Valoarea pieței litigiilor în România, 1 miliard de euro!

 

Bugetul anual alocat justiției, taxele de timbru plătite de justițiabili, onorariile de avocați, onorariile experților judiciari, ale executorilor judecătoresti și ale altor profesioniști ai domeniului se apropie în România anual, ca și valoare cumulată, de cifra de un miliard de euro, în condițiile în care PIB-ul României este de aproximativ 140 de miliarde de euro.

Toate aceste sume sunt avansate din buzunarul cetățenilor, cei care au cu adevarat de suferit de pe urma existenței unui număr de 3,3 milioane de procese pe rolul instanțelor, maxim istoric atins conform statisticilor Consiliului Superior al Magistraturii.Anual, sume considerabile de bani sunt alocate de la bugetul de stat Justiției pe cele trei mari componente: bugetul Curților de Apel, bugetul Înaltei Curți de Justiție și Casație și bugetul Parchetelor. Contribuția pe cap de locuitor la acest buget variază în funcție de bugetul anual alocat între 31,366 euro în anul 2008 și 20,970 euro în anul 2011.
Bugetul alocat Justiției depășește în ultimii ani în majoritatea cazurilor jumătate de miliard de euro, cu un maxim de 675 milioane de euro în anul 2008.
Piața avocaturii se ridică la câteva sute de milioane de euro anual, dacă includem aici și partea de consultanță.
De remarcat faptul că primele zece case de avocatură din România au raportat venituri de aproape 50 de milioane de euro în 2012, în condițiile în care numărul avocaților cu drept de exercitare a profesiei este de peste 20.000. Și toate acestea, în condiții evidente de scădere a pieței.
Taxele de timbru încasate de stat anual se ridica la sume amețitoare, cu totii ne amintim un celebru caz în care unui justițiabil i-a fost solicitată la un anumit moment dat de către o instanță, plata sumei de 100 de milioane de euro reprezentand taxă de timbru.
Este evident faptul că menținerea numărului ridicat de procese este o afacere profitabila pentru stat și pentru profesioniștii implicați în susținerea lor însă pentru justițiabili și cetățeni, o povara financiară semnificativă.
În acest context, singura modalitate eficientă de reducere a acestor cheltuieli pare a fi folosirea medierii pe scară largă, ca modalitate alternativă de soluționare a conflictelor pe cale amiabilă, în total acord cu politicile și directivele europene. 
Introducerea obligativității apelarii la procedura medierii în anumite tipuri de conflicte atent selecționate de legiuitor, ar conduce la diminuarea acestor cheltuieli cu 10 – 25 de procente, în funcție de solutia legislativă aleasă. 
O astfel de soluție ar spulbera mitul conform căruia membri legislativului de formație juridica nu ar fi promotorii unor soluții amiabile, găsite de părti în afara instanței de judecată, cu o reducere semnificativă de costuri și riscuri pentru românii implicați în procese.

Dr. Zeno Șuștac, Vicepreședinte Consiliul de Mediere

Sursa:http://www.medierenet.ro/2014/04/26/valoarea-pietei-litigiilor-romania-1-miliard-de-euro/#.U1wCwfl_u_g

Daca vreti sa aflati mai multe despre mediere, va recomandam sa rasfoiti acest site sau sa sunati cu incredere la unul din numerele de telefon afisate la datele de contact .

Mediator Petru Mustateanu – Bucuresti 2014

Sigur va mai intereaza si :

  • Bancile prefera mediereaBancile prefera medierea
    Mediere bancara - mediator bancar Cel puţin trei bănci importante din România au inclus în contracte clauze speciale care spun că, înainte de a ajunge în instanţă, părţile trebuie să încerce să ...
  • CSM sprijina mediereaCSM sprijina medierea
    În ultimii trei ani actualul CSM a dovedit că tratează extrem de serios medierea, ca posibilă soluție de degrevare a instanțelor de un număr inacceptabil de dosare și o soluție de rezolvare mult ma...
  • Negocierea in mediereNegocierea in mediere
    Conceptul de negociere se regaseste de sine statator ca institutie conturata distinct in cadrul metodelor ADR, promovata de profesionisti, functionand dupa reguli determinate. Negocierea, conceptu...
  • Medierea dosarelor de daună poate reduce cheltuielile asigurătorilor cu despăgubirileMedierea dosarelor de daună poate reduce cheltuielile asigurătorilor cu despăgubirile
    Asigurătorii îşi pot reduce cheltuielile legate de daune dacă vor apela la serviciile mediatorilor, despăgubirile obţinute de asiguraţi în instanţă fiind de două sau trei ori mai ridicate decât cel...
  • Custodia comuna divort – La ce ajuta ?Custodia comuna divort – La ce ajuta ?
    La un an de când românii pot împărți îngrijirea copiilor, lucrurile nu s-au schimbat radical. „Marele pas s-a făcut, deciziile se iau împreună de părinți, însă termenele de judecată date de instanţ...
 

Leave a Reply

Translate this site:
ADRESA:

BUCURESTI, STR IENACHITA VACARESCU NR 17 A SECTOR 4 BUCURESTI REPER HOTEL HOROSCOP - STATIA METROU UNIRII IESIREA BD DIMITRIE CANTEMIR - Pentru programare la o sedinta de mediere nu ezitati sa ne contactati la:
-Tel:0768.511.900

Mediator Bucuresti

Birou de Mediator Petru Mustateanu a fost infiintat si isi desfasoara activitatea in baza prevederilor Legii 192/2006 privind medierea si organizarea profesiei de mediator cu modificarile si completarile ulterioare, a Regulamentului de organizare si functionare a Consiliului de Mediere precum si a Hotararilor Consiliului de Mediere. Titularul biroului a fost autorizat ca mediator de catre Consiliul de Mediere prin Hotararea nr. 1923. DIN 15.04.2000. Birou de Mediator este prezent in Tabloul Mediatorilor emis de Consiliul de Mediere si publicat in Monitorul Oficial a Romaniei.

May 2014
M T W T F S S
« Apr    
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031  
Intrebarea mediatorului:

* Daca ati avea o problema ati prefera :

View Results

Loading ... Loading ...

PROGRAM MEDIERE BUCURESTI