De la 1 august, medierea devine obligatorie. Cât costă şi în ce constă o şedinţă la mediator

Mediator contactDin 1 august, dosarele juridice privind agresiunile, calomnia, divorţul, conflictele de muncă, malpraxisul, litigiile comerciale şi cele legate de drepturile consumatorului trebuie să treacă prin birourile de mediere. Dacă reclamanţii ocolesc această cale, instanţele nu vor accepta deschiderea unui proces.

Mai exact, de la 1 august nici un reclamant nu poate deschide o acţiune în instanţă dacă nu trece mai întâi prin biroul de mediere. În acest scop, are nevoie de sume destul de consistente.

Tarifele practicate de mediatori diferă în funcţie de natura litigiului şi de complexitatea lui. Ele pornesc de la 500 de lei / şedinţă pentru rezolvarea unui conflict civil şi pot ajunge până la 4000 de lei, dacă este vorba despre drepturile de proprietate intelectuală.

În cazul unui divorţ, tarifele pornesc de la 500 de lei şi ajung chiar şi la 1000 de lei în cazul în care este vorba despre un divorţ mai complex. În cazul unei succesiuni, tarifele pot fi între 250 şi 500 de lei. Trebuie ştiut şi că aceste costuri trebuie plătite de toate părţile implicate.

Şedinţa de informare asupra avantajelor medierii înainte de începerea procesului este şi ea obligatorie, dar gratuită. Mediatorii decid apoi dacă părţile implicate în conflict vor parcurge etapa de mediere sau vor merge direct în faţa judecătorului. Refuzul părţii de a participa la această şedinţă gratuită se sancţionează cu sume cuprinse între 100 şi 1000 de lei.

Peste 3,3 milioane de dosare au fost pe rol numai anul trecut, majoritatea pe speţe civile. Primul efect al intrării în vigoare a obligativităţii medierii ar putea fi reducerea acestui număr de dosare cu un milion.

În România există 8000 de mediatori autorizaţi. Datele lor de contact pot fi găsite pe site-ul Consiliului de Mediere, unde este afişat tabloul mediatorilor autorizaţi, ca şi la sediul instanţelor din întreaga ţară.

Sursa:http://www.digi24.ro/Stiri/Digi24/Actualitate/Justitie/1+august+medierea+obligatorie+cost+sedinta+proces+litigiu

Daca vreti sa aflati mai multe despre mediere, va recomandam sa rasfoiti acest site sau sa sunati cu incredere la unul din numerele de telefon afisate la datele de contact  .

Mediator  Petru Mustateanu – Bucuresti  2013

(Visited 20 times, 11 visits today)

Sigur va mai intereaza si :

  • MEDIEREA  ȘI OPINII ÎNȚELEPTEMEDIEREA ȘI OPINII ÎNȚELEPTE Atunci când spunem în gând o rugăciune, încercăm să ne conectăm la sfere înalte și să asigurăm o satisfacere a nevoii noastre de comunicare cu Divinitatea. Nimic mai mult sau mai puțin! […]
  • Dupa 1 august, apetitul pentru mediere va fi in crestereDupa 1 august, apetitul pentru mediere va fi in crestere Sedintele de informare asupra avantajelor medierii sunt obligatorii, de la 1 august, înainte de transarea unei dispute în instanta, în cauzele care privesc litigiile de munca, divorturile, […]
  • Medierea scurtează divorțulMedierea scurtează divorțul Modalitățile de a divorța Doi oameni care au decis să divorțeze au trei posibilități: divorțul la starea civilă, divorțul la notar și divorțul prin judecată. Majoritatea celor care […]
  • Medierea este obligatorie sau nu?Medierea este obligatorie sau nu? Persoanele fizice şi juridice care au intenţia să se adreseze instanţelor (justiţiabilii) într-un litigiu comercial sau de altă natură sunt obligate, de la 15 februarie 2013, să participe […]
  • Medierea dosarelor de daună poate reduce cheltuielile asigurătorilor cu despăgubirileMedierea dosarelor de daună poate reduce cheltuielile asigurătorilor cu despăgubirile Asigurătorii îşi pot reduce cheltuielile legate de daune dacă vor apela la serviciile mediatorilor, despăgubirile obţinute de asiguraţi în instanţă fiind de două sau trei ori mai ridicate […]