Mediere fara certificat de mostenitor?

 

Acordul de mediere si succesiunea – conditii speciale

Prin procedura de mediere se poate realiza acordul de vointa al partilor avand drept obiect componenta masei succesorale (in sensul clarificarii listei si valorii bunurilor), imparteala bunurilor intre mostenitori (partajul in natura, cu respectarea cotelor ideale prevazute de lege), dar chiar si recunoasterea calitatii de mostenitor a unei persoane de catre ceilalti succesori.
Succesiunea se deschide numai ca urmare a decesului unei persoane, fiind prohibite pactele asupra mostenirilor nedeschise.

O prima situatie este cea in care partile au obtinut un certificat de mostenitor emis de notarul public de la locul ultimului domiciliu al defunctului.
Certificatul de mostenitor este inscrisul care constata patrimoniul succesoral, numarul si calitatea mostenitorilor si cotele ce le revin din acest patrimoniu, cat si capacitatea succesorilor de a dispune de cota ideala, pe care legea o prevede, din bunurile mostenite. Certificatul de mostenitor se emite de notar in urma dezbaterii succesiunii.
Daca pe calea procedurii necontencioase notariale nu se obtine un certificat de mostenitor de catre mostenitorii sezinari (intrucat exista discutii cu privire la insasi calitatea de mostenitor a unuia dintre acestia), ei urmeaza sa recurga la procedura judecatoreasca pentru recunoasterea calitatii lor.
Dupa obtinerea acestor inscrisuri, mostenitorii isi pot imparti in natura bunurile in conformitate cu cotele prevazute prin lege.
In acest cazuri, in care partile sunt in posesia unui inscris care le atesta calitatea de mostenitori si defunctului si cota ideala care le revine potrivit legii, partile se pot prezenta la mediator pentru a se intelege cu privire la imparteala exacta (partajul) a bunurilor din masa succesorala.
Pentru ca un astfel de acord sa produca efecte juridice translative de proprietate, el va fi supus autentificarii notarului sau incuviintarii instantei de judecata, aflandu-ne in cadrul unei competente alternative (art. 58 alin. 4/leg.192/2006)

Pe de alta parte, exista si situatia in care partile nu s-au prezentat la notar pentru dezbaterea succesiunii si astfel nu sunt in posesia unui certificat de mostenitor.
Si in acest caz partile se pot prezenta in fata mediatorului pentru realizarea unui acord in conditiile art. 591 “Dacă acordul de mediere se referă la o cauză succesorală şi a intervenit înainte de eliberarea certificatului de moştenitor, competenţa aparţine notarului public, conform legii.” (Legea nr. 192/2006 actualizata prin Legea 115/2012 – pentru modificarea si completarea Legii nr. 192/2006 privind medierea si organizarea profesiei de mediator din 4 iulie 2012, Monitorul Oficial 462/2012).
Acordul de mediere care se realizeaza intr-o astfel de situatie se supune strict verificarii notarului, fara sa mai avem o competenta alternativa, notar sau instanta. In acest caz asadar, acordul de mediere trebuie supus doar verificarii notarului – care are obligatia de a dezbate succesiunea, respectiv de a constata continutul masei succesorale, a numarului de succesori, a identitatii acestora, a cotelor legale cuvenite, si, doar dupa aceste etape, notarul poate trece la analizarea acordului de mediere sub aspectul impartirii bunurilor.
In aceasta a doua ipoteza, acordul de mediere poate avea drept obiect chiar recunoasterea calitatii de mostenitor a unei persoane de catre ceilalti prezumtivi succesori, acolo unde disputele apar in privinta contestarii calitatii de mostenitor.

