Şedinţa de informare privind medierea în materie penală

mediereIn data de 1 august 2013, au intrat in vigoare norme legislative ce obliga justitiabilii care vor sa deschida un proces judiciar, sa parcurga o sedinta de informare privind medierea la un mediator autorizat.

Aceasta obligatie trebuie indeplinita, de regula, inaintea deschiderii procesului judiciar, deci inaintea depunerii cererii de chemare in judecata la instanta judecatoreasca. Totusi, daca se depune cererea la instanta de judecata, aceasta poate da un termen pentru parcurgerea sedintei de informare privind medierea si doar apoi se continua etapele procesului judiciar civil.

Aceasta sedinta de informare privind medierea priveste procesele judiciare in materia protectiei consumatorului, in materia conflictelor de familie, in materia litigiilor ce privesc posesia, granituirea, raporturile de vecinatate, in domeniul malpraxisului de orice tip, in domeniul litigiilor de munca izvorate din contractele individuale de munca si in litigiile civile a căror valoare este sub 50.000 lei, asa cum sunt acestea prevazute la art. 60 indice 1 lit. a-f in Legea medierii si organizarii profesiei de mediator nr. 192/2006.

In toate celelalte materii, medierea este posibila si reprezinta o solutie foarte avantajoasa pentru parti. De exemplu, in litigiile civile de peste 50.000 de lei, partile pot alege medierea, avand avantajul major al economiei substantiale de timp si bani. Medierea este posibila in orice conflict/litigiu in care partile pot dispune/negocia in mod liber de drepturile/bunurile lor.

In materie penala, obligativitatea sedintei de informare privind medierea nu este in vigoare.

OUG nr. 4/2013 prevedea ca termen de intrare in vigoare a sedintei de informare privind medierea in materie penala, data intrarii in vigoare a Noului Cod de Procedura Penala. Cum Noul Cod de Procedura Penala nu a intrat inca in vigoare, iar legea care aproba OUG nr. 4/2013 si anume, Legea nr. 214/2013 nu contine norme care sa modifice aceasta data ce priveste medierea in materie penala, rezulta ca sedinta de informare privind medierea nu este obligatorie. Mai mult decat atat, se preconizeaza ca Noul Cod de Procedura Penala va inlatura intru-totul aceasta obligativitate a parcurgerii sedintei de informare privind medierea.

Sedinta de informare privind medierea in cauzele penale nu este obligatorie. Acest lucru nu inseamna ca partile, acolo unde este posibil si exista disponibilitate, nu pot apela la mediator. In orice etapa a procesului penal, pana la sentinta finala a judecatorului, partile pot opta pentru mediere. Faptuitorul poate lua legatura cu mediatorul, iar daca victima este dispusa la un dialog, medierea poate avea loc in conditii optime, ajungandu-se de cele mai multe ori la un acord de mediere cu efect extinctiv in procesul penal. De asemenea, daca pe latura penala partile din proces nu doresc medierea, pe latura civila apelul la un mediator autorizat poate avea sanse de reusita foarte mari, pagubele si despagubirile materiale si morale putand fi discutate si negociate in mod liber.

In materie penala, medierea este posibila acolo unde procesul penal se poate inchide prin impacarea partilor si/sau retragerea plangerii prealabile.

Sursa: Dorin ILIE Mediator http://www.juridice.ro/275055/sedinta-de-informare-privind-medierea-nu-este-obligatorie-in-materie-penala.html

Daca vreti sa aflati mai multe despre mediere, va recomandam sa rasfoiti acest site sau sa sunati cu incredere la unul din numerele de telefon afisate la datele de contact .

Mediator Petru Mustateanu – Bucuresti 2013

(Visited 11 times, 3 visits today)

Sigur va mai intereaza si :