Cum functioneaza medierea ?

mediatorIn paralel cu incadrarea juridica a procedurii de mediere, trebuie explicat si caracterul psihologic in contextul psiho-juridic pe care medierea il detine. Afirmatiile ce sustin faptul ca medierea, de multe ori,  nu are eficienta prin reprezentant, are la baza ideea ca, in mediere, dincolo de armonizarea rationala a dialogului exista si o armonizare emotionala intre parti, iar aceasta nu poate avea loc intotdeauna prin reprezentant legal, oricat de experimentat ar fi acesta. Cum functioneaza medierea din punct de vedere psihologic ?

Pentru a intelege realitatea in care traiesc, oamenii cauta in permanenta sensuri. Decodificarea evenimentelor care se intampla si ni se intampla reprezinta o modalitate de a ne orienta in existenta. Astfel, relationam aceste evenimente cu altele similare, pe care deja le cunoastem si le dam un inteles.

In situatiile in care avem nevoie sa rezolvam o problema, un conflict, resemnificarea constituie o modalitate de generare de solutii. La fel stau lucrurile şi cu multe dintre manifestarile pe care le avem la un moment dat.
Daca o persoana isi va redefini pozitia, va gasi un nou sens al acesteia si probabil vor exista mai multe posibilitati de redefiniere a ei. Exista sanse mult mai mari de rezolvare a unei situatii care iti este familiara. Nivelul scazut de anxietate si relaxarea oferita de contextul medierii sprijina gandirea creativa, necesara in procesul de identificare a solutiilor. In cadrul procedurii de mediere, am observat de multe ori faptul ca o buna definire a problemei este hotaratoare pentru evolutia procesului in gasirea unei solutii care sa conduca spre un acord .
Intelesul evenimentelor este dat de cadrul in care sunt plasate. Daca schimbam cadrul, generam noi sensuri si, in acest mod, se vor modifica raspunsurile si comportamentele noastre. Abilitatea de a redefini evenimentele si modul de a reactiona la nivel emotional, cognitiv si comportamental ofera o mare libertate de alegere, de identificare de solutii.
Redefinirea nu este un mod de a privi lumea prin ochelari cu lentile placut colorate. Redefinirea nu inseamna negarea unei realitati exterioare, ci schimbarea sensului interior pe care il dam evenimentelor in care partile sunt implicate. Problema nu dispare de la sine doar pentru ca am ales o alta perspectiva, un alt unghi din care sa o privim. Acesta este doar inceputul unui proces de reflectie.
Este important de retinut ca aproape toate comportamentele sunt utile in contextul de viata in care traim, conform semnificatiilor pe care noi le stabilim. Anxietatea in situatiile sociale, de exemplu, poate fi traita ca o adevarata problema de o anumita persoana, desi, in trecut, este posibil sa fi avut un efect de protectie intr-o situatie traumatizanta. Resemnificarea cadrului poate fi utila in cazul afirmatiilor de genul „ Este prea….” sau „ Imi doresc sa fi fost altfel ” Recadrea, in aceasta situatie, poate fi initiata folosind interogatia „Ce s-ar intapla daca ar fi altcumva ?” In acest mod, este facilitata pozitia de observator al propriului comportament.

Iesirea din circularitatea anterioara ,,stimul – raspuns’’ este produsa atunci cind este constientizata importanta comportamentului in anumite contexte (comportament-resursa) si lipsa de eficienta a
acestuia in altele. Dobandind o perspectiva echilibrata asupra „simptomului” este scazut nivelul de tensiune interioara si facilitat procesul de alegere constienta a unui comportament eficient si adecvat in contextul initial.
Ideea de redefinire a contextului semnifica fie gasirea unui context in care comportamentul, strategia si reactiile emotionale numite initial ca „problema” sunt utile, fie constientizarea ca aceleasi strategii si comportamente apartin unui alt context, de obicei trecutului si nu prezentului – frecvent, pot fi regasite in etapa de viata ce corespunde copilariei.
Asadar, exista o intentie pozitiva in spatele fiecarui comportament si fiecare comportament este folositor intr-un anumit context.
Eficienta recadrarii se regaseste in urmatoarele aspecte:
Poate fi mai usor separata identitatea partii adverse ca persoana de comportamentele persoanei respective. Oamenii sunt mai mult decat suma comportamentelor manifestate in anumite contexte la un moment dat.
Este mentinuta intentia pozitiva din spatele comportamentului problematic, chiar daca acest comportament nedorit s-a schimbat. Prin intentie pozitiva se are in vedere o motivatie din spectrul autoprotectiei persoanei, a mentinerii starii de bine si de securitate fizica si emotionala.
Mentinerea si validarea „efectelor secundare” pozitive ale  comportamentului problema sunt lucruri care ajuta la pastrarea „ecologiei” sistemului, prin faptul ca, in esenta, persoana este inainte de toate UN OM !

Daca vreti sa aflati mai multe despre mediere, va recomandam sa rasfoiti acest site sau sa sunati cu incredere la unul din numerele de telefon afisate la datele de contact  .

Mediator  Petru Mustateanu – Bucuresti  2013

(Visited 44 times, 21 visits today)

Sigur va mai intereaza si :