Mediere litigiile locative

 

 

Conflictele care se întâlnesc deseori în practica Medierii se referă la spaţiul locativ pe care îl deţin persoanele (fizice sau juridice) care au un contract de proprietate sau pe care-l ocupă în baza unui document, cum sunt: contractul de închiriere, contractul de leasing imobiliar, contractul de întreţinere, contractul de comodat. Juridic, acestea dovedesc aşa-numiteleraporturi locative, reglementate de Legea 114/1996, cu modificările şi completările ulterioare, dar şi de Codul Civil.

În momentul când contractul încetează la termen sau prin voinţa unei părţi, atunci chiriaşul trebuie să părăsească spaţiul pe care-l ocupă şi dacă este cazul, să achite sumele de bani stabilite contractual. În cazurile când relaţia dintre semnatarii contractului se deteriorează semnificativ, de obicei apar Litigiile locative cele mai frcvente: Cererile de Evacuare formulate în justiţie.

Evacuarea poate fi efectuată numai în urma unei hotărâri judecătoreşti sau, după caz, a unei dispoziţii legale date de organul administrativ competent, în condiţiile prevăzute de lege.

Avantajele Medierii în litigiile de evacuări:

1. Chiar în cazul în care procesul este pe rol, se poate recurge la Mediere (la iniţiativa proprietarului sau a locatarului), iar dacă se ajunge la Acord, se evită executarea silită a evacuării.

2. În Mediere nu există reclamant şi pârât şi discuţiile purtate în timpul şedinţelor de mediere sunt confidenţiale, astfel că nimic din cele declarate aici, nu poate fi folosit în instanţă sau altundeva şi astfel se protejează imaginea celor două părţi.

3. Comunicarea cu locatarul poate fi mai eficientă într-un cadru restrâns, decât în sălile de judecată, locatarul putând să-şi argumenteze poziţia şi pretenţiile sale, în aceeaşi măsură ca şi proprietarul spaţiului.

4. Medierea vine în sprijinul celor care vor să-şi rezolve mai repede situaţia locativă.

Soluţionarea urmăreşte să fie reciproc avantajoasă, printr-o înţelegere a celor două părţi, în termenii agreaţi de acestea, ceea ce nu se poate realiza în instanţă.

Dacă ne referim la persoane fizice, spaţiul locativ are o însemnătate vitală, ţine de identitatea socială, de demnitatea şi imaginea pe care şi-o construieşte fiecare individ. Dincolo de aceste aspecte de individualitate, există şi o latură economică: cel care urmează să fie evacuat are de acoperit din veniturile lui (dacă le are) cheltuieli importante pentru un nou spaţiu şi (eventual) restanţele de plată. De aceea, evacuarea este un demers greu de adus la bun sfârşit, mai ales în situaţia în care părţile nu reuşesc să îşi înţeleagă priorităţile, una alteia. Situaţia poate dura mult timp în justiţie, care până la urmă hotărăşte în favoarea proprietarului, dacă acesta are toate motivele să ceară evacuarea şi atunci cheltuielile de judecată şi cele necesare aducerii unui executor judecătoresc, îi revin persoanei evacuate.

Unul dintre cazurile de litigii locative, cu care m-am confruntat ca mediator, privea situaţia în care locatarul s-a înţeles verbal cu proprietarul apartamentului în care locuia, să execute lucrări de reparaţii şi îmbunătăţire a confortului interior şi exterior, pentru a fi scutit de la plata chiriei, o perioadă de timp.

După mai mulţi ani, la întoarcerea din străinătate, proprietarul a vrut să vândă apartamentul, fără să ia în calcul investiţia totală făcută pe această perioadă de timp de locatar şi nici dorinţa acestuia să devină un potenţial cumpărător al spaţiului în care locuia. Practic, proprietarul, în urma unor atacuri verbale şi ameninţări foarte violente ale locatarului său, a hotărât să nu mai considere valabilă înţelegerea iniţială, luând în considerare faptul că aceasta nu era prevăzută în contract, ci era doar verbală.

