Medierea și statul de drept

 

Se spune că în timpul unei ședințe a guvernului britanic din perioada celui de-al Doilea Război Mondial, Winston Churchill a întrebat ministrul de justiție cum se prezintă sistemul de justiție și cel de învățământ. Deoarece i s-a răspuns că ambele sisteme se aflau în stare bună, Churchill declară că nu îi este frică de invazia Germaniei. Afirmația lui Churchill scoate în evidență faptul că forța unui stat și puterea acestuia de regenerare constă în calitatea sistemului de învățământ și a sistemului de justiție.

Conform unui raport din 2007 al Comisiei prezidențiale ”Sistemul de învățământ din România este ineficient, inechitabil, lipsit de relevanță și de calitate, punând în pericol prosperitatea și competivitatea țării.” Deși la acea dată s-a propus o reorganizare a sistemului de învățământ, lucrurile nu s-au schimbat prea mult până în prezent.

Cât privește sistemul legislativ românesc, problemele majore nu țin de setul de legi existente – putem afirma chiar că țara noastră stă foarte bine la acest capitol – ci de aplicarea și interpretarea deficitară a acestora. Dispunem de un sistem legislativ complet, însă nu dispunem de personal de încredere care să pună în aplicare fără abateri litera legii. Așadar, problema reală cu care ne confruntăm nu constă în codul legislativ, ci în codul moral.

Pentru a lupta împotriva corupției din sistemul de justiție putem aplica exemplul spaniolilor bazat pe trei pași: o admitere mai dură la facultățile de profil, o disciplină mai dură în rândul angajaților din justiție și o comunicare ireproșabilă cu societatea. Acești pași au consolidat nivelul încrederii populației în meseria de avocat în Spania și pot contribui la sporirea încrederii populației în sistemul de justiție din țara noastră și la reducerea nivelului corupției. În România avem peste patruzeci de facultăți de drept, iar majoritatea oferă o pregătire inferioară și insuficientă pentru a activa în sistemul de justiție. De asemenea, toate aceste unități de învățământ ce scot pe bandă rulantă absolvenți în științe juridice, sporesc gradul de eficiență a fraudei prin creșterea numărului de cunoscători ai legii și specializarea acestora în interpretarea codului legislativ.

Modernizarea sistemului de justiție constituie o necesitate și o prioritate pentru consolidarea statului de drept în România. Este nevoie de o eficientizare a sistemului judiciar prin micșorarea duratei de soluționare a proceselor, modernizarea sistemului logistic, încadrarea în sistem pe criteriul competenței, lupta împotriva actelor de corupție.

Pe fundalul unui sistem judiciar depășit și suprasolicitat, își face apariția o alternativă extrajudiciară pentru soluționarea a numeroase cauze civile, penale sau comerciale, punând accent pe interesele părților și nu atât pe aspectele juridice ale conflictului.

Printre numeroasele avantaje aduse de mediere enumerăm: scăderea considerabilă a cheltuielilor de judecată, capacitatea de a soluționa litigiul cât mai rapid, negocierea soluției, degrevarea instanțelor judăcătorești de numeroase cauze ce pot fi soluționate prin intermediul unui mediator.

Medierea reprezintă, așadar, o alternativă eficientă și utilă atât sistemului de justiție din România, cât și societății civile, prin numeroasele avantaje enumerate mai sus. Aceasta poate contribui la consolidarea statului de drept prin aportul pe care îl poate aduce în sprijinul sistemului judiciar.

Așa cum am subliniat încă de la început, pentru a asigura dezvoltarea și modernizarea statului de drept e necesar să modernizăm sistemul de învățământ și cel de justiție. Rolul medierii în această ecuație poate părea insignifiant pentru unii, însă, prin efort susținut și implicare în soluționarea conflictelor ce persistă între societatea civilă și sistemul de guvernământ, prin încercarea de a influența mentalitatea colectivă și de a spori încrederea populației în instituțiile statului, se poate realiza un progres uriaș.

Sursa:http://servicii-mediere.ro/medierea-si-statul-de-drept/

Sigur va mai intereaza si :

 • Lectia iertarii – tribul Babemba, AfricaLectia iertarii – tribul Babemba, Africa
  Există un trib în Africa a cărui perspectivă asupra iertării este atât de completă, încât tradiţia lor oferă tuturor o lecţie de smerenie. În tribul Babemba, când cineva din sat încalcă o regulă, o...
 • Divortati ca soti, impreuna ca parintiDivortati ca soti, impreuna ca parinti
  Cel mai adesea, după o casnicie nereușită, auzim în preajma noastră că divorțul înseamnă finalizarea unui capitol din viața noastră și începutul altuia. Cu siguranță din anumite puncte de vedere ch...
 • Medierea & MediatorulMedierea & Mediatorul
  Deşi am mai vorbit despre mediator, ca profesionist apt să faciliteze negocierea, dialogul, comunicarea dintre părţi, am sentimentul că trebuie să mai adaug câte ceva despre mediator şi ce presupun...
 • Accelerarea soluționării proceselor in istorie – anul 1776Accelerarea soluționării proceselor in istorie – anul 1776
  Preocuparea pentru accelerarea soluționării soluțiilor pronunțate de instanțele de judecată nu este nouă. Cercetarea documentelor de arhivă ne relevă similarități între preocupările domnitorului Al...
 • Drepturile copiilor la divortDrepturile copiilor la divort
  “Declaraţia Drepturilor Copiilor la Divorţ”: Următoarea este o versiune obişnuită a ceea ce se numeşte “Declaraţia Drepturilor Copiilor la Divorţ”: 1.  Dreptul de a fi trataţi ca fiinţe umane i...
 

Leave a Reply

Translate this site:
ADRESA:

BUCURESTI, STR IENACHITA VACARESCU NR 17 A SECTOR 4 BUCURESTI REPER HOTEL HOROSCOP - STATIA METROU UNIRII IESIREA BD DIMITRIE CANTEMIR - Pentru programare la o sedinta de mediere nu ezitati sa ne contactati la:
-Tel:0768.511.900

e-mail:

mediatormustateanu@gmail.com

Mediator Bucuresti

Birou de Mediator Petru Mustateanu a fost infiintat si isi desfasoara activitatea in baza prevederilor Legii 192/2006 privind medierea si organizarea profesiei de mediator cu modificarile si completarile ulterioare, a Regulamentului de organizare si functionare a Consiliului de Mediere precum si a Hotararilor Consiliului de Mediere. Titularul biroului a fost autorizat ca mediator de catre Consiliul de Mediere prin Hotararea nr. 1923. DIN 15.04.2000. Birou de Mediator este prezent in Tabloul Mediatorilor emis de Consiliul de Mediere si publicat in Monitorul Oficial a Romaniei.

August 2014
M T W T F S S
« Jul    
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Intrebarea mediatorului:

* Daca ati avea o problema ati prefera :

View Results

Loading ... Loading ...

PROGRAM MEDIERE BUCURESTI

MEDIATOR