Sedinta de informare privind medierea in cauzele penale

Din 2013, toti cei care vor sa inceapa un proces pot face acest lucru doar daca participa, in prealabil, la o sedinta de informare privind medierea. Noua procedura este impusa doar in anumite materii, stabilite de lege, cauzele penale fiind, pana de curand, una dintre acestea. Totusi, reglementarile au fost schimbate de mai multe ori, astfel ca, in materie penala, justitiabilii nu vor mai fi obligati sa se prezinte la un mediator inainte de proces.

Sedinta de informare privind medierea a devenit obligatorie in 15 februarie 2013, data de la care s-a instituit obligatia legala pentru parti ca, anterior declansarii unei actiuni in instanta, sa se prezinte la mediator in vederea informarii cu privire la posibilitatea solutionarii diferendelor pe calea medierii. 

Obligativitatea sedintei de informare privind medierea este prevazuta de art. 601 din Legea nr. 115/2012, care stabileste toate cazurile in care trebuie urmata procedura prealabila instantei de judecata.

Astfel, potrivit art. 601, alin. (1) lit. g) din Legea nr. 115/2012, sedinta de informare privind medierea este obligatorie inclusiv in materie penala. Mai precis, este vorba despre acele infractiuni pentru care actiunea penala se pune in miscare la plangerea prealabila a persoanei vatamate si impacarea partilor inlatura raspunderea penala, dupa formularea plangerii, daca faptuitorul este cunoscut sau a fost identificat, cu conditia ca victima sa isi exprime consimtamantul de a participa la sedinta de informare impreuna cu faptuitorul.

Reglementarile privind obligativitatea sedintei de mediere in materie penala au fost modificate, insa, de mai multe ori. Astfel, acestea urmau sa intre in vigoare la 1 februarie 2013, odata cu celelalte dispozitii.

Totusi, termenul a fost amanat de OUG nr. 4/2013, care prevede: „Termenul prevazut la art. II din Legea nr. 115/2012 (…) referitor la intrarea in vigoare a dispozitiilor art. 601 din Legea nr. 192/2006 privind medierea si organizarea profesiei de mediator, cu modificarile si completarile ulterioare, se proroga (…) pana la intrarea in vigoare a Legii nr. 135/2010 privind Codul de procedura penala, publicat in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 486 din 15 iulie 2010, in ceea ce priveste dispozitiile alin. (1) lit. g)”

Acest  lucru inseamna ca, in materie penala, sedinta de informare privind medierea urma sa devina obligatorie incepand cu data de intrare in vigoare a Noului Cod de Procedura Penala, adica la 1 februarie 2014.

Nici acest termen nu mai este, insa, valabil, dupa ce Legea nr. 255/2013 pentru punerea in aplicare a Noului cod de procedura penala, publicata in Monitorul Oficial, nr. 515, din 14 august, a schimbat din nou regulile in materie.

Mai mult decat atat, acest act normativ nu amana sau proroga vreun termen, ci abroga in totalitate dispozitia care stabileste ca sedinta de informare privind medierea este obligatorie in cauze penale. 

Sursa;http://www.avocatnet.ro/content/articles/id_34930/Sedinta-de-informare-privind-medierea-nu-mai-este-obligatorie-in-cauzele-penale.html#axzz2sSznGL7A

Daca vreti sa aflati mai multe despre mediere, va recomandam sa rasfoiti acest site sau sa sunati cu incredere la unul din numerele de telefon afisate la datele de contact .

Mediator Petru Mustateanu – Bucuresti 2014

(Visited 15 times, 7 visits today)

Sigur va mai intereