CEL MAI FRUMOS ACORD DE MEDIERE INCHEIAT DE MINE

mediator petru mustateanuIn baza hotararii 1923/15.04.2011, deschid usa biroului de mediator, pregatit, asa cum am invatat la cursul de formare initiala  platiti cu suma de 1000 de euro, cu flipchart, laptop, scaune confortabile, spatiu pentru discutii separate, cafea, apa, s.a.m.d.

Mandru de ceea ce mi se intampla si indragostit de mediere am sansa ca in biroul meu sa intre un cuplu, doi oameni cu chipuri blande si care, usor dezorientati, imi spun ca vor sa divorteze si ca au gasit pliantul meu pe care scrie ca pot divorta cu ajutorul unui mediator.

Sigur, spun eu, si ii invit sa se aseze, sa imi povestesteasca. Dupa ce ii ascult cu calm, le notez ce acte au nevoie si stabilesc pentru a doua zi intalnirea in vederea medierii si intocmirea documentelor necesare.

Noaptea aceea am dormit foarte putin de emotie si bucurie. Sunt mediator, gandeam, am primul caz, clientii par usor de condus la un acord, deci, am inceput elegant ! 

La ora stabilita clientii au venit, si neprevazut, impreuna cu dumnealor au adus si copilul, un baiat  in varsta de 12 ani pe nume Andrei . Nu aveau cu cine sa il lase, spuneau ei, iar mama insista ca este bine sa fie de fata, ca subiectul divortului il priveste la fel de mult si pe el si ca este normal sa participe la discutii, sa fie de fata in acel moment.

In secunda a doua zambetul mi-a inghetat pe fata, iar eu am uitat brusc de faptul ca sunt mediator, ca vreau mediere obligatorie si ca imi doresc sa am clienti. In secunda a doua eram instrumentul prin care o familie se destrama, iar un copil ramanea fara parintii lui, asa cum ei au fost in ultimii lor 12 ani de casnicie, sau, mai bine zis, in primii lui 12 ani de viata.

Ma apasa atat de tare aceasta idee incat toata sedinta de mediere am condus discutia in perspectiva impacarii, a renuntarii la divort, a face reforturi de a indrepta cauzele pentru eliminarea efectelor si a oferi o familie copilului acela care nu intelegea exact ce se intampla si care, in camera alaturata, imi desena o scena din fimul sau preferat pe o coala alba de hartie.

Am semnat in final un acord de mediere in care partile conveneau desfacerea casatoriei si un plan parental gandit in interesul minorului, un acord  de mediere corect juridic, dar incomod pentru mine, omul, cel care eram pus in fata efectelor profesiei de mediator.

In perioada urmatoare am trimis adeziune pentru a deveni voluntar ” Salvati Copii ” iar apoi m-am inscris la toate cursurile de comunicare si psihologie aplicata de care am aflat: Tehnici N.L.P. , Metoda Silva, ThetaHealing, Comunicare, Negociere, la care am adaugat participarea la majoritatea intalnirilor mediatorilor , dar si la evenimentele baroului, o formare continua mult mai utila decat ceea pentru care C.d.M. ofera puncte profesionale in acest moment. Fara sa fiu constient de asta, incercand sa fiu mai bun, sa inteleg secretele profesiei si cautand raspunsuri in multe zone diferite, eu, mediatorul, ma promovam drept profesionistul perfectionist care doreste sa fie mai mult decat il poate forma un curs intensiv cu o durata de numai doua saptamani.

Asa au inceput sa apara si clientii, mai multi sau mai putini, in functie de perioadele anilor, de vacantele judecatoresti, de climatul legislativ si de felul in care intretineam colaborarile cu alti profesioniti cu care incepusem in timp sa leg prietenii, astfel incat din 2011 si pana acum sa pot sa ma mandresc cu faptul ca sunt exclusiv mediator.