Solicitarea Medierii a venit din partea locatarului, pe numele căruia Instanţa emisese deja o hotărâre judecătorească de evacuare, după mai mulţi ani în care se judecase cu proprietarul şi relaţia cu acesta se deteriorase atât de mult încât nici unul, nici altul nu mai reacţionau la argumente de bun simţ, cum ar fi cele legate de omenie, respect, ocrotirea familiilor lor, calm şi raţiune şi fiecare îl acuza pe celălalt că i-a distrus sănătatea şi viaţa.

Dialogul pe care îl propune Medierea unui conflict presupune o abordare raţională a situaţiei, urmărind ca ambele părţi să-şi îndeplinească obiectivele principale şi găsirea unei posibilităţi de acord asupra unui interes comun.

Sursa:http://www.ziaruldeiasi.ro/stiri/coltul-de-mediere-litigiile-locative-si-medierea–51522.html

Daca vreti sa aflati mai multe despre mediere, va recomandam sa rasfoiti acest site sau sa sunati cu incredere la unul din numerele de telefon afisate la datele de contact .

Mediator Petru Mustateanu – Bucuresti 2014

Sigur va mai intereaza si :

  •  Cum se ajunge la mediere? Cum se ajunge la mediere?
    Medierea în România este o procedură voluntară, părţile apelează la mediere doar dacă consideră că este în interesul lor să facă acest demers. Astfel, se poate apela la mediere: a) La cererea...
  • Forta juridica a unui acord de mediereForta juridica a unui acord de mediere
    Medierea, după cum se ştie, are ca scop găsirea de către părţi a unei soluţii viabile şi valabile, reciproc mulţumitoare şi satisfăcătoare pentru ele. Soluţia gasită şi agreată de către părţi se ex...
  • Invitația la mediere și informarea obligatorieInvitația la mediere și informarea obligatorie
    Procedura medierii – care sunt etapele medierii și cine îndeplinește procedura de mediere, potrivit dispozițiilor în vigoare la acest moment. Tot mai des, în activitatea de zi cu zi, întâlnesc t...
  • Noutăți privind medierea in noua legislație penalăNoutăți privind medierea in noua legislație penală
    Odată cu intrarea în vigoare a noului Cod penal și Noului Cod de procedură penală, vor intra în vigoare dispoziții din Legea nr. 255/2013 care modifică Legea nr. 192/2006 cu privire la medierea și ...
  • Google nu mai afișează date din dosarele portal.just.roGoogle nu mai afișează date din dosarele portal.just.ro
    Ca urmare a unei decizii recente a Curții de Justiție a Uniunii Europene (CJUE), începând cu data de 31 mai 2014, justițiabilii nu își vor mai putea regăsi pe Google datele cu privire la participar...
 

Leave a Reply

Translate this site:
ADRESA:

BUCURESTI, STR IENACHITA VACARESCU NR 17 A SECTOR 4 BUCURESTI REPER HOTEL HOROSCOP - STATIA METROU UNIRII IESIREA BD DIMITRIE CANTEMIR - Pentru programare la o sedinta de mediere nu ezitati sa ne contactati la:
-Tel:0768.511.900

Mediator Bucuresti

Birou de Mediator Petru Mustateanu a fost infiintat si isi desfasoara activitatea in baza prevederilor Legii 192/2006 privind medierea si organizarea profesiei de mediator cu modificarile si completarile ulterioare, a Regulamentului de organizare si functionare a Consiliului de Mediere precum si a Hotararilor Consiliului de Mediere. Titularul biroului a fost autorizat ca mediator de catre Consiliul de Mediere prin Hotararea nr. 1923. DIN 15.04.2000. Birou de Mediator este prezent in Tabloul Mediatorilor emis de Consiliul de Mediere si publicat in Monitorul Oficial a Romaniei.

August 2014
M T W T F S S
« Jul    
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Intrebarea mediatorului:

* Daca ati avea o problema ati prefera :

View Results

Loading ... Loading ...

PROGRAM MEDIERE BUCURESTI

MEDIATOR