Medierea in cauze de natura penala

In cazurile in care legea prevede ca cercetarea penala se face doar in urma depunerii unei plangeri penale, iar retregerea acestei plangeri penale aduce cu sine incetarea cercetarii penale, se poate utiliza medierea pentru a obtine concilirea persoanelor.

Atat partea vatamata, dar mai ales partea invinuita pot sa apeleze la mediator pentru a media negocierea retragerii plangerii penale deja depusa de partea vatamata.
La fel, persoana care este invinuita poate sa negocieze in prezenta mediatorului renuntarea la depunerea unei plangeri, daca partea vatamata inca nu a depus-o.

Retragerea plangerilor penale prin mediere
In cazul infractiunilor pentru care punerea in miscare a actiunii penale este conditionata de introducerea unei plangeri prealabile de catre persoana vatamata, conform legii, retragerea acesteia are ca efect inlaturarea raspunderii penale.
Retragerea plangerii se poate face pe tot parcursul procesului, insa inainte de pronuntarea unei hotarari judecatoresti definitive.
Este necesar ca retragerea plangerii sa fie totala (adica sa vizeze atat latura penala, cat si latura civila a cauzei) si neconditionata ( nu produce efecte sub conditia unor reparatii civile sau conduita pozitiva ulterioara ).
De asemenea, daca plangerea este indreptata impotriva mai multe persoane, retragerea plangerii este necesar sa fie facuta fata de toate aceste persoane, altfel cei fata de care nu s-a retras plangerea sunt in continuare judecati penal. La fel, daca plangerea penala a fost depusa de mai multe persoane, privind acelasi lucru, ea trebuie sa fie retrasa de toate persoanele, pentru isi produce efectul.
Retragerea plangerii prealabile constituie o cauza de impiedicare a punerii in miscare sau a executarii actiunii penale. Prin urmare, se dispune incetarea urmaririi penale in cursul urmaririi penale si incetarea procesului penal in cursul judecatii.
Retragerea plangerii penale are efecte irevocabile. adica odata retrasa plangerea, nu mai poate fi depusa o alta in aceeasi cauza.
Cum se face, concret, retragerea plangerii penale si incetarea procesului penal prin mediere?
Persoanele implicate in litigiu ajung la mediator. In urma medierii, se poate ajunge la un acord de mediere. Acordul de mediere va exprima clar vointa persoanei care a depus reclamatia de a renunta la aceasta reclamatie.
Acordul de mediere este trimis de mediator catre tribunal. Instanta va lua act de acordul de mediere si ii va verifica temeiul. Pentru infractiunile pentru care legea prevede incetarea urmaririi penale in cazul retragerii plangerii, procesul se va incheia.
Medierea in cauze penale care de deschid din oficiu, fara plangere prealabila.
Sunt si cazuri penale din categoria celor care se pot media, dar in care urmarirea penala se face din oficiu, fara a fi depusa o plangere prealabila.
Si in acest caz, dupa inceperea procesului verbal, poate avea loc concilierea persoanelor, dupa pasii de mai sus.
Mediatorul va trimite instantei acordul de mediere, si procesul penal va inceta.
Pe durata medierii, procesul se suspenda.

Evitarea depunerii unei plangeri penale
Medierea se poate face si inainte ca partea vatamata sa depuna o plangere penala intr-o cauza in care persoana care este acuzata ca a faptuit recunoaste ( formal sau informal) ca se afla in culpa.
Ca urmare a impacarii celor doua parti, intelegerea va obliga partea vatamata sa nu mai sesizeze infractiunea respectiva organelor de cercetare penala.
Cum se face, concret, medierea pentru evitarea depunerii plangerii penale?
Persoana care poate fi acuzata de o infractiune poate avea initiativa de a se impaca cu persoana lezata. La fel, persoana lezata de o fapta poate avea initiativa sa cheme la mediere persoana pe care o acuza.
Mediatorul ii poate ajuta sa gaseasca o cale de impacare. Acordul final se consemneaza in scris.
In acest caz, nu mai este necesar ca mediatorul sa inainteze acordul catre instanta, si nici partile. Insa acordul semnat de parti semnifica incetarea litigiului. Persoana vatamata nu mai are dreptul sa depuna plangerea penala.
Totusi, daca medierea nu a ajuns la un acord, persoana vatamata poate sa isi continue demersul in justitie.
Legea sprijina persoana vatamata: pe perioada de la declansarea medierii pana la finalizarea medierii ( indiferent de rezultat), termenul legal depre scriere in care persoana vatamata poate depunde plangere penala se suspenda. Termenul se suspenda pentru perioda intre data semnarii contractului de mediere si data semnarii acordului sau a procesului verbal de incheiere a medierii.
Medierea in cauze penale in care nu s-a retras plangerea penala sau in cauze penale care nu se pot stinge prin mediere
In cazul oricarui proces penal in care exista si pretentii civile, materiale sau morale, judecarea se face separat pentru latura penala a cauzelor, si separat pentru latura civila a cauzelor.
Adica, daca in procesul penal invinuitul este gasit vinovat, persoana afectata poate solicita de la vinovat daune civile. In acesta caz, se poate apela la mediere, pentru a solutiona pretentia materiala sau morala a persoanei afectate.

