Protest împotriva modificărilor aduse Legii Medierii

mediere partajMediatorii au protestat, marţi, în faţa Parlamentului, împotriva modificărilor aduse legislaţiei în domeniu, pe motiv că acestea îşi propun subordonarea medierii profesiilor juridice, informează Uniunea Centrelor de Mediere din România (UCMR).

„Pe 26 iunie Camera Deputaţilor a adoptat în plen Legea 214/2013 pentru aprobarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 4/2013, aprobând astfel prevederea potrivit căreia informarea prealabilă obligatorie în mediere se poate face şi de judecători, procurori, notari, avocaţi, consilieri juridici. De asemenea, Comisia juridică a Camerei Deputaţilor a discutat în şedinţa din 25 iunie un amendament la OUG nr. 90/2012 pentru modificarea şi completarea Legii nr. 192/2006, prin care se intenţionează ca avocaţii şi notarii să devină de drept mediatori”, susţine UCMR.

Potrivit reprezentanţilor Uniunii, menţinerea prevederilor modificatoare ar însemna „distrugerea” unei profesii şi a unui corp profesional însemnat şi în plină dezvoltare, „golirea de conţinut” a conceptului de mediere şi căderea în derizoriu a acestei proceduri eficiente şi civilizate.

„S-ar ajunge la afectarea gravă a evaluării sistemului de justiţie din România de către organismele europene, pentru că se blochează dezvoltarea unui sistem alternativ la justiţia clasică, obligaţie impusă statelor membre prin norme europene tocmai din cauza numeroaselor discuţii privind eficienţa şi credibilitatea justiţiei clasice”, relevă sursa citată.
UCMR consideră că judecătorii, procurorii, consilierii juridici, avocaţii şi notarii nu au pregătirea necesară practicii medierii, iar activitatea de mediere riscă să fie realizată de persoane nespecializate.

„În acest fel părţile riscă să nu mai beneficieze de obiectivismul, neutralitatea, imparţialitatea şi confidenţialitatea mediatorului – fundamentale în această procedură, riscând să ia o decizie în necunoştinţă de cauză, să le fie impusă o soluţie care nu corespunde cu nevoile lor şi să fie folosite împotriva lor probele dezvăluite în procedură”, consideră UCMR.

Protestatarii au atras atenţia că medierea nu este o profesie juridică, ci o procedură alternativă la instanţa de judecată, menită să îi sprijine pe cetăţeni să-şi rezolve conflictele în afara sălii de judecată, reducând substanţial costurile de bani, timp şi stres, într-un cadru confidenţial şi profesionist.

Mediatorii au protestat şi împotriva lipsei de transparenţă a procesului de modificare a Legii medierii, întrucât modificările adoptate şi amendamentul menţionat au fost propuse şi adoptate direct în Comisia juridică a Camerei Deputaţilor, de pe o zi pe alta, nefiind puse în discuţia corpului profesional al mediatorilor, fără o dezbatere publică şi fără o analiză a consecinţelor, anunţă UCMR.

Corpul profesional al mediatorilor din România numără în prezent aproximativ 7.000 de mediatori autorizaţi, special instruiţi şi pregătiţi în acest domeniu.

La protestul de marţi au participat reprezentanţi ai asociaţiilor de mediatori din Bucureşti, Constanţa, Ploieşti, Călăraşi, Baia Mare. În acelaşi timp la Oradea a fost organizat un protest similar de către asociaţiile locale. 

Scrisori deschise de protest au fost semnate de toţi membrii federaţiei UCMR şi au fost înaintate Administraţiei Prezidenţiale, Camerei Deputaţilor – plen şi Comisia juridică, Comisiei Europene – Direcţia Generală Justiţie, lui Viviane Reding, vicepreşedinte al Comisiei Europene, precum şi Ambasadei SUA în România. AGERPRES/(AS – autor: Iulia Petre Carciog, editor: Georgiana Tănăsescu)

Daca vreti sa aflati mai multe despre mediere, va recomandam sa rasfoiti acest site sau sa sunati cu incredere la unul din numerele de telefon afisate la datele de contact .

Mediator Petru Mustateanu – Bucuresti 2013

(Visited 45 times, 22 visits today)

Sigur va mai intereaza si :

  • Bancile prefera mediereaBancile prefera medierea Mediere bancara - mediator bancar Cel puţin trei bănci importante din România au inclus în contracte clauze speciale care spun că, înainte de a ajunge în instanţă, părţile trebuie să […]
  • Cum ma pot retrage dintr-un SRL Cum ma pot retrage dintr-un SRL Conditiile economice dificile din ultimii ani determina tot mai multe societati comerciale sa-si modifice structura actionariatului.  Ce procedura se aplica in cazul in care un asociat […]
  • Medierea – un semnal de schimbare a mentalității conflictuale a societății Medierea – un semnal de schimbare a mentalității conflictuale a societății Președintele Consiliului de Mediere (CM), Valeriu Dorin Bădulescu, a declarat joi că îl bucură susținerea de către autoritățile române a medierii ca alternativă la justiția clasică, acesta […]
  • Centru de informare privind medierea – BucurestiCentru de informare privind medierea – Bucuresti IREX ROMÂNIA, Asociaţia Naţională a Bibliotecarilor şi Bibliotecilor Publice din România (ANBPR) şi Consiliul de Mediere au semnat astăzi un acord de colaborare care va facilita […]
  •   Se mareste taxa de timbru pentru divort la judecatorie Se mareste taxa de timbru pentru divort la judecatorie Creste taxa de timbru divort  judecatorie ? Plenul Consiliului Superior al Magistraturii a avizat favorabil proiectul ordonantei de urgenta privind taxele judiciare de timbru, prilej cu […]