De ce este necesară și utilă ”data certă” pe acordul de mediere?

 

Mediator Asofronie Constantin

Mulți mediatori și-au exprimat în multe luari de poziție dorința ca acordul de mediere să aibe caracter executoriu și au primit explicații pretinente, cred, de ce nu se poate acum acest lucru și de ce nu ar fi nici indicat în situația în care mulți mediatori nu au studii juridice și ar putea face greșeli cu consecințe grave.

De ce să aibă caracter executoriu, se pune întrebarea. S-a răspuns că astfel, părțile vor avea garanții de îndeplinire a obligațiilor asumate prin acordul de mediere de către părțile care au realizat acest înscris sub semnătură privată, cu putere juridică redusă.

Legea medierii nr. 192/2006 stabilește ca se poate ajunge la un act juridic autentic, cu putere mai mare, respectiv caracter executoriu, pe calea justiției, prin încuviințarea acordului de mediere printr-o hotărâre judecătorească sau pe cale notarială, prin autentificarea acordului de mediere, în condițiile Codului de procedură civilă sau legii nr. 36/1995 a notarilor publici și activității notariale.

Pentru a se ajunge să fie încuviințat de instanță sau autentificat de notarul public, acordul de mediere, conținând voința părților sub formă de drepturi și obligații recunoscute de acestea, trebuie să îndeplinească anumite condiții de formă și de conținut.

În plus, instanța și notarul fac un control de legalitate a acordului înainte de încuviințare / autentificare, condiții despre care s-a mai scris până acum.

Aici vom încerca să demonstrăm cum se poate ajunge mai ușor la un act cu caracter executoriu prin notariat, obiectiv urmărit de părți pe care mediatorul trebuie să-l explice.

Legea nr. 36/1995 prevede: ”Art. 101 Înscrisul autentificat de notarul public care constată o creanță certă și lichidă are putere de titlu executoriu la data exigibilității acesteia.”

 Majoritatea acordurilor de mediere în domeniul penal și unele din domeniul civil conțin obligații financiare certe, determinate, în bani. Pentru a fi executorii aceste obligații, trebuie să fie exigibile la o anumită dată, deci să aibe termen de executare. Pentru ca acest termen de executare să aibă o limită temporală finală clară, este necesară și o limită temporală inițială. Când există bună credință și se consemnează data exigibilității obligației în acordul de mediere, ar trebui să nu existe probleme, limita față de care se socotește curgerea termenului de executare fiind data înregistrării acordului de medieresau altă dată specificată expres în acord. Dar discuția și necesitatea garanției de executare apare când nu există deplină încredere în executarea de către partea respectivă a obligației financiare și atunci considerăm că ar fi necesar ca să existe acea limită temporală inițială foarte bine stabilită prin darea de dată certă de către mediator pe acordul de mediere.

Data certă s-ar putea da ușor de către mediator, în baza prevederilor  art. 277 și mai ales 278 (1) pct.1 din noul Cod de procedură civilă, Capitolul II Judecata subsecţiunea a 3-a Probele. Potrivit acestuia și mediatorii pot fi considerați profesioniști competenți pentru datarea certă, ca și ”notarul public, executorul sau alt funcționar (n.n. generic, pentru ca nici cei dinainte nu sunt funcționari) competent în această privință.” Competența se poate da și prin legea specială, respectiv legea nr. 192/2006 privind medierea și organizarea profesiei de mediator, motiv pentru care am propus introducerea unei asemenea prevederi în proiectul de lege de modificare a acesteia în luna martie 2014. Prin aceasta, acordul capătă o garanție în plus de executare și se împlinește caracterul alternativ la justiție al procedurii de medierii, combinată cu procedura notarială, scutind părțile de stresul unui proces, termene îndelungate, costuri mai mari.

Sursa:http://mediereagalati.wordpress.com/2014/05/31/de-ce-este-necesara-si-utila-data-certa-pe-acordul-de-mediere/

Sigur va mai intereaza si :

  • Ce Este Medierea in Cauzele Penale Ce Este Medierea in Cauzele Penale
    Medierea poate fi utilizata pentru rezolvarea cauzelor penale care privesc infractiuni pentru care, potrivit legii, retragerea plangerii prealabile sau impacarea partilor inlatura raspunderea penal...
  • Ce este comedierea ?Ce este comedierea ?
    Comedierea este o mediere sustinuta de doi sau mai multi mediatori . Comedierea se foloseste in conflictele de o amploare foarte mare ce necesita expertiza multipla , sau in situatia in care fiecar...
  • Forta juridica a unui acord de mediereForta juridica a unui acord de mediere
    Medierea, după cum se ştie, are ca scop găsirea de către părţi a unei soluţii viabile şi valabile, reciproc mulţumitoare şi satisfăcătoare pentru ele. Soluţia gasită şi agreată de către părţi se ex...
  • Ce valoare are acordul de mediere ?Ce valoare are acordul de mediere ?
    Medierea, după cum se ştie, are ca scop găsirea de către părţi a unei soluţii viabile şi valabile, reciproc mulţumitoare şi satisfăcătoare pentru ele. Soluţia gasită şi agreată de către părţi se ex...
  • Ce face un mediator ?Ce face un mediator ?
    Fiecare mediator va avea un stil propriu de mediere şi implicit, un model personal al declaraţiei iniţiale. Şcolile de mediere româneşti acordă o importanţă diferită acestui moment din mediere. Med...
 

Leave a Reply

Translate this site:
ADRESA:

BUCURESTI, STR IENACHITA VACARESCU NR 17 A SECTOR 4 BUCURESTI REPER HOTEL HOROSCOP - STATIA METROU UNIRII IESIREA BD DIMITRIE CANTEMIR - Pentru programare la o sedinta de mediere nu ezitati sa ne contactati la:
-Tel:0768.511.900

Mediator Bucuresti

Birou de Mediator Petru Mustateanu a fost infiintat si isi desfasoara activitatea in baza prevederilor Legii 192/2006 privind medierea si organizarea profesiei de mediator cu modificarile si completarile ulterioare, a Regulamentului de organizare si functionare a Consiliului de Mediere precum si a Hotararilor Consiliului de Mediere. Titularul biroului a fost autorizat ca mediator de catre Consiliul de Mediere prin Hotararea nr. 1923. DIN 15.04.2000. Birou de Mediator este prezent in Tabloul Mediatorilor emis de Consiliul de Mediere si publicat in Monitorul Oficial a Romaniei.

August 2014
M T W T F S S
« Jul    
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Intrebarea mediatorului:

* Daca ati avea o problema ati prefera :

View Results

Loading ... Loading ...

PROGRAM MEDIERE BUCURESTI

MEDIATOR