Divort fara taxa de timbru

mediereAsa cum stim, taxa de timbru pentru divortul la judecatorie nu mai este de 39 de lei pana acum ci a crescut, cuantumul acesteia fiind chiar mai mare decat taxele de divort care se platesc la notariat.(vezi aici taxe divort judecatorie ) Aceasta modificare apare dupa ce cu putin timp in urma si divortul la primarie s-a scumpit considerabil ( vezi aici pret divort primarie)

Prin urmare, cel mai ieftin divort, cel mai putin costisitor mod de a pune capat casniciei este divortul la mediator. Practic, tot cea aveti de platit este onorariul mediatorului, care se imparte la doi, fiecare din cei doi soti prezenti in divort platind cate jumatate din onorariu.

Taxa de timbru divort sau alte taxe ce trebuie platite pentru divort in alte modalitati decat cel prin mediere sunt suspendate de legea 192/2006 care spune negrul pe alb faptul ca divortul la mediator este scutit de taxele de timbru.

Practic, romanii care decid sa-si desfaca casatoria prin mediere, conform dispozitiilor art. 59-66 din Legea nr. 192/2006 modificata prin Legea nr. 115/2012, sunt scutiti de la plata taxei de timbru pentru dovort incepand cu data de 1 februarie 2013.

Partile vor depune in instanta impreuna cu acordul de mediere, o cerere de consfintire a intelegerii lor, iar instanta va verifica legalitatea intelegerii si va pronunta o hotarare cu titlu executoriu in conditiile legii.
Legea prevede ca pot fi rezolvate prin mediere neintelegerile dintre soti privitoare la continuarea casatoriei, partajul de bunuri comune, exercitiul drepturilor parintesti, stabilirea domiciliului copiilor, contributia parintilor la intretinerea copiilor precum si orice alte neintelegeri care apar in raporturile dintre soti cu privire la drepturi de care ei pot dispune potrivit legii.
Actele privind divortul si cele privind rezolvarea aspectelor accesorii divortului se vor completa de catre mediator si se vor depune de catre parti la judecatoria competenta sa pronunte divortul.

Daca vreti sa aflati mai multe despre mediere, va recomandam sa rasfoiti acest site sau sa sunati cu incredere la unul din numerele de telefon afisate la datele de contact .

Mediator Petru Mustateanu – Bucuresti 2013

(Visited 113 times, 60 visits today)

Sigur va mai intereaza si :

  • Taxa de divorţ la primarieTaxa de divorţ la primarie Românii care vor să divorţeze au luat din nou cu asalt tribunalele. Motivul este unul pur economic. A ajuns să fie mai ieftin să te duci în faţa instanţei decât să divorţezi pe cale […]
  •  Divort cetatean strain Divort cetatean strain Divortul de un cetatean strain presupune de fiecare data aceleasi mari cerinte din partea clientilor nostri dat fiind faptul ca in cele mai multe situatii unul dintre soti se afla in […]
  • Divort de un cetatean strainDivort de un cetatean strain  Divortul de un cetatean strain presupune de fiecare data aceleasi mari cerinte din partea clientilor nostri dat fiind faptul ca in cele mai multe situatii unul dintre soti se afla in […]
  • Cazuri in care informarea despre mediere este obligatorieCazuri in care informarea despre mediere este obligatorie Incepand cu 1 august 2013, o parte din actiunile civile si penale vor fi respinse de catre instantele de judecata, daca partile nu vor trece, inainte de inceperea procesului, printr-o […]
  • Medierea in stabilirea custodiei copiluluiMedierea in stabilirea custodiei copilului Custodia comuna prevazuta in Noul Cod Civil prevede ca exercitarea autoritatii parintesti se face de regula in mod egal de catre ambii parinti ai copilului, acestia stabilindu-si de comun […]