Senatul a aprobat noi obligatii pentru asociatiile de proprietari.

 

Asociatiile de proprietari ar putea avea noi obligatii, dupa ce senatorii au aprobat ieri un proiect de lege in acest sens. Potrivit documentului, acestea vor trebui sa afiseze lunar modul de calcul al cheltuielilor, iar principalul responsabil va fi presedintele asociatiei. Neindeplinirea acestei obligatii ar putea fi sanctionata cu amenda de pana la 3000 lei, se arata in acelasi document.

Senatorii au aprobat ieri un proiect de lege pentru modificarea si completarea Legii nr. 230/2007 privind infiintarea, organizarea si functionarea asociatiilor de proprietari.

Potrivit documentului, asociatiile de proprietari vor trebui sa afize lunar modul de calcul al cheltuielilor, lucru de care se va ocupa presedintele asociatiei.

Mai exact, in proiectul de act normativ aprobat marti de senatori se mentioneaza ca asociatia de proprietari, prin grija presedintelui asociatiei, va afisa lunar, la vedere, langa lista de plata a cheltuielilor asociatiei de proprietari, modalitatea de calcul in urma careia au rezultat sumele lunare de plata a proprietarilor.

De asemenea, modalitatea de calcul va contine si arata explicit toate costurile si sumele care formeaza totalul de plata al proprietarilor, respectiv modul de calcul si repartizare a acestor cheltuieli catre proprietari.

Daca proiectul de act normativ va trece si de votul final al Camerei Deputatilor, atunci neindeplinirea acestei atributii va constitui contraventie si se va sanctiona cu amenda de la500 de lei la 3000 de lei.

Noi obligatii si pentru administratorii de bloc

Nu doar presedintii asociatiilor de proprietari vor avea noi responsabilitati, ci si administratorii. Mai exact, acestia ar trebui sa informeze periodic proprietarii in privinta cheltuielilor pe care asociatia le face, precum si a veniturilor pe care le incaseaza si sa isi asume raspunerea pe acest lucru.

Conform unui proiect de lege pentru completarea art. 36 din Legea nr. 230/2007, adoptat de senatori si aflat in dezbatere la Camera Deputatilor, care este for decizional, administratorii ar trebui sa informeze periodic proprietarii in privinta cheltuielilor pe care asociatia le face.

Astfel, administratorii trebuie sa informeze trimestrial, in scris sau prin posta electronica, proprietarii membri ai asociatiei de poprietari cu privire la situatia financiara cuprinzand toate elementele de cheltuieli, venituri, incasari si plati aferente asociatiei de poprietari, subsemnatura proprie si contrasemnata de presedintele si de cenzorul asociatiei de proprietari, se precizeaza in proiectul de lege in varianta aprobata de Senat si aflata in dezbatere la Camera Deputatilor.

In documentul citat nu se precizeaza insa daca neindeplinirea acestei obligatii va constitui contraventie si va fi sanctionata cu amenda.

Liga Asociatiilor de Proprietari Habitat doreste respingerea acestui proiect de lege, pentru ca introduce niste obligatii pentru conducerea asociatiilor care maresc birocratia si costurile administrarii, se precizeaza intr-un document al ligii, remis recent redactiei.

Daca noile reglementari vor intra in vigoare nu vor veni in sprijinul proprietarilor si vor restrictiona, practic, dreptul existent de a solicita oricand informatii si in plus, vor substitui obligatiile cenzorilor, se arata in acelasi document.

Mai mult, Liga Asociatiilor de Proprietari Habitat sustine ca legislatia in vigoare permite proprietarilor sa solicite diverse informatii privind activitatea asociatiei de proprietari.

Astfel, acestia au dreptul sa cunoasca toate aspectele ce tin de activitatea asociatiei si au acces, la cerere, la orice document al acesteia.

Conform legislatiei actuale, proprietarii au dreptul sa primeasca explicatii cu privire la calculul cotei de contributie, la cheltuielile asociatiei de proprietari si, eventual, sa o conteste la presedintele asociatiei de proprietari, in termen de 10 zile de la afisarea listei de plata. La randul sau, presedintele asociatiei de proprietari este obligat sa raspunda la contestatie in termen de 7 zile.

Sursa:http://www.avocatnet.ro/content/articles/id_37575/Senatul-a-aprobat-noi-obligatii-pentru-asociatiile-de-proprietari-Nerespectarea-lor-ar-putea-fi-sanctionata-cu-amenda-de-pana-la-3000-lei.html

Sigur va mai intereaza si :

  • Ce valoare are acordul de mediere ?Ce valoare are acordul de mediere ?
    Medierea, după cum se ştie, are ca scop găsirea de către părţi a unei soluţii viabile şi valabile, reciproc mulţumitoare şi satisfăcătoare pentru ele. Soluţia gasită şi agreată de către părţi se ex...
  • Ce Este Medierea in Cauzele Penale Ce Este Medierea in Cauzele Penale
    Medierea poate fi utilizata pentru rezolvarea cauzelor penale care privesc infractiuni pentru care, potrivit legii, retragerea plangerii prealabile sau impacarea partilor inlatura raspunderea penal...
  • Cati mediatori sunt in Romania ?Cati mediatori sunt in Romania ?
    Corpul mediatorilor s-a mărit de aproape cinci ori în ultimul an, ceea ce va permite ca până la sfârşitul lui 2013 să se degreveze instanţele de judecată de circa un milion de dosare, a declarat în...
  • Acordul de mediere între victimă-infractor poate determina încetarea procesului penalAcordul de mediere între victimă-infractor poate determina încetarea procesului penal
    Medierea penală.Acordul de mediere între victimă-infractor poate determina încetarea procesului penal . Astazi, dupa Legea 202, acordul de mediere este un impediment la promovarea procesului penal ...
  • Avocatul Marius COLTUC Propune Un Proces Comun Impotriva ENELAvocatul Marius COLTUC Propune Un Proces Comun Impotriva ENEL
    Furnizarea energiei electrice se face numai pe baza de contract de furnizare incheiat de furnizor cu consumatorul. Contractul de furnizare stabileste raporturile dintre un furnizor si un consumator...
 

Leave a Reply

Translate this site:
ADRESA:

BUCURESTI, STR IENACHITA VACARESCU NR 17 A SECTOR 4 BUCURESTI REPER HOTEL HOROSCOP - STATIA METROU UNIRII IESIREA BD DIMITRIE CANTEMIR - Pentru programare la o sedinta de mediere nu ezitati sa ne contactati la:
-Tel:0768.511.900

Mediator Bucuresti

Birou de Mediator Petru Mustateanu a fost infiintat si isi desfasoara activitatea in baza prevederilor Legii 192/2006 privind medierea si organizarea profesiei de mediator cu modificarile si completarile ulterioare, a Regulamentului de organizare si functionare a Consiliului de Mediere precum si a Hotararilor Consiliului de Mediere. Titularul biroului a fost autorizat ca mediator de catre Consiliul de Mediere prin Hotararea nr. 1923. DIN 15.04.2000. Birou de Mediator este prezent in Tabloul Mediatorilor emis de Consiliul de Mediere si publicat in Monitorul Oficial a Romaniei.

August 2014
M T W T F S S
« Jul    
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Intrebarea mediatorului:

* Daca ati avea o problema ati prefera :

View Results

Loading ... Loading ...

PROGRAM MEDIERE BUCURESTI

MEDIATOR