Mediere vatamare corporala grava din accident rutier

 

Împăcarea părților prin mediere (autor-victimă) în caz de vătămare corporală gravă din accident auto, înlătură răspunderea penală a autorului producerii accidentului iar acesta nu mai este sancționat penal.

Împăcarea părților prin mediere se poate face până la rămânerea definitivă a hotărârii instanței de judecată.

În situația în care împăcarea părților prin mediere intervine în faza de cercetare penală, parchetul (procurorul) este obligat să dispună, prin rezoluție, neînceperea urmăririi penale.

În situația în care împăcarea părților cu ajutorul unui mediator intervine în faza de urmărire penală, procurorul este obligat să dispună încetarea urmăririi penale.

În situația în care împăcarea părților prin mediere intervine în faza de judecată, până la rămânerea definitivă a hotărârii instanței de judecată, instanța de judecată este obligată să dispună achitarea inculpatului (autorului accidentului).

Indiferent de data producerii accidentului, dacă nu a rămas definitivă hotărârea penală, împăcarea părților prin mediere înlătură răspunderea penală. Aceasta datorită faptului că legea penală retroactivează, aplicându-se legea penală cea mai favorabilă,  în toate dosarele penale și în toate procesele penale aflate pe rol.

Art. 132 Cod procedură penală – Împăcarea părţilor prin mediere în cazurile prevăzute de lege înlătură  răspunderea penală (care are ca obiect sancţiunea penală) şi stinge și acţiunea civilă (pretenţiile de despăgubire).

Împăcarea partilor prin mediere este personală şi produce efecte numai dacă intervine până la rămânerea definitivă a hotărârii penale.

Pentru persoanele lipsite de capacitate de exercițiu împăcarea prin mediere se face numai de reprezentanții lor legali. Cei cu capacitate de exercițiu restrânsă se pot împăca prin mediere cu încuviinţarea persoanelor prevăzute de lege. Împăcarea partilor prin mediere produce efecte şi în cazul în care acţiunea penală a fost pusă în mişcare din oficiu (de către poliţie sau procuror).

Legea nr. 202/2010  din 25 octombrie 2010 (numită și Legea micii reforme în justiție) privind unele măsuri pentru accelerarea soluţionării proceselor (de modificare şi completare a Codului penal şi a Codului de procedură penală, a Codului civil şi Codului de procedură civilă)  a prevăzut posibilitatea împăcării părţilor prin mediere în cazul săvârşirii infracţiunii de vătămare corporală din culpă în forma prevăzută de art. 184 alin. (1) şi (2) Cod penal ( când urmarea vătămării integrităţii corporale constă în producerea unor leziuni traumatice care necesită pentru vindecare îngrijiri medicale mai mult de 60 de zile sau a vreuneia din următoarele consecinţe: pierderea unui simţ sau organ, încetarea funcţionării acestora, o infirmitate permanentă fizică ori psihică, sluţirea, avortul ori punerea în primejdie a vieţii persoanei), respectiv cea prevăzută de art. 184 alin. (2) şi (4) Cod pen. (când vătămarea corporală a fost săvârşită din culpă, ca urmare a nerespectării dispoziţiilor legale sau a măsurilor de prevedere pentru exercitarea unor profesii sau meserii ori pentru îndeplinirea unei anumite activităţi, şi a avut ca repercusiuni producerea unor leziuni traumatice care necesită pentru vindecare îngrijiri medicale mai mult de 60 de zile sau  pierderea unui simţ sau organ, încetarea funcţionării acestora, o infirmitate permanentă fizică ori psihică, sluţirea, avortul ori punerea în primejdie a vieţii persoanei).

Acțiunea penală se pune în mișcare prin actul de inculpare prevăzut de lege (ordonanța procurorului de punere în mișcare a acțiunii penale, rechizitoriul de trimitere în judecată, dacă acțiunea penală nu a fost pusa în mișcare în cursul urmăririi penale) și constituie mijlocul de sesizare a instanţei penale, care, odată investită, este obligată să judece.

Acțiunea penală se poate exercita în tot cursul procesului penal.

Pentru aceste forme ale infracţiunii de vătămare corporală din culpă (vătămare corporală gravă din culpă), acţiunea penală se pune în mişcare sau se exercită din oficiu, însă poate interveni împăcarea părţilor  conform Art. 184 alin(6) Cod penal (introdus prin Art. XX pct. 3 din Legea nr. 202 din 2010 si legea 192/2006) sau încheierea unui acord de mediere până la rămânerea definitivă a hotărârii instanţei de judecată.

Daca vreti sa aflati mai multe despre mediere, va recomandam sa rasfoiti acest site sau sa sunati cu incredere la unul din numerele de telefon afisate la datele de contact  .

Mediator  Petru Mustateanu - Bucuresti  2013

Sigur va mai intereaza si :

 

Leave a Reply

Translate this site:
ADRESA:

BUCURESTI, STR IENACHITA VACARESCU NR 17 A SECTOR 4 BUCURESTI REPER HOTEL HOROSCOP - STATIA METROU UNIRII IESIREA BD DIMITRIE CANTEMIR - Pentru programare la o sedinta de mediere nu ezitati sa ne contactati la:
-Tel:0768.511.900

Mediator Bucuresti

Birou de Mediator Petru Mustateanu a fost infiintat si isi desfasoara activitatea in baza prevederilor Legii 192/2006 privind medierea si organizarea profesiei de mediator cu modificarile si completarile ulterioare, a Regulamentului de organizare si functionare a Consiliului de Mediere precum si a Hotararilor Consiliului de Mediere. Titularul biroului a fost autorizat ca mediator de catre Consiliul de Mediere prin Hotararea nr. 1923. DIN 15.04.2000. Birou de Mediator este prezent in Tabloul Mediatorilor emis de Consiliul de Mediere si publicat in Monitorul Oficial a Romaniei.

June 2014
M T W T F S S
« May    
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30  
Intrebarea mediatorului:

* Daca ati avea o problema ati prefera :

View Results

Loading ... Loading ...

PROGRAM MEDIERE BUCURESTI

MEDIATOR