Medierea pe intelesul tuturor

coperta MEDIEREA TEHNICA SI ARTAConceptul medierii, fiind unul relativ nou, este destul de greu de explicat in toata complexitatea sa. Receptivitatea oamenilor la noile sisteme A.R.D. este redusa. Specialistii in comunicare explica faptul ca cea mai simpla operatie logica este comparatia  ceea ce face ca majoritatea oamenilor sa evalueze si sa aprecieze lucrurile prin comparatie cu informatii si experientele similare. Din acest motiv o informatie sau o experienta noua, pentru a fi acceptata, trebuie sa fie rezonabila, adica  sa nu difere cu mai mult de 20% de experientele precedente ale individului, altfel apare reticenta, negarea sau neacceptarea acelui element de noutate.

Privind lucrurile in acest fel, constatam faptul ca medierea este foarte greu de promovat avand in vedere complexitatea sa functionala, ca si profesie psiho-juridica, prin comparatie cu ceea ce exista in sistemul juridic pana la aparitia ei.

In ciuda eforturilor depuse pana acum de a explica functionalitatea medierii in diferite modalitati de comunicare am constatat faptul ca este inca nevoie sa explicam in continuare pe toate nivelurile pentru a face ca medierea sa fie o experienta asimilata , un concept recunoscut si functional.

Am ales de acesta data sa explic medierea intr-un mod plastic, mai putin conventional dar, sper eu, eficient, ajutandu-ma de bancuri !

Medierea se imparte in trei mari etape:

  1. Pregatirea medierii sau premedierea
  2. Medierea propriu-zisa
  3. Verificarea legalitatii datelor inscrise in acord si investirea cu titlu executoriu

Pregatirea medierii:

La un mediator se prezinta un arab sarac si suparat care spune:

-Domnul meu, sunt un om sarman cu zece copii, in curtea mea creste un smochin care face smochine dulci si zemoase pe care le vand iar cu banii aceia imi cresc copii, dar vecinul meu are o camila care imi mananca din fructe peste gard si asta ma supara foarte tare pentru ca ma lasa fara smochine si nu mai am cu ce sa imi cresc copii !

Mediatorul in asculta si spune:

–         AI DREPTATE !

Vecinul spune:

-Domnul meu, eu sunt un om sarman cu zece copii si o camila cu care muncesc ca sa primesc un ban cu care sa cumpar de mancare la copii. Camila mea mai mananca din smochinul lui pentru ca este plantat langa gard iar crengile atarna si la mine in curte. Daca nu as mai lasa camila sa manace ar muri de foame si nu as mai avea cu ce sa muncesc ca sa imi cresc copii.

Mediatorul in asculta si spune:

–         AI DREPTATE !

Secretara mediatorului aude si spune:

–         Domnul meu, i-ai ascultat pe amandoi si amandurora le-ai spus ca au dreptate, dar asta nu se poate, pentru ca nu pot avea amandoi dreptate in acelasi timp !

Mediatorul o asculta si spune:

SI TU AI DREPTATE !

Medierea

Un tată are 3 fii şi 19 cămile. Prin testament el le lasă următoarea moştenire:
1/2 din cămile revin fiului cel mare;
1/4 din cămile revin fiului mijlociu;
1/5 din cămile revin fiului cel mic.

La moartea tatălui, cei 3 fii încep să se certe pentru că nu reuşesc în niciun fel să împartă cămilele. Într-un final decid să meargă la un mediator.

Mediatorul zice:
Uite, vă dau eu o cămilă de la mine, ca să fie 20 în total şi facem împarţeala astfel:
1/2 din cămile, adică 10 cămile, revin fiului cel mare;
1/4 din cămile, adică 5 cămile, revin fiului mijlociu;
1/5 din cămile, adică 4 cămile, revin mezinului;

În total 19, aşa că eu o sa-mi iau înapoi cămila care a rămas.

Verificarea legalitatii si investirea cu titlu executoriu

Se povesteste despre Diogene  ca, odata,  a cumparat un butoi, cu zece drahme.  Invoiala facuta cu negustorul a fost sa-i plateasca cinci drahme pe loc, iar restul sa-i ramana dator.
Dupa o buna bucata de vreme, intalnindu-se cu negustorul, acesta ii ceru sa-i dea si cele cinci drahme ramase din datorie. Mirat, filozoful i-a spus:

– Glumesti, banuiesc! Nu a fost invoiala noastra sa-ti dau cinci drahme si restul sa-ti raman dator?!
– Ba da, raspunse omul.
– Ei, bine, daca eu ti-as plati cele cinci drahme, s-ar incalca intelegerea, caci nu ti-as mai datora nimic !

Daca vreti sa aflati mai multe despre mediere, va recomandam sa rasfoiti acest site sau sa sunati cu incredere la unul din numerele de telefon afisate la datele de contact .

Mediator Petru Mustateanu – Bucuresti 2013

(Visited 32 times, 12 visits today)

Sigur va mai intereaza si :

  • Cel mai simplu divortCel mai simplu divort Modernismul oferit de alinierea legislatiei romanesti la standardele europene creeaza avantaje noi sistemului juridic romanesc si implicit cetatenilor, ca si beneficiari ai sistemului […]
  • Medierea in cauze de natura penalaMedierea in cauze de natura penala In cazurile in care legea prevede ca cercetarea penala se face doar in urma depunerii unei plangeri penale, iar retregerea acestei plangeri penale aduce cu sine incetarea cercetarii […]
  • Acordul de mediere titlu executoriuAcordul de mediere titlu executoriu In ultima vreme observ in randul profesionistilor in mediere dorinta tot mai acuta ca acordul de mediere sa imbrace forma unui titlu executoriu. Pentru a putea concluziona pe acest […]
  • Este mediatorul dusmanul avocatului?Este mediatorul dusmanul avocatului? Am citit, recent, o sumedenie de articole in care mediatorii erau pusi la zid de avocati. Am crezut ca mi se pare, ca nu vad eu bine, dar dupa ce am vorbit personal cu niste avocati, am […]
  • Sedinta de informare privind medierea: In ce cauze este obligatorie?Sedinta de informare privind medierea: In ce cauze este obligatorie? De la 1 august, toti cei care vor sa inceapa un proces pot face acest lucru doar daca participa, in prealabil, la o sedinta de informare privind medierea. In cazul in care refuza sa […]