Spre exemplificare analizam urmatoarea situatie:
Daca mai multi prezumtivi mostenitori incearca dezbaterea succesiunii pe calea notariala si acestia nu ajung la o intelegere cu privire la calitatea de mostenitor a unei parti, partile au posibilitatea de a se adresa instantei pentru ca aceasta sa se pronunte pe situatia descrisa, instanta urmand a emite o hotarare care sa tina loc de certificat de mostenitor.
Dar partile pot apela si la calea medierii in loc de instanta si, in situatia in care la notar partile nu ajung la o intelegere, se pot prezenta la mediator; aici urmand ca, in urma discutiilor, partile sa isi lamureasca sustinerile reciproce si eventual, sa se ajunga la o recunoastere reciproca a calitatii de mostenitori.
In mod similar, in cadrul medierii, partile pot discuta si clarifica componenta masei succesorale – lista si valoarea bunurilor, precum si imparteala in natura a bunurilor intre ele, anterior apelarii la procedura notariala sau in cadrul acesteia, prevenind un litigiu in instanta intre parti.
Un astfel de acord va fi supus notarului public pentru verificarea legalitatii. Astfel, medierea sprijina clarificarea intre parti a diverse aspecte anterior sau in timpul dezbaterii succesiunii la notar, facilitand si simplificand procedura notariala.
Desigur ca situatia in fapt poate fi complexa, in sensul ca partile pot apela la mediere fara sa aiba certificatul de mostenitor, pot realiza imparteala bunurilor si, in acelasi acord, pot contesta calitatea de mostenitor pentru o parte, aflandu-ne in situatia unui acord total sub aspectul impartirii bunurilor si in situatia unui acord partial/conflict sub aspectul stabilirii calitatii de mostenitor. Sau se pot intelege total cu privire la recunoasterea calitatii tuturor mostenitorilor, insa nu se pun de acord privind partajul bunurilor.
Se ridica intrebarea: Unde indrumam partile cu acordul de mediere partial?
Potrivit art. 59 indice 1 sus-citat, competenta in toate aceste ipoteze in care nu a fost emis certificatul de mostenitor apartine notarului. Daca insa partile isi mentin divergentele in fata notarului si astfel procedura necontencioasa notariala nu se poate realiza, ele urmeaza sa recurga la procedura judecatoreasca pentru solutionarea litigiului. In cadrul acestui litigiu, partile vor depune acordul de mediere partial; instanta va lua act de acordul de mediere, calificandu-l ca un inceput de dovada scrisa, acesta fiind un inscris sub semnatura privata. Acordul de mediere, in aceasta situatie, poate reprezenta o intelegere partiala care se va regasi in hotararea judecatoreasca, dand efect vointei partilor.
Mugur Mitroihttp://www.mugurmitroi.portalmediere.ro/?p=151
Fondator FMMM Romania
Presedinte S.T.A.R.S.
Presedinte U.C.M.R.

Daca vreti sa aflati mai multe despre mediere, va recomandam sa rasfoiti acest site sau sa sunati cu incredere la unul din numerele de telefon afisate la datele de contact .

Mediator Petru Mustateanu – Bucuresti 2014

Sigur va mai intereaza si :

  • Despre mediere in BucurestiDespre mediere in Bucuresti
    In prezent, medierea este recunoscuta ca fiind solutia cea mai rapida si mai accesibila din punct de vedere financiar de rezolvare a unei dispute. Medierea este o negociere asistata de un tert pro...
  • Medierea pentru un proces inceput  in instanta !Medierea pentru un proces inceput in instanta !
    Cu totii stim ca volumul mare de munca al instantelor din Romania face ca procesele sa se intinda pe perioade foarte mari de timp, unele procese durand chiar si multi ani de zile. Multe persoane af...
  • Confidentialitatea la mediatorConfidentialitatea la mediator
    Principiul fundamental al medierii este reprezentat de confidentialitate si este regasit foarte bine conturat si expres prevazut in legea medierii. Cand se naste obligatia de confidentialitate p...
  • Avantajele medierii pentru avocatiAvantajele medierii pentru avocati
    Mediatorul nu este un concurent al avocatului! Asa cum nu sunt nici judecatorul, executorul judecatoresc sau expertul tehnic. Profesia de mediator nu trebuie privita cu rezerve sau scepticism de ca...
  • Medierea in cauze de natura penalaMedierea in cauze de natura penala
    In cazurile in care legea prevede ca cercetarea penala se face doar in urma depunerii unei plangeri penale, iar retregerea acestei plangeri penale aduce cu sine incetarea cercetarii penale, se poat...
 

Leave a Reply

Translate this site:
ADRESA:

BUCURESTI, STR IENACHITA VACARESCU NR 17 A SECTOR 4 BUCURESTI REPER HOTEL HOROSCOP - STATIA METROU UNIRII IESIREA BD DIMITRIE CANTEMIR - Pentru programare la o sedinta de mediere nu ezitati sa ne contactati la:
-Tel:0768.511.900

Mediator Bucuresti

Birou de Mediator Petru Mustateanu a fost infiintat si isi desfasoara activitatea in baza prevederilor Legii 192/2006 privind medierea si organizarea profesiei de mediator cu modificarile si completarile ulterioare, a Regulamentului de organizare si functionare a Consiliului de Mediere precum si a Hotararilor Consiliului de Mediere. Titularul biroului a fost autorizat ca mediator de catre Consiliul de Mediere prin Hotararea nr. 1923. DIN 15.04.2000. Birou de Mediator este prezent in Tabloul Mediatorilor emis de Consiliul de Mediere si publicat in Monitorul Oficial a Romaniei.

August 2014
M T W T F S S
« Jul    
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Intrebarea mediatorului:

* Daca ati avea o problema ati prefera :

View Results

Loading ... Loading ...

PROGRAM MEDIERE BUCURESTI

MEDIATOR