Cat costa partajul dupa divort?

Partajul bunurilor comune  dupa divort sau in timpul divortului ?

Partajul bunurilor comune  se poate soluționa, conform NCC, atat  ulterior divortului, cat si odata cu divortul.

Modalitatea de efectuare a partajului  poate fi, pe cale notariala, la mediator sau in pe cale judecatoreasca, în instanta.

Fiecare dintre cele trei posibilitati ofera avantaje si dezavantaje, in functie de optiunile fostilor soti.

Este bine de stiut:

Nu exista o lege a partajului dupa divort, legislatia cu privire la partajarea bunurilor comune dupa divort fiind regasita atat in NCC, NCPC cat si in legile speciale cum ar fi Legea Taxelor de Timbru, Legea Medierii, s.a.m.d.

Cat costa partajul dupa divort?

Partajul pe cale notarială:

Partajul la notar se poate realiza doar in situatia in care foștii soți sunt intelesi de acasa  în privința modului de partajare a bunurilor comune. În caz contrar, notarul va îndruma părțile pentru soluționare catre un mediator, iar in cazul in care nici prin mediere nu au ajuns la un consens, mediatorul  va indruma partile catre un avocat, respectiv catre instanța de judecata.

Cat costa partajul la notariat ?

Pentru un partaj la notariat, partile vor plăti taxa de 3% la valoarea bunurilor partajabile, pe lângă onorariul notarului. Nu există o reglementare care să prevadă restituirea acestei taxe de 3% achitată statului și reținută de notariat.

In ipoteza în care taxa de 3% din valoare bunurilor partajabile + onorariul notarial este împovărătoare pentru părți, acestea pot soluționa divorțul  precum si partajul bunurilor comune la un mediator, situatie in care costurile se vor reduce la jumatate.

Partajul la mediator

Partajul prin mediere se poate face conform legii 192/2006 precum si a O.U.G.nr 80/2013 care modifica legea 146/1997, intr-un timp relativ scurt si cu costuri semnificativ reduse.

Astfel, fie ca partile au ajuns la un acord, fie ca de armonizarea intereselor partilor se va ocupa mediatorul prin tehnici psiho-juridice specifice medierii, taxa de timbru este de doar 1,5% din valoarea masei partajabile la care se adauga onorariul mediatorului.

Partajul pe cale judiciară

Odată cu divorțul, soții pot solicita instanței să se pronunțe și cu privire la partaj sau pot solicita ulterior partajul, prin cerere separată.

Modalitatea de partajare a bunurilor comune poate fi stabilită de soți de comun acord sau va fi stabilită de instanță după administrarea probelor aferente.

Cat costa partajul pe cale judecatoreasca?

Pentru partajul la judecatorie se plateste taxa de 3% din valoarea bunurilor partajabile, pe lângă onorariul de avocat dacă soții beneficiază de servicii avocațiale, cu excepția situațiilor în care părțile pot beneficia de ajutorul public judiciar conform OUG 51/2008.

Taxa de timbru de 3% va putea fi injumatatita, la cerere, dacă soții încheie un acord de mediere, la un mediator, prin care stabilesc modalitatea de partajare a bunurilor comune, acest lucru fiind posibil chiar si in timpul procesului pana la momentul pronuntarii unei hotarari judecatoresti.

Nota: legislatia fiind in continua schimbare, aceste date pot fi modificate, ele fiind valabile conform legislatiei din anul 2015, 2016, 2017. Este foarte posibil ca si in anii urmatori informatia sa fie valabila in egala masura. In timp este posibil ca taxa de timbru pentrupartajul bunurilor comune dupa divort  sa fie anulata definitiv pentru partajarea bunurilor comune prin mediere, intrucat Uniunea Europeana solicita statelor membre modalitati permanente de incurajare a medierii. Recomandarea noastra este sa sunati la unul din numerele de telefon afisate la datele de contact pe acest site pentru a va asigura ca aveti informatia corecta, la zi, precum si pentru a va programa la o sedinta de mediere in situatia in care ati hotarat ca serviciile noastre va pot fi de folos. 

Care sunt modalitatile de partaj ?

