Medierea este neconstitutionala ?

 

Odata cu aparitia informatieI despre decizia Curtii Constitutionale care a decis ca obligativitatea partilor de a participa la sedinta de informare despre avantajele medierii nu este conforma cu prevederile constitutiei, titlurile nu au intarziat sa apara in marile publicatii, continand doua cuvinte usor de recunoscut:  MEDIERE si NECONSTITUTIONALA . Din acest motiv, in cursul zilei de astazi am primit zeci de telefoane de la colaboratori care m-au intrebat daca este adevarat ce au auzit si anume ca… medierea este neconstitutionala !!!

Vina nu este a lor si nici a publicatiilor. Atata timp cat obligativitatea informarii despre avantajele medierii a fost comunicata public defectos si perceputa ca MEDIERE OBLIGATORIE, la fel de firesc este ca acum comunicarea sa fie perceputa ca MEDIERE NECONSTITUTIONALA !

Efectul la nivel de imagine poate fi dezastruos pentru profesie daca nu se gestioneaza la un mod profesionist.

Salut iesirea domnului Zeno Sustac care spune ca de astazi, “Romania este in dezacord cu politicile europene in domeniul medierii”  dar nu este suficient.

Este nevoie de o comunicare oficiala si profesionala din care sa se inteleaga clar ca NUMAI OBLIGATIVITATEA INFORMARII OBLIGATORII GRATUITE DESPRE AVANTAJELE MEDIERII ESTE NECONSTUTIONALA  si ca MEDIEREA RAMANE O PROFESIE RESPECTABILA SI IN ACORD CU PREVEDERILE CONSTITUTIONALE !

Este nevoie de mai mult, ESTE NECESAR SA SE EXPLICE SI SA SE PROMOVEZE Art. 227 Noul Cod de Procedură Civilă – Prezenţa personală a părţilor în vederea soluţionării amiabile a litigiului :

Art. 227

 

Prezenţa personală a părţilor în vederea soluţionării amiabile a litigiului

(1) În tot cursul procesului, judecătorul va încerca împăcarea părţilor, dându-le îndrumările necesare, potrivit legii. În acest scop, el va solicita înfăţişarea personală a părţilor, chiar dacă acestea sunt reprezentate. Dispoziţiile art. 241 alin. (3) sunt aplicabile.

(2) În litigiile care, potrivit legii, pot face obiectul procedurii de mediere, judecătorul poate invita părţile să participe la o şedinţă de informare cu privire la avantajele folosirii acestei proceduri. Când consideră necesar, ţinând seama de circumstanţele cauzei, judecătorul va recomanda părţilor să recurgă la mediere, în vederea soluţionării litigiului pe cale amiabilă, în orice fază a judecăţii. Medierea nu este obligatorie pentru părţi.

(3) În cazul în care judecătorul recomandă medierea, părţile se vor prezenta la mediator, în vederea informării lor cu privire la avantajele medierii. După informare, părţile decid dacă acceptă sau nu soluţionarea litigiului prin mediere. Până la termenul fixat de instanţă, care nu poate fi mai scurt de 15 zile, părţile depun procesul-verbal întocmit de mediator cu privire la rezultatul şedinţei de informare.

(4) Prevederile alin. (3) nu sunt aplicabile în cazul în care părţile au încercat soluţionarea litigiului prin mediere anterior introducerii acţiunii.

(5) Dacă, în condiţiile alin. (1) sau (2), părţile se împacă, judecătorul va constata învoiala lor în cuprinsul hotărârii pe care o va da. Dispoziţiile art. 440 sunt aplicabile.

 

Sigur va mai intereaza si :

  • Medierea in cauze de natura penalaMedierea in cauze de natura penala
    In cazurile in care legea prevede ca cercetarea penala se face doar in urma depunerii unei plangeri penale, iar retregerea acestei plangeri penale aduce cu sine incetarea cercetarii penale, se poat...
  • Românii preferă soluțiile amiabileRomânii preferă soluțiile amiabile
    Comisia Europeana a dat publicitatii in luna noiembrie 2013 un raport privind justitia in statele membre. Printre teme, eurobarometrul a vizat si gradul de disponibilitate al cetateanului spre o in...
  • Cat costa un mediator ?Cat costa un mediator ?
     Medierea, cu 95% mai putin costisitoare decat un proces Medierea este o procedura ieftina, fiind cu 95% mai putin costisitoare decat un proces, si in care partile implicate ajung la consens si ...
  • Zeno Sustac: Medierea si goana dupa senzationalZeno Sustac: Medierea si goana dupa senzational
    Întrucât în presă au fost vehiculate informații incomplete sau eronate despre mediere, voi face câteva clarificări ale unor aspecte necesar a fi cunoscute de public. Se induce în ultima vreme, î...
  • Divort Notar ?Divort Notar ?
    Divortul  in mod normal ar putea fi finalizat in maxim 30 de zile, potrivit Noului Cod Civil, daca sotii se inteleg in cadrul unui birou de mediator cu privire la toate aspectele separatiei, atat l...
 

Leave a Reply

Translate this site:
ADRESA:

BUCURESTI, STR IENACHITA VACARESCU NR 17 A SECTOR 4 BUCURESTI REPER HOTEL HOROSCOP - STATIA METROU UNIRII IESIREA BD DIMITRIE CANTEMIR - Pentru programare la o sedinta de mediere nu ezitati sa ne contactati la:
-Tel:0768.511.900

Mediator Bucuresti

Birou de Mediator Petru Mustateanu a fost infiintat si isi desfasoara activitatea in baza prevederilor Legii 192/2006 privind medierea si organizarea profesiei de mediator cu modificarile si completarile ulterioare, a Regulamentului de organizare si functionare a Consiliului de Mediere precum si a Hotararilor Consiliului de Mediere. Titularul biroului a fost autorizat ca mediator de catre Consiliul de Mediere prin Hotararea nr. 1923. DIN 15.04.2000. Birou de Mediator este prezent in Tabloul Mediatorilor emis de Consiliul de Mediere si publicat in Monitorul Oficial a Romaniei.

May 2014
M T W T F S S
« Apr    
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031  
Intrebarea mediatorului:

* Daca ati avea o problema ati prefera :

View Results

Loading ... Loading ...

PROGRAM MEDIERE BUCURESTI