Sursa:http://mediere-amiabila.ro/domenii-de-mediere-conflicte-litigii/mediere-conflicte-litigii-penale

Daca vreti sa aflati mai multe despre mediere, va recomandam sa rasfoiti acest site sau sa sunati cu incredere la unul din numerele de telefon afisate la datele de contact .

Mediator Petru Mustateanu – Bucuresti 2014

(Visited 39 times, 39 visits today)

Sigur va mai intereaza si :

  • Retragerea plangerii penale prin procedura medieriiRetragerea plangerii penale prin procedura medierii Retragerea plangerii prealabile prin procedura medierii este prevazuta in cap. III, t. VII, art. 131, alin. 2, C. pen., partea generala, cauza de inlaturare a raspunderii penale. Conform […]
  • Insulta si calomnia înapoi în Codul PenalInsulta si calomnia înapoi în Codul Penal Insulta si calomnia odata  reintroduse in codul penal constiuie infracţiuni pentru care, potrivit legii, retragerea plângerii prealabile sau împăcarea părţilor înlătură răspunderea […]
  • Mediator sector unu  1 BucurestiMediator sector unu 1 Bucuresti Biroul de mediator Petru Mustateanu este autorizat pentru activitati de mediere in Bucuresti si functioneaza pe raza judecatoriei sectorului unu 1 Bucuresti. Pozitia centrala a biroului de […]
  • Divortul Divortul E foarte greu sa iei decizia de a divorta de cel alaturi de care ai trait cativa ani, mai multi sau mai putini. Oricat de rau ti-ar fi in casnicia ta, decizia de a da divort nu vine […]
  • Acordurile de mediere luate cu celeritate in vacantaAcordurile de mediere luate cu celeritate in vacanta Intelegerea amiabila a justitiabililor in fata mediatorilor are avantajul ca, odata cu vacanta judecatoreasca, printre procesele care inca primesc termene de judecata se vor numara si […]

Lasă un răspuns

Translate this site:
ADRESA:

BUCURESTI, STR IENACHITA VACARESCU NR 17 A SECTOR 4 BUCURESTI REPER HOTEL HOROSCOP - STATIA METROU UNIRII IESIREA BD DIMITRIE CANTEMIR - Pentru programare la o sedinta de mediere nu ezitati sa ne contactati la:
-Tel:0768.511.900

Mediator Bucuresti

Birou de Mediator Petru Mustateanu a fost infiintat si isi desfasoara activitatea in baza prevederilor Legii 192/2006 privind medierea si organizarea profesiei de mediator cu modificarile si completarile ulterioare, a Regulamentului de organizare si functionare a Consiliului de Mediere precum si a Hotararilor Consiliului de Mediere. Titularul biroului a fost autorizat ca mediator de catre Consiliul de Mediere prin Hotararea nr. 1923. DIN 15.04.2000. Birou de Mediator este prezent in Tabloul Mediatorilor emis de Consiliul de Mediere si publicat in Monitorul Oficial a Romaniei.

noiembrie, 2016
L Ma Mi J V S D
« Oct    
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930  
Intrebarea mediatorului:

* Daca ati avea o problema ati prefera :

View Results

Loading ... Loading ...

PROGRAM MEDIERE BUCURESTI

MEDIATOR