Noile Coduri sau Cuvantul lui Dumnezeu?

 

Pe langa solutiile din dosarele penale, unii dintre judecatori incearca, acolo unde este posibil, sa explice ca, indiferent de locul unde se afla, fiecare are datoria sa respecte legile si drepturile celor din jur. Si, dincolo de sustinerile detinutilor care vor in libertate, judecatorii au nevoie de mai multe dovezi de indreptare. Pe langa actele medicale si rapoartele date de penitenciare, in instanta sunt “judecate” si atitudinea condamnatilor, precum si dovezile de indreptare. “Ai o problema mare, de fond. Adica te duci sa ii dai unuia o gaura in teasta, pricepi? Nu e suficient ca ai spalat trei strachini si ai curatat doi cartofi”, i-a spus un judecator focsanean unui condamnat recalcitrant, care dorea in libertate.

Motto: “Daca oamenii sunt buni doar pentru ca se tem de o pedeapsa si spera intr-o rasplata, atunci suntem, intr-adevar, o adunatura jalnica.” (Albert Einstein)

Instanta nu doar condamna sau mentine condamnari, ci si da lectii de viata detinutilor care isi platesc pacatele in penitenciar. Cel putin unii dintre judecatorii vranceni merg pe aceasta varianta, chiar daca nu de putine ori “auditoriul” nu este interesat de morala, ci vrea doar o pedeapsa mai blanda sau chiar liberarea din penitenciar.

Este drept ca, in fata dovezilor de indreptare depuse la dosare, judecatorii libereaza detinutii inainte de termen, fara a avea nici o garantie cum se vor comporta acestia in libertate. Mai ales in cazul celor condamnati pentru infractiuni ca omor, viol sau tentative la aceste infractiuni. Ca si o ultima incercare de a-i face pe detinuti sa constientizeze ce risca in caz de recidiva, unii magistrati apeleaza la adevarate lectii de morala in public, in cadrul sedintelor de judecata.

“De unde stim noi ca peste o saptamana, o luna, un an, nu ii iei viata cuiva? Pai ce hotarare am dat noi? De unde stii dumneata ca nu se mai intampla? Societatea functioneaza pe anumite principii, scrise si in Biblie. Fiecare om are dreptul la viata. La varsta dumitale nu mai poti cu usurinta sa iti stapanesti impulsivitatea.

Cum se poate ca intr-un moment din acesta sa iti vina sa omori un om? Asta vreau sa va fac sa pricepeti. Cel putin completul acesta nu are nici un interes sa va tina in penitenciar”, a subliniat judecatorul Mandica Badiu, presedintele sectiei penale a Judecatoriei Focsani. Atentionarile au vizat in special trei condamnati veniti in fata instantei cu cereri de liberare conditionata. Singurul care insa a parut de buna credinta in fata instantei, a fost un vasluian, condamnat in urma cu 11 ani la peste 20 de ani de inchisoare.

“Admite cererea de liberare conditionata formulata de petentul condamnat. In temeiul art. 59 C. pen., art. 60 C. pen. din Codul penal din 1969 cu aplicarea art. art. 5 din noul Cod Penal, dispune liberarea conditionata a condamnatului Radasanu Dumitru din pedeapsa de 21 ani inchisoare, aplicata prin s.p. nr. 2961/2003, pronuntata de Judecatoria Vaslui. Atrage atentia condamnatului asupra posibilitatii revocarii liberarii conditionate in situatia in care savarseste o alta infractiune inauntrul restului neexecutat. Cheltuielile judiciare vor ramane in sarcina statului, urmand ca onorariul in suma de 100 de lei pentru aparatorul desemnat din oficiu sa fie avansat din fondul Ministerului Justitiei”, se arata in minuta Judecatoriei Focsani.

sursa: avocatura.com

Sigur va mai intereaza si :

  • Angajatorul nu mi-a platit salariul. Ce pot face ?Angajatorul nu mi-a platit salariul. Ce pot face ?
    Legislatia muncii stabileste ca salariul unui angajat se plateste in bani, cel putin o data pe luna, inclusiv prin virament bancar. Ce poate face, insa, un salariat daca angajatorul nu i-a achitat ...
  • MEDIEREA IN CAZUL RATELOR RESTANTE LA BANCAMEDIEREA IN CAZUL RATELOR RESTANTE LA BANCA
    Din cauza diferitelor conjuncturi economice, tot mai multi romani sunt indexati de catre diferite institutii financiare ca figurand cu rate restante in urma contractarii unor imprumuturi finaciare....
  • Cati mediatori sunt in Romania ?Cati mediatori sunt in Romania ?
    Corpul mediatorilor s-a mărit de aproape cinci ori în ultimul an, ceea ce va permite ca până la sfârşitul lui 2013 să se degreveze instanţele de judecată de circa un milion de dosare, a declarat în...
  • Unde gasesc un mediator in Bucuresti ?Unde gasesc un mediator in Bucuresti ?
    Mediatorii din Bucuresti sunt prezenti pe Tabloul Mediatorilor din Bucuresti despre care stim, teoretic cel putin, ca este prezent in zona de afisaj a fiecarei judecatorii de sector din Bucuresti ,...
  • Ce Este Medierea in Cauzele Penale Ce Este Medierea in Cauzele Penale
    Medierea poate fi utilizata pentru rezolvarea cauzelor penale care privesc infractiuni pentru care, potrivit legii, retragerea plangerii prealabile sau impacarea partilor inlatura raspunderea penal...
 

Leave a Reply

Translate this site:
ADRESA:

BUCURESTI, STR IENACHITA VACARESCU NR 17 A SECTOR 4 BUCURESTI REPER HOTEL HOROSCOP - STATIA METROU UNIRII IESIREA BD DIMITRIE CANTEMIR - Pentru programare la o sedinta de mediere nu ezitati sa ne contactati la:
-Tel:0768.511.900

Mediator Bucuresti

Birou de Mediator Petru Mustateanu a fost infiintat si isi desfasoara activitatea in baza prevederilor Legii 192/2006 privind medierea si organizarea profesiei de mediator cu modificarile si completarile ulterioare, a Regulamentului de organizare si functionare a Consiliului de Mediere precum si a Hotararilor Consiliului de Mediere. Titularul biroului a fost autorizat ca mediator de catre Consiliul de Mediere prin Hotararea nr. 1923. DIN 15.04.2000. Birou de Mediator este prezent in Tabloul Mediatorilor emis de Consiliul de Mediere si publicat in Monitorul Oficial a Romaniei.

May 2014
M T W T F S S
« Apr    
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031  
Intrebarea mediatorului:

* Daca ati avea o problema ati prefera :

View Results

Loading ... Loading ...

PROGRAM MEDIERE BUCURESTI