Medierea in cauzele cu mai multi inculpati

 

legea medierii Medierea in cauzele cu mai multi inculpatiConform art. 60ą lit. g) din Legea 192/2006 privind medierea si organizarea profesiei de mediator, participarea la sedinta de informare cu privire la avantajele medierii este obligatorie “in cazul infractiunilor pentru care retragerea plangerii prealabile sauimpacarea partilor inlatura raspunderea penala, dupa formularea plangerii, daca faptuitorul este cunoscut sau a fost identificat, iarvictima isi exprima consimtamantul de a participa la sedinta de informare impreuna cu faptuitorul; daca victima refuza sa participe impreuna cu faptuitorul, sedinta de informare se desfasoara separat.”

In ipoteza savarsirii unei infractiuni pentru care impacarea partilor inlatura raspunderea penala iar incauza exista mai multi inculpati, daca acordul de mediere intervine cu privire la toti acestia, acesta va constitui o cauza care inlatura raspunderea penala, determinand incetarea urmaririi penale, respectiv incetarea procesului penal, in temeiul art. 10 alin.1 lit.h) C.proc.pen.

Atunci cand acordul de mediere intervine doar cu privire la o parte dintre acestia, dat fiind ca impacarea partilor produce efecte in personam, medierea isi va produce efectele doar cu privire la persoanele care au semnat contractul de mediere. Va opera astfel disjungerea cauzei penale, procesul penal continuand fata de ceilalti inculpati.

Daca prin acordul de mediere partea vatamata decide sa isi retraga plangerea, in considerarea faptului careretragerea plangerii prealabile produce efecte in rem, medierea isi va produce efectele fata de toti coinculpatii/ invinuitii/ faptuitorii, chiar daca nu toti au fost parte la contractul de mediere.

Astfel, daca procedura medierii se initiaza dupa ce se pune in miscare actiunea penala, cu privire doar la o parte dintre coinculpati, doar fata de acestia se va suspenda urmarirea penala, respectiv judecata, pentru durata de maxim 3 luni de la data semnarii contractului de mediere, prevazuta de art. 70 din Legea 192/2006.

Avand in vedere lipsa unor prevederi exprese in acest sens si a unei jurisprudente in materie ne intrebam ce se va intampla in ipoteza in care se recurge la procedura medierii doar cu o parte dintre faptuitori, pe durata termenului de doua luni in care se poate introduce plangerea prealabila: termenul se va suspenda cu privire la toti coinculpatii, sau doar cu privire la cei cu care se incearca medierea litigiului?

Consideram ca, intr-o atare situatie, acest termen se suspenda doar cu privire la faptuitorii cu care se incearca solutionarea conflictului pe calea medierii, fata de ceilalti faptuitori termenul de doua luni de la data la care persoana vatamata a cunoscut cine sunt acestia continuand sa curga.

Sursa: Loredana Popescu, Partnership EuroAvocatura http://www.euroavocatura.ro/articole/1372/Medierea_in_cauzele_cu_mai_multi_inculpati

Daca vreti sa aflati mai multe despre mediere, va recomandam sa rasfoiti acest site sau sa sunati cu incredere la unul din numerele de telefon afisate la datele de contact  .

Mediator Petru Mustateanu – Bucuresti 2013

Sigur va mai intereaza si :

  • mediator5 150x150 Medierea in cauzele cu mai multi inculpatiConsultanta mediere pentru companii
    Conflictul poate fi costisitor pentru organizaţia dumneavoastră. Crearea unui sistem eficient de management al conflictului îmbunătăţeşte performanţele organizaţiei dumneavoastră şi trebuie să fie ...
  • mediator contact6 150x103 Medierea in cauzele cu mai multi inculpatiRemiterea de datorie prin mediere
    Remiterea de datorie este un mod voluntar de stingere a obligatiei care consta in renuntarea creditorului, cu consimtamantul debitorului, la dreptul sau de creanta. Remiterea, conditiile remiteri, ...
  • mediator1 150x150 Medierea in cauzele cu mai multi inculpatiMediator Bucuresti 2013
    Incepand cu  anul 2013, cei care vor sa inceapa un proces vor putea face acest lucru doar daca participa, in prealabil, la o sedinta de informare privind medierea. Legea nr. 115/2012, in vigoare...
  • consiliul de mediere 300x217 150x150 Medierea in cauzele cu mai multi inculpatiTaxe judiciare reduse prin mediere
    Legea 192/2006, in forma ei initiala, prevedea: ” Art. 63.- (1) În cazul în care conflictul a fost solutionat pe calea medierii, instanta va pronunta, la cererea partilor, o hotarâre, potrivit dis...
  • consiliul de mediere 300x2174 150x150 Medierea in cauzele cu mai multi inculpatiGala Mediatorilor 2013
    Consiliul de Mediere organizează, în data de 30 Mai 2013, Gala Mediatorilor 2013. Evenimentul va avea loc cu ocazia Zilei Naţionale a Mediatorilor şi a Conferinţei Naţionale a acestora. Cu acest...

Leave a Reply

Translate this site:
ADRESA:

BUCURESTI, STR ENACHITA VACARESCU NR 17 A SECTOR 4 BUCURESTI REPER HOTEL HOROSCOP - STATIA METROU UNIRII IESIREA BD DIMITRIE CANTEMIR - Pentru programare la o sedinta gratuita de informare despre mediere nu ezitati sa ne contactati la:

NEWSLETTER

Mediator Bucuresti

Birou de Mediator Petru Mustateanu a fost infiintat si isi desfasoara activitatea in baza prevederilor Legii 192/2006 privind medierea si organizarea profesiei de mediator cu modificarile si completarile ulterioare, a Regulamentului de organizare si functionare a Consiliului de Mediere precum si a Hotararilor Consiliului de Mediere. Titularul biroului a fost autorizat ca mediator de catre Consiliul de Mediere prin Hotararea nr. 1923. DIN 15.04.2000. Birou de Mediator este prezent in Tabloul Mediatorilor emis de Consiliul de Mediere si publicat in Monitorul Oficial a Romaniei.

August 2013
M T W T F S S
« Jul    
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031  
Intrebarea mediatorului:

* Daca ati avea o problema ati prefera :

View Results

Loading ... Loading ...
MEDIATOR