate la datele de contact prezente pe acest site .

Mediator Petru Mustateanu  Bucuresti 2014

Sigur va mai intereaza si :

  • Medierea in cauze de natura penalaMedierea in cauze de natura penala
    In cazurile in care legea prevede ca cercetarea penala se face doar in urma depunerii unei plangeri penale, iar retregerea acestei plangeri penale aduce cu sine incetarea cercetarii penale, se poat...
  • Standardele minimale in domeniul medieriiStandardele minimale in domeniul medierii
    In toate documentele europene privind medierea se vorbeste despre standardele medierii care sunt recunoscute prin calificarea ca mediator a unor profesionisti in domeniul comunicarii  prin parcurge...
  • Divortul Divortul
    E foarte greu sa iei decizia de a divorta de cel alaturi de care ai trait cativa ani, mai multi sau mai putini. Oricat de rau ti-ar fi in casnicia ta, decizia de a da divort nu vine aproape nicioda...
  • Procesul de mediere dincolo de proceduriProcesul de mediere dincolo de proceduri
    Solutionarea amiabila a conflictelor este exclusiv in puterea partilor din conflict. O solutionare amiabila este un mod personal al partilor de abordare directa a conflictului prin dialog. Daca ...
  • Teoria win-win, cheia rezolvarii conflictelorTeoria win-win, cheia rezolvarii conflictelor
    Exista doua cauze majore care genereaza conflictele.Prima rezulta din neintelegerile datorate comunicarii. Comunicarea este un fenomen complex, cu multe distorsiuni. De multe ori ni se intampla ca ...
 

Leave a Reply

Translate this site:
ADRESA:

BUCURESTI, STR IENACHITA VACARESCU NR 17 A SECTOR 4 BUCURESTI REPER HOTEL HOROSCOP - STATIA METROU UNIRII IESIREA BD DIMITRIE CANTEMIR - Pentru programare la o sedinta de mediere nu ezitati sa ne contactati la:
-Tel:0768.511.900

Mediator Bucuresti

Birou de Mediator Petru Mustateanu a fost infiintat si isi desfasoara activitatea in baza prevederilor Legii 192/2006 privind medierea si organizarea profesiei de mediator cu modificarile si completarile ulterioare, a Regulamentului de organizare si functionare a Consiliului de Mediere precum si a Hotararilor Consiliului de Mediere. Titularul biroului a fost autorizat ca mediator de catre Consiliul de Mediere prin Hotararea nr. 1923. DIN 15.04.2000. Birou de Mediator este prezent in Tabloul Mediatorilor emis de Consiliul de Mediere si publicat in Monitorul Oficial a Romaniei.

May 2014
M T W T F S S
« Apr    
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031  
Intrebarea mediatorului:

* Daca ati avea o problema ati prefera :

View Results

Loading ... Loading ...

PROGRAM MEDIERE BUCURESTI