Judecătorii lasă fără dobândă un contract de credit ipotecar

 

Pe vremea când dădea credite multe populaţiei, BCR pune în contracte o clauză prin care îşi aronda dreptul de a schimba rata dobânzii după cum doreşte. Practica celei mai mari bănci din ţară s-ar putea să se întoarcă împotriva sa, de când românii au descoperit legea şi judecătoriile.

Mai multe instanţe din România au constatat că felul în care BCR a definit dobânda contractuală nu este în regulă. În hârtiile prin care clienţii s-au angajat să plătească rate penru 20-30 de ani, singura certitudine privind preţul contractului e aceea că „dobânda de referinţă variabilă (DRV) se afişează la sediile BCR” şi se adaugă la o marjă de 1-2%. Cele mai multe instanţe (dintre cele care au dat dreptate clienţilor) au ales să identifice DRV cu Euribor, însă există şi exemple în care instanţa a lăsat, practic, contractul fără dobândă.

Un fost judecător se judecă cu banca

Viorica M. din Sighetu Marmaţiei a dat BCR în judecată în 2009, cu mai bine de un an înainte să apară OUG 50/2010, care a pus pe jar relaţia dintre clienţi şi bănci. V.M. este fost judecător la Judecătoria Sighetu Marmaţeiei (până în 2008) şi fost procuror la parchetul de pe lângă aceeaşi instanţă, pensionată anticipat în august 2013.

Potrivit declaraţiei de avere, V.M. a luat un credit ipotecar de 120.000 de euro în 2007. Contractele BCR de la acea vreme spuneau că dobânda este fixă în primul an, iar apoi variază după DRV. De regulă, din cel de-al doilea an dobânda aproape că se dubla, la peste 9%.

În martie 2010 Tribunalul Maramureş dispune eliminarea dobânzii din contract. Curtea de apel Cluj decide că pe lângă eliminarea dobânzii, din contract mai trebuie să dispară şi comisionul de administrare.

Decizia Curţii de Apel este atacată cu recurs de către BCR la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, care, în martie 2011, a casat decizia şi sentinţa instanţelor anterioare şi a trimis cauza spre rejudecare.

Procesul este mutat, după o cerere de strămutare adresată de bancă, de la Sighet la Judecătoria Botoşani, departe de instanţa unde fostul judecător a activat.

Acest lucru a părut de rău augur pentru V.M., încă procuror în aprilie 2013, când Judecătoria Botoşani respinge acţiunea.

La sfârşitul lunii martie din acest an, Tribunalul Botoşani întoarce decizia instanţei de fond şi

admite apelul magistratului pensionat şi spune clar că contractul de împrumut va continua fără dobândă – pentru prima oară când instanţa arată explicit care sunt urmările declarării ca abuzive a clauzei de dobândă.

“Schimbă în parte sentinţa apelată în sensul că admite în parte acţiunea reclamantei Marina Viorica, constată caracterul de clauză abuzivă a clauzei din contractul bancar nr. 1565 din 04.12.2007, înscrisă la art. 5 cu privire la dobânda variabilă şi dispune executarea în continuare a contractului fără această dobândă”, se arată în soluţia de pe portalul instanţelor.

Sentinţa putea fi atacată cu recurs în termen de 15 zile, însă pe portal nu este încă înregistrat recursul băncii.

Aceasta nu este prima decizie în care magistraţii elimină clauza DRV dintr-un contract de credit al BCR.

G.V. din Oradea s-a judecat în două procese cu banca pe clauza de dobândă. Acesta a obţinut o obţinut o decizie definitivă şi irevocabilă la Tribunalului Bihor, în mai 2011, împotriva BCR, după ce a reclamat banca la Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor. Tribunaul constatat că clauza privind DRV din contract este abuzivă.

Orădeanul a luat un credit imobiliar de 105.000 de euro de la BCR în martie 2008. Dobândă era fixă, de 6,2% în primul an, şi variabilă din al doilea an, după formula: „dobânda curentă este formată din dobânda de referinţă variabilă, care se afişează la sediile BCR, la care se adaugă 1,20 puncte procentuale”. După primul an, dobânda a crescut la peste 10%, şi rata lunară a crescut în consecinţă.

După ce clauzele referitoare la dobândă au fost eliminate, BCR a dat în judecată clientul şi a cerut instanţei să îl oblige să semneze un act adiţional prin care să plătească o dobândă la credit formată din Euribor 6M + 4,4 pp, plus o serie de comisioane.

Chiar dacă nu mai avea clauză de dobândă în contract, BCR a continuat să perceapă o dobândă pe care a calculat-o la momentul implementării OUG 50/2010, formată din Euribor 6M + 8,9 pp.

În iulie 2013, Tribunalul Bihor a respins, definitiv şi irevocabil, recursul BCR şi a admis recursul clientului, confirmând astfel că acest credit a rămas fără dobândă.

Însă clientul a avut probleme la punerea în aplicare a sentinţei.

Avocatul băncii, Ana Diculescu Şova, partener NNDKP, a susţinut, recent, în cadrul unui proces de grup de la ÎCCJ, că de fapt în cazul lui G.V. instanţa nu a dispus eliminarea dobânzii, ci aplicarea celei fixe din primul an.

În fapt banca a făcut contestaţie la cererea de executare silită depusă de client în cazul deciziei din primul proces, cel deschis prin ANPC, contestaţie care i-a fost admisă în parte de prima instanţă, dar pentru care mai există încă două căi de atac.

De asemenea, şi un client al grecilor de la Banca Românească este fericitul posesor al unui credit cu dobândă zero. Judecătorii de la Galaţi consideră că dobânda internă (de 11,3% din al doilea an, după ce în primul an a fost fixă, de 6,9%,) din contractul ipotecar semnat de clientul nemulţumit este netransparentă şi abuzivă.

Şova: 86% dintre judecători au înţeles cum funcţionează dobânda BCR

Avocatul BCR a mai susţinut în procesul amintit că cea mai mare parte a judecătorilor din ţară au înţeles mecanismul, restul au considerat ca pot lăsa contractul fără preţ, adică să elimine clauzele privind dobânda şi comisioanele.

Sursa:http://www.directproprietar.ro/Judectorii-las-fr-dobnd-un-contract-de-credit-ipotecar

Sigur va mai intereaza si :

  • Cum incepe medierea ?Cum incepe medierea ?
    Dincolo de teorie, medierea are şi o parte practica, direct aplicabila. Menirea unei reviste de specialitate este şi aceea de a oferi practicienilor din domeniul medierii, instrumente utile în acti...
  • Obligativitatea sedintei de informare privind medierea pune probleme justitiabililorObligativitatea sedintei de informare privind medierea pune probleme justitiabililor
    Legea medierii a suferit, in ultimele luni numeroase modificari, cea mai recenta fiind faptul ca sedinta obligatorie de informare poate fi sustinuta si de judecatori, procurori, notari sau avocati....
  • De ce este necesară și utilă ”data certă” pe acordul de mediere?De ce este necesară și utilă ”data certă” pe acordul de mediere?
    Mediator Asofronie Constantin Mulți mediatori și-au exprimat în multe luari de poziție dorința ca acordul de mediere să aibe caracter executoriu și au primit explicații pretinente, cred, de ce nu ...
  • Invitația la mediere și informarea obligatorieInvitația la mediere și informarea obligatorie
    Procedura medierii – care sunt etapele medierii și cine îndeplinește procedura de mediere, potrivit dispozițiilor în vigoare la acest moment. Tot mai des, în activitatea de zi cu zi, întâlnesc t...
  • Ce face un mediator ?Ce face un mediator ?
    Fiecare mediator va avea un stil propriu de mediere şi implicit, un model personal al declaraţiei iniţiale. Şcolile de mediere româneşti acordă o importanţă diferită acestui moment din mediere. Med...
 

Leave a Reply

Translate this site:
ADRESA:

BUCURESTI, STR IENACHITA VACARESCU NR 17 A SECTOR 4 BUCURESTI REPER HOTEL HOROSCOP - STATIA METROU UNIRII IESIREA BD DIMITRIE CANTEMIR - Pentru programare la o sedinta de mediere nu ezitati sa ne contactati la:
-Tel:0768.511.900

Mediator Bucuresti

Birou de Mediator Petru Mustateanu a fost infiintat si isi desfasoara activitatea in baza prevederilor Legii 192/2006 privind medierea si organizarea profesiei de mediator cu modificarile si completarile ulterioare, a Regulamentului de organizare si functionare a Consiliului de Mediere precum si a Hotararilor Consiliului de Mediere. Titularul biroului a fost autorizat ca mediator de catre Consiliul de Mediere prin Hotararea nr. 1923. DIN 15.04.2000. Birou de Mediator este prezent in Tabloul Mediatorilor emis de Consiliul de Mediere si publicat in Monitorul Oficial a Romaniei.

August 2014
M T W T F S S
« Jul    
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Intrebarea mediatorului:

* Daca ati avea o problema ati prefera :

View Results

Loading ... Loading ...

PROGRAM MEDIERE BUCURESTI

MEDIATOR