Ce este comedierea ?

Comedierea este o mediere sustinuta de doi sau mai multi mediatori . Comedierea se foloseste in conflictele de o amploare foarte mare ce necesita expertiza multipla , sau in situatia in care fiecare parte are indoieli de propunerea pe care partea adversa o formuleaza, motiv pentru care propune fiecare cate un mediator cu dorinta de a se asigura ca beneficiaza de un proces de mediere echitabil. Deasemenea comedierea este folosita de mediatorii cu experienta pentru introducerea in profesie a mediatorilor proaspat autorizati. Vezi postarea : Primii pasi in mediere.

Ce se intampla la o comediere ?

Mediatorii lucreaza impreuna cu partile in litigiu pentru a ajunge la un rezultat de succes. Exista o serie de avantaje pentru modelul de comediere fata de modelul traditional cu un singur mediator.

 1. Doua sau mai multe seturi de competente. Doi mediatori, cu profesii si competente diferite, ofera expertiza lor in solutionarea cazului.

 2. Doua sau mai multe personalitati diferite. Succesul in mediere se bazeaza in parte pe relatia dintre parti si mediator. Fiind doi mediatori se creeaza o a doua oportunitate pentru mediatori de a se conecta cu partile si de a construi increderea necesara pentru o mediere de succes.

3. Doua sau mai multe perechi de ochi. Pentru o mediere de succes, este necesar ca mediatorul sa poata „citi” comportamentul partilor in litigiu si sa retina indiciile subtile pe care partile le pot oferi in timpul medierii. Fiind doi comediatori inseamna ca exista o a doua pereche de ochi in sala, care va observa mai bine dinamica gesturilor dintre parti.

 4. Oportunitate. Atunci când comedieaza, cei doi mediatori isi pot imparti sarcinile pentru a-si spori eficienta. Partile care doresc o mediere rapida vor beneficia de comediere. Rapiditatea in rezolvarea litigiului supus medierii, la costuri reduse pentru parti se poate obtine cel mai bine prin comediere.

 5. Modelare. Atunci cand exista doi sau mai  multi mediatori, interactiunea lor serveste ca model pentru o mai buna comunicare intre partile aflate în disputa. Comediatorii vor fi un model de ascultare activa si conversatie, de respect si cooperare de-a lungul procesului de mediere.

In concluzie, comedierea poate oferi o abordare mai cuprinzatoare, cea ce un singur mediator poate oferi cu mai mult efort . Abilitatile unice pe care fiecare mediator le aduce la masa, impreuna cu beneficiile intrinseci de a avea doi mediatori, care faciliteaza procesul de mediere, ofera o experienta imbunatatita partilor si creste probabilitatea unei medieri de succes.
Exista un control mai bun cu privire la orice subiectivism sau deficienta care ar putea aparea in cazul in care este utilizat un singur mediator.
Un participant are o sansa mai buna de instituire a unui sentiment de incredere cu cel putin unul dintre cei doi mediatori.

 Sursa:http://www.bmediator.ro/comediere

Daca vreti sa aflati mai multe despre mediere, va recomandam sa rasfoiti acest site sau sa sunati cu incredere la unul din numerele de telefon afisate la datele de contact .

Mediator Petru Mustateanu & asociatii – Bucuresti 2013 – 0768.511.900

(Visited 25 times, 19 visits today)

Sigur va mai intereaza si :

  • De ce este necesară și utilă ”data certă” pe acordul de mediere?De ce este necesară și utilă ”data certă” pe acordul de mediere? Mediator Asofronie Constantin Mulți mediatori și-au exprimat în multe luari de poziție dorința ca acordul de mediere să aibe caracter executoriu și au primit explicații pretinente, cred, […]
  • Medierea in BelgiaMedierea in Belgia S-a constatat ca medierea ramane, in continuare, putin cunoscuta si utilizata in Belgia, in ciuda adoptarii, in 2005, a unei legi a medierii. bMediation (centru de mediere din […]
  • Medierea in raporturile de muncaMedierea in raporturile de munca Mediatorul reprezinta profesionistul care gestioneaza situatiile conflictuale indiferent de zona unde acestea se nasc. Dreptul muncii genereaza o paleta variata de dispute care se pot […]
  • Medierea in recursMedierea in recurs Cu toate ca medierea este cunoscuta ca o procedura prealabila instantei de judecata, partile aflate in proces pot apela la solutia oferita de mediere in oricare faza a procesului, inclusiv […]
  • Onorariu mediator promotionalOnorariu mediator promotional Cu toate ca onorariul de mediator practicat de Biroul de Mediator Petru Mustateanu din Bucuresti este permanent un onorariu decent, corect, accesibil oricarui cetatean din Bucuresti , in […]