Cum pot sa divortez rapid ?

mediereDivorţul prin mediatori, posibil din 15 februarie, e mai puţin traumatizant pentru minori.Problemele cuplului nu se mai dezbat public, într-o sală de judecată, , iar în acordul de mediere nu se va mai trece motivul desfacerii căsătoriei.
După cum se ştie divorţul prin instanţe reprezintă o modalitate în general greoaie şi care poate expune viaţa personală publicului. Divorţul prin nou instituita lege care solicită trecerea cuplurilor pe la mediator poate însă simplifica problemele celor care se despart.
Scad costurile pe care cei implicaţi le plătesc 
Considerăm, cu argumente, că divorţul prin acordul medierii este cea mai scurtă variantă legală din punct de vedere al desfăşurării în timp şi cu un buget relativ scăzut, comparativ cu alte proceduri, întrucât este angrenat un singur mediator pentru ambele părţi, iar onorariul pe care aceştia îl achită mediatorului poate fi plătit fie în procente egale, fie în procente stabilite de ambele părţi, fie de o singură parte .
Stabilirea partajului se face de comun acord
Un alt avantaj îl reprezintă respectarea intimităţii cuplului. Cu siguranţă cei care ajung în ipostaza de a divorţa sigur nu doresc o sală de judecată cu martori, plină de diverse persoane, atente la aspectele legate de intimitatea din viaţa celor ce se despart. În schimb, în cazul medierii, nu sunt necesari martori, nu este necesară o cercetare a motivelor care au condus la această stare de fapt, iar în acordul de mediere nu se va trece motivul desfacerii căsătoriei .
Primul pas va fi stabilirea numelui pe care îl va purta soţia aflată în divorţ. Ulterior, părţile vor putea trece la împărţirea bunurilor obţinute. Prin bunurile comune se înţeleg locuinţe, autovehicule, terenuri, depozite bancare, creanţe de orice fel care au fost contractate sau obţinute în perioada în care cei doi formau un cuplu. Cele două părţi stabilesc modul în care bunurile revin fiecăruia dintre cei doi, astfel încât nici unul să nu aibă de suferit .
Protecţia minorilor este pe primul plan
Un avantaj – în măsura în care putem vorbi în problemele psihologice şi materiale pe care le implică despărţirea unui cuplu de avantaje – reprezintă faptul că, în cazul în care există minori, efectele traumatizante pentru aceştia sunt pe cât posibil minimalizate.
Cel mai important punct este cel legat de copil sau copii şi cum cuplul care se desparte va exercita custodia comună asupra a acestora. Prin prisma noilor prevederi legale, ambii părţi vor creşte şi educa minorii, astfel încât traumele suferite de copii ca urmare a despărţirii părinţilor să fie cât mai mici. De aceea, în ceea ce priveşte respectarea Planului Parental, respectiv reşedinţa minorului, timpul petrecut cu fiecare dintre părinţi, contribuţia financiară a fiecărui părinte, supravegherea activităţilor şcolare şi extraşcolare, etc, sunt discutate până la clarificare în biroul mediatorului. Totodată, noi avem rolul de a-i conştientiza pe cei doi protagonişti că este normal ca minorul sau minorii să fie crescuţi, educaţi şi îndrumaţi la fel ca până în momentul declanşării divorţului, respectiv împreună .
Acordul semnat la mediator este validat de instanţă
După stabilirea tuturor aspectelor se elaborează şi redactează acordul de mediere în care vor trebui să se regăsească toate punctele asupra cărora cele două părţi au convenit, de comun acord şi fără ingerinţe ulterioare, din partea nimănui. Acest act trebuie să reflecte în detaliu acordul de voinţă al părinţilor astfel încât instanţa, în urma controlului de legalitate făcut asupra fondului acestuia, să nu îl respingă din motive de legalitate .

Daca vreti sa aflati mai multe despre mediere, va recomandam sa rasfoiti acest site sau sa sunati cu incredere la unul din numerele de telefon afisate la datele de contact .

Mediator Petru Mustateanu – Bucuresti 2013

(Visited 21 times, 7 visits today)

Sigur va mai intereaza si :

  •  Interdependenta dintre justitie si mediere Interdependenta dintre justitie si mediere Un material amplu despre justitie si mediere. Va invitam sa-l urmariti. httpv://www.youtube.com/watch?v=m2T1AHccpDs&feature=youtu.be
  • Cum aduc clienti la mediereCum aduc clienti la mediere Cum aduc clienti la mediere este un subiect pe care il vom detalia intr-un curs de formare continua ce va fi anuntat pe acest site la momentul in care voi hotari ca este momentul sa il […]
  • Asistenta extrajudiciara cu privire la mediereAsistenta extrajudiciara cu privire la mediere Conducerea Senatului a discutat luni, 4 noiembrie 2013, la solicitarea presedintelui Senatului, despre posibilitatea organizarii unei sedinte de plen având ca tema principala justitia. Ma […]
  • Onorariu Mediator Tarife mediere Onorariu Mediator Tarife mediere Profesia de mediator fiind o profesie liberala  presupune ca nu exista o grila cu tarife mediere impusa de Consiliul de mediere ce trebuie respectata de mediatori. Onorariul unui mediator […]
  • Cum poti rezolva un conflict repede, fara judecator si cu bani putiniCum poti rezolva un conflict repede, fara judecator si cu bani putini In 2012 au fost inregistrate in Romania 3,3 milioane de dosare in instanta. Un numar urias, care arata ca romanii sunt implicati in numeroase conflicte, dar nu cunosc celelalte solutii pe […]