Scurt ghid de furat pâinea altuia despre care nu știm exact cu ce se mănâncă

 

Exista in exprimarea profesiilor de tip liberal doua mari tendinte. Pe de o parte, existafilosofia potrivit careia profesia trebuie segmentata in specializari distincte, pe de alta parte, exista practica profesionistilor, incurajata de lideri, prin care se incearca contrariul, si anume ocuparea unor atributii din teritoriile profesiilor invecinate.

Astfel, psihologii considera ca ceea ce fac ei este atat de important, incat nu mai este nevoie si de serviciile preotului duhovnic. Mediatorii nu inteleg exact de ce ar mai fi nevoie si de psiholog in completarea serviciilor pe care ei le ofera.Avocatii sustin cu tarie ca pot fi oricand niste buni mediatori, iar economistii sunt convinsi ca in afara instantei chiar nu au nevoie de serviciile unor avocati.

Iar confuzia se manifesta la fel de bine si in sens opus. Astfel, preotul duhovnic are impresia ca poate suplini prezenta psihologului, psihologul se simte mediator din nastere,mediatorii se simt cat se poate de avocati, iar avocatii sunt convinsi ca pot fi in orice moment niste veritabili manageri.

Pentru a inchide cercul vicios, completam spunand ca si preotii au tendinta de a fieconomisti, iar managerii, de a se simti in egala masura niste mici dumnezei.

Spunem toate acestea fara sa aducem in discutie pretentiile notarilor, ale consultantilor fiscali, si ale altor profesii de tip liberal.

Ce este de facut?

Daca am respecta tendinta, ne-am indrepta spre conexarea cerintelor tuturor profesiilor, ceea ce ar conduce la renasterea unei profesii mai vechi, intalnita in Dreptul Roman, si anume profesia de Pontif, cea cu atributiile de pana la aparitia Celor XII Table. Specializarea ar dura mai mult, dar am avea profesionistul priceput la toate.

O optiune rela ar fi ca la prima sedinta a Uniunii Profesiilor Liberale din Romania, unul dintre cei prezenti acolo, sa aiba curajul sa spuna PIUA! Sau STOP JOC!. Haideti sa punem punct si sa o luam de la capat. Sa convenim care ne sunt atributele si sa ne instruim corpul profesional in respectarea acestora.

In caz contrar, toate profesiile vor avea de suferit. Imaginea profesiei mele, prestata in mod neprofesionist de un coleg neinstruit in acest scop, va fi generalizata de clientul ce va avea impresia ca profesia este ineficienta, fara sa stie ca a avut de a face cu un prestator neinstruit. Castigul pe termen scurt, determinat de adaugarea unui onoarariu suplimentar pentru un document pe care nu suntem avizati sa il intocmim, se va intoarce impotriva noastra, pentru ca vom avea unclient nemultumit de un document ori serviciu incomplet, totodata se va intoarce si impotriva profesiilor liberale in general, fata de care, in momentul acesta, exista o nemultumire generala.

Ma opresc aici cu “analiza conflictului in scopul identificarii oportunitatilor de stingere a acestuia in conditii de castig reciproc avantajos”, si nu insist ca aparenta confuzie creata intre profesiile liberale este una pretabila medierii.

Sunt convins ca exista instrumente eficiente in fiecare profesie care se pot aplica aici. Preotiivor oferi solutii la fel de bune, invocand porunca a 8-a: Sa nu furi! (din profesia altuia).Psihologii vor ajunge chiar la esenta, intreband fiecare profesie in parte de ce a simtit nevoia sa presteze si servicii pentru care nu este autorizata. Avocatii vor considera ca sunt necesare norme juridice clare care sa reglementeze acest aspect, iar economistii vor sugera un management eficient.

In felul acesta intelegem ca este nevoie sa adaugam intrebarea:

De unde stim unde este limita de competenta a fiecarei profesii?

Speranta mea, a profesionistului instruit in solutionarea litigiilor pe cale amiabila, ramane in dialogul dintre reprezentantii profesiilor din organismul numit Uniunea Profesiilor Liberale din Romania. Iar acolo unde este nevoie de dialog cu o profesie nemembra U.P.L.R. se poate deschide dialogul diplomatic de catre reprezentantii Uniunii pe cale oficiala. Poate ca, in urma acordului astfel obtinut, vom alerga fiecare pe un culoar mai bine delimitat, iar in felul acesta vom ajunge sa avem cu adevarat eficienta. Alminteri, nu vom mai lupta cu piata afectata de criza, ci vom lupta doar intre noi, pana cand in aceste neintelegeri va interveni un mediator. Sau nu, un avocat. Sau psiholog?

Mediator Petru MUSTATEANU

(Visited 14 times, 14 visits today)

Sigur va mai intereaza si :

  • Medierea explicata pe înțelesul tuturorMedierea explicata pe înțelesul tuturor Motto: Amintiti-va ca suntem unici, iar asta nu ne face diferiti, ci speciali. In perioada de pregatire initiala pentru profesia de mediator, pentru mine, medierea a fost o revelatie pe […]
  • Pledoarie pentru mediere la poarta CCRPledoarie pentru mediere la poarta CCR Consider ca ar fi trebuit sa incep cu formula: „Domnule Presedinte al Curtii Constitutionale din Romania, Onorata Curte Constitutionala din Romania”, dar prefer sa incep mai putin formal […]
  • Conflictul si iertareaConflictul si iertarea Enervarea, cearta, apoi… linistea. Si, intr-o zi, nevoia de a-l regasi pe celalalt. Sa reluam legatura? Iata ceva delicat, un pas care trece prin reflectia asupra sinelui, a celuilalt, […]
  • Se formează avocați specializați în consiliere, pentru mediere sau arbitraj?Se formează avocați specializați în consiliere, pentru mediere sau arbitraj? Domnilor avocati, domnilor consilieri juridici, stimati justitiabili, O mare parte din textele aparute in publicatiile de specialitate din ultima perioada reclama o justitie greoaie si […]
  • Este medierea o profesie juridică?Este medierea o profesie juridică? Despre locul pe care il poate ocupa medierea in spatiul socio-juridic romanesc, parerile sunt impartite. Pe de o parte, medierea este caracterizata de modalitatea inedita de stingere a […]
 

Lasă un răspuns

Translate this site:
ADRESA:

BUCURESTI, STR IENACHITA VACARESCU NR 17 A SECTOR 4 BUCURESTI REPER HOTEL HOROSCOP - STATIA METROU UNIRII IESIREA BD DIMITRIE CANTEMIR - Pentru programare la o sedinta de mediere nu ezitati sa ne contactati la:
-Tel:0768.511.900

Mediator Bucuresti

Birou de Mediator Petru Mustateanu a fost infiintat si isi desfasoara activitatea in baza prevederilor Legii 192/2006 privind medierea si organizarea profesiei de mediator cu modificarile si completarile ulterioare, a Regulamentului de organizare si functionare a Consiliului de Mediere precum si a Hotararilor Consiliului de Mediere. Titularul biroului a fost autorizat ca mediator de catre Consiliul de Mediere prin Hotararea nr. 1923. DIN 15.04.2000. Birou de Mediator este prezent in Tabloul Mediatorilor emis de Consiliul de Mediere si publicat in Monitorul Oficial a Romaniei.

februarie 2016
Lu Ma Mi Jo Vi Du
« Oct    
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
29  
Intrebarea mediatorului:

* Daca ati avea o problema ati prefera :

View Results

Loading ... Loading ...

PROGRAM MEDIERE BUCURESTI

MEDIATOR