Dupa 1 august, apetitul pentru mediere va fi in crestere

 

consiliul de mediere 300x217 Dupa 1 august, apetitul pentru mediere va fi in crestereSedintele de informare asupra avantajelor medierii sunt obligatorii, de la 1 august, înainte de transarea unei dispute în instanta, în cauzele care privesc litigiile de munca, divorturile, partajul de bunuri comune, malpraxisul, drepturile consumatorilor si unele actiuni penale. Începând cu 1 august, o parte din actiunile civile si penale vor fi respinse de catre instantele de judecata daca partile nu vor trece, înainte de începerea procesului, printr-o sedinta obligatorie de informare asupra avantajelor medierii.

Potrivit articolului 2 alineatul 1 indice 2 al Legii nr. 192/2006 privind medierea si organizarea profesiei de mediator, cu modificarile si completarile ulterioare, “instanta va respinge cererea de chemare în judecata ca inadmisibila în caz de neîndeplinire de catre reclamant a obligatiei de a participa la sedinta de informare privind medierea, anterior introducerii cererii de chemare în judecata sau dupa declansarea procesului pâna la termenul dat de instanta în acest scop”, pentru unele litigii.

Totodata, conform Ordonantei de Urgenta nr. 4/2013, aceste prevederi se aplica numai proceselor începute dupa data de 1 august 2013.

Sedinta de informare în care mediatorul le explica partilor avantajele medierii este gratuita, însa procedura de mediere este taxata de catre mediatori. Tarifele practicate difera în functie de natura si complexitatea litigiului.

Procedura de informare privind medierea nu poate depasi 15 zile.

Dovada participarii la sedinta de informare se face printr-un certificat eliberat de mediator, în timp ce, daca una dintre parti refuza în scris participarea la sedinta de informare, nu raspunde invitatiei sau nu se prezinta la data fixata pentru sedinta de informare, se întocmeste un proces-verbal, care va fi depus la dosarul instantei.

“Daca în urma sedintei de informare partile sunt de acord sa solutioneze litigiul prin mediere, se va încheia un contract de mediere si se va stabili o data la care va avea loc sedinta de mediere. În unele cazuri, pentru solutionarea litigiului, pot avea loc mai multe sedinte, discutiile mediatorului putându-se desfasura si cu fiecare parte în sesiuni separate. Daca partile se înteleg asupre rezolvarii litigiului, se încheie un acord de mediere, care va fi înaintat instantei de judecata, pentru încuviintare. Instanta de judecata va pronunta o hotarâre judecatoreasca, numita «de expedient», care va consfinti întelegerea partilor concretizata în acordul de mediere”, explica avocatul Roxana Horga, mediator autorizat.

Potrivit mediatorului Gabriela Gyongy Mihut, purtatorul de cuvânt al Consiliului de Mediere, medierea poate dura între doua si sase saptamâni, în functie de complexitatea cauzei si de sediul partilor. Ea mai arata ca la aceasta perioada se adauga între trei zile si doua saptamâni, pentru validarea hotarârii.

Potrivit articolului 60 indice 1 din Legea 192/2006, cu modificarile si completarile ulterioare, partile sau partea interesata trebuie sa faca dovada ca au participat la sedinta de informare cu privire la avantajele medierii, în cazul mai multor tipuri de litigii: în domeniul protectiei consumatorilor; în materia dreptului familiei, în domeniul litigiilor privind posesia, granituirea, stramutarea de hotare, precum si în orice alte litigii care privesc raporturile de vecinatate; în cazurile de malpraxis, în litigiile de munca, în litigiile civile a caror valoare este sub 50.000 de lei, cu exceptia litigiilor în care s-a pronuntat o hotarâre executorie de deschidere a procedurii de insolventa, a actiunilor referitoare la registrul comertului si a cazurilor în care partile aleg sa recurga la alte proceduri prevazute de lege.

De asemenea, în materie penala, procedura de informare este obligatorie în cazul “infractiunilor pentru care retragerea plângerii prealabile sau împacarea partilor înlatura raspunderea penala, dupa formularea plângerii, daca faptuitorul este cunoscut sau a fost identificat, iar victima îsi exprima consimtamântul de a participa la sedinta de informare împreuna cu faptuitorul”.

Printre infractiunile care pot ajunge la mediere se numara, astfel, lovirea, amenintarea, dar si violul.

Purtatorul de cuvânt al Consiliului de Mediere considera ca, dupa 1 august, “apetitul” pentru mediere va fi în crestere. “Noua crestere substantiala a taxelor de timbru, precum si termenele îndelungate în instante fac ca apetitul justitiabililor pentru mediere sa creasca (…) În plus, clientii care participa la mediere economisesc pâna la 90-95% din costurile unui proces”, a aratat Gabriela Gyongy Mihut. Catalina Cocolos, mediafax.ro

Daca vreti sa aflati mai multe despre mediere, va recomandam sa rasfoiti acest site sau sa sunati cu incredere la unul din numerele de telefon afisate la datele de contact  .

Mediator  Petru Mustateanu - Bucuresti  2013

Sigur va mai intereaza si :

Leave a Reply

Translate this site:
ADRESA:

BUCURESTI, STR ENACHITA VACARESCU NR 17 A SECTOR 4 BUCURESTI REPER HOTEL HOROSCOP - STATIA METROU UNIRII IESIREA BD DIMITRIE CANTEMIR - Pentru programare la o sedinta gratuita de informare despre mediere nu ezitati sa ne contactati la:

NEWSLETTER

Mediator Bucuresti

Birou de Mediator Petru Mustateanu a fost infiintat si isi desfasoara activitatea in baza prevederilor Legii 192/2006 privind medierea si organizarea profesiei de mediator cu modificarile si completarile ulterioare, a Regulamentului de organizare si functionare a Consiliului de Mediere precum si a Hotararilor Consiliului de Mediere. Titularul biroului a fost autorizat ca mediator de catre Consiliul de Mediere prin Hotararea nr. 1923. DIN 15.04.2000. Birou de Mediator este prezent in Tabloul Mediatorilor emis de Consiliul de Mediere si publicat in Monitorul Oficial a Romaniei.

August 2013
M T W T F S S
« Jul    
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031  
Intrebarea mediatorului:

* Daca ati avea o problema ati prefera :

View Results

Loading ... Loading ...
MEDIATOR