Anul trecut , avand nevoie de o copie dupa un document de stare civila, pe holul institutiei ma intalnesc cu Andrei. Baiatul de la primul meu dosar isi facea acum buletinul  si dupa ce m-a vazut a venit la mine sa ma salute. Mi-a povestit ca instanta nu a luat act de acordul de mediere si de planul parental consemnat in el pentru hotararea de divort alegand sa aplice planul standard folosit atunci de judecatorii, ca relatia dintre parintii lui s-a racit foarte mult in ultima perioada si ca mama a incercat de mai multe ori sa ii interzica sa intretina relatiile parintesti cu tatal mai mult decat permitea documentul emis de judecatorie. Dar, el, Andrei, a gasit in casa acordul de mediere si cu el in mana i-a explicat mamei ca, atunci cand a fost ca ea sa aleaga, hotararea ei a fost cea din acordul de mediere si nu cea stabilita  de instanta. Ca pentru el ambele documente sunt in egala masura doua hartii, dar ca acordul de mediere este cel pe care il respecta pentru ca este continutul vointei parintilor sai si nu o obligatie impusa de un functionar de la stat. Ne-am luat ramas bun,iar apoi a plecat spre masina tatalui sau care venise sa il ia.

Cred ca atunci am simtit cu adevarat ca sunt mediator . Cred , asa cum am invat in cursurile de dezvoltare personala, ca primim clientii de care avem nevoie si care au nevoie de noi. Ca suntem in fiecare moment acolo unde trebuie sa fim si ca ni se intampla exact ceea ce avem nevoie. Ca viata este o lectie din care trebuie sa invatam si ca cel care nu invata nimic din propria lectie va ramane repetent, iar lectia se va repeta pana cand omul va invata ceea are nevoie pentru a trece in urmatoarea etapa.

Noaptea aceea am dormit foarte putin de emotie si bucurie. Sunt mediator, gandeam, sunt si am fost mediator chiar de la primul meu caz, iar acum am inceput sa inteleg mult mai bine clientii si ceea ce se intampla cu ei si implicit cu mine impreuna cu ei !

In noaptea aceea am incheiat cel mai frumos acord de mediere, cu mine, reusind sa ma impac cu ceea ce am ales sa fac, sa ma impac cu cel care am devenit odata cu profesia pe care o iubesc si cu ceea ce am de facut pe viitor.

Aceasta mediere este una extrajudiciara si nu va aparea in colectia de hotarari judecatoresti emise in baza unui acord de mediere de anul viitor. Apropos, se mai editeaza ? Am si din latura judiciara cateva spete interesante despre care voi vrea sa va povestesc !

Mediator Petrisor Mustateanu

Bucuresti 2014

La fel de interesant:

(Visited 100 times, 11 visits today)

Sigur va mai intereaza si :

  • Plan Parental la MediatorPlan Parental la Mediator Plan Parental la Mediator Model plan parental pentru custodie comună Conform noului Cod Civil, în România, părinții pot exercita în comun autoritatea părintească asupra copiilor lor, […]
  • Divortat de copil Divortat de copil Intrarea în vigoare a Noului Cod Civil în octombrie 2011 reprezintă, sau ar trebui să reprezinte, un punct de cotitură cu privire la programele de legături personale ale minorului cu […]
  • Despre mediere in BucurestiDespre mediere in Bucuresti In prezent, medierea este recunoscuta ca fiind solutia cea mai rapida si mai accesibila din punct de vedere financiar de rezolvare a unei dispute. Medierea este o negociere asistata de un […]
  • Avantajele medierii pentru avocatiAvantajele medierii pentru avocati Mediatorul nu este un concurent al avocatului! Asa cum nu sunt nici judecatorul, executorul judecatoresc sau expertul tehnic. Profesia de mediator nu trebuie privita cu rezerve sau […]
  • Este necesară ancheta sociala pentru divorțul prin acordul soților pe cale judiciară solicitat în baza unui acord de mediere?Este necesară ancheta sociala pentru divorțul prin acordul soților pe cale judiciară solicitat în baza unui acord de mediere? Aparent o forma de protectie a interesului superior al minorului, ancheta sociala a devenit in timp o procedura birocratica desueta, in care uneori functionarii zelosi intra in casele […]