– partajul poate fi convențional (prin bună învoială) sau judiciar (prin hotărâre judecătorească);

– dacă un coproprietar este lipsit de capacitate de exerciţiu ori are capacitate de exerciţiu restrânsă, partajul va putea fi făcut prin bună învoială numai cu autorizarea instanţei de tutelă, precum şi, dacă este cazul, a ocrotitorului legal;

– partajul prin bună învoială poate fi desfiinţat pentru aceleaşi cauze ca şi  contractele;

– în cazul bunurilor imobile, pentru îndeplinirea condițiilor de valabilitate, părțile trebuie să solicite încuviințarea instanța a acordului de mediere. 

Care sunt modalitatile de partajare a bunurilor comune dupa divort?

– în natură, proporţional cu cota-parte a fiecărui coproprietar ce va fi stabilită;
– atribuirea întregului bun, în schimbul unei sulte, în favoarea unuia din soți/foștii soți, la cererea acestora;
– vânzarea bunului şi distribuirea preţului: vânzarea bunului se face în modul stabilit de soți, iar în caz de neînţelegere, la licitaţie publică, în condiţiile legii, iar distribuirea preţului se va face în conformitate cu cotele stabilite, de comun acord sau de către instanță;

Cum se stabileste valoarea bunurilor partajabile?

Valoarea bunurilor partajabile se stabilește de comun acord de către soți/foștii soți. Avantajul stabilirii de comun acord este dat de faptul ca se evită costurile privind expertul evaluator și se evită prelungirea duratei de soluționare a partajului.

La valoarea ce se stabilește pentru toate bunurile partajabile se calculează taxa de timbru de 3% cu execeptia partajului prin mediere, situatie in care taxa de timbru este de 1,5%.

Dacă părțile nu se înțeleg cu privire la valoarea bunurilor partajabile, instanța va numi un expert evaluator care va stabili cuantumul acesteia.

Care sunt bunurile care se partajeaza dupa divort ?

Bunurile care se partajeaza dupa divort sunt bunurile mobile și imobile dobândite de soți în timpul căsătoriei.

Care sunt efectele partajului dupa divort?

– dreptul de proprietate asupra bunurilor partajate se naşte de la data stabilită prin actul de partaj, dar nu mai devreme de data încheierii actului, în cazul împărţelii voluntare, sau, după caz, de la data rămânerii definitive a hotărârii judecătoreşti;
– în cazul imobilelor, efectele juridice ale partajului se produc numai dacă actul de partaj încheiat în formă autentică sau hotărârea judecătorească  rămasă definitivă, după caz, au fost înscrise în cartea funciară;

Daca vreti sa aflati mai multe despre mediere, va recomandam sa rasfoiti acest site sau sa sunati cu incredere la unul din numerele de telefon afisate la datele de contact .

Mediator Petru Mustateanu – Bucuresti –

La fel de interesant:

(Visited 550 times, 485 visits today)

Sigur va mai intereaza si :

  • Mediator Bucuresti PretMediator Bucuresti Pret Este important de stiut faptul ca la mediator nu exista o grila de tarife pentru mediere pe care sa o expunem ca la frizerie ori coafor. Medierea fiind o profesie liberala presupune […]
  • Tarife divort prin acordul partilor prin mediereTarife divort prin acordul partilor prin mediere Tarife divort prin acordul partilor la mediator, tarife pentru divortul prin acordul partilor la mediator , mediator divort pret, CAT COSTA DIVORTUL PRIN MEDIERE sunt temele la care […]
  • Cat este onorariul unui mediator ?Cat este onorariul unui mediator ? Cat este onorariul unui mediator ? Medierea, fiind o profesie relativ noua si putin cunoscuta, in functie de viziunea mediatorului este promovata de multe ori in graba si fara un studiu de […]
  • Medierea scurtează divorțulMedierea scurtează divorțul Modalitățile de a divorța Doi oameni care au decis să divorțeze au trei posibilități: divorțul la starea civilă, divorțul la notar și divorțul prin judecată. Majoritatea celor care […]
  • Cum pot să divorțez fără să trec printr-un proces?Cum pot să divorțez fără să trec printr-un proces? Adaptarea legislației românești la normele U.E. permite ca divorțul să poată fi efectuat în mai multe modalități juridice. Pe lângă clasicele ” divorțul la notariat ” și ”divorțul pe cale […]

Lasă un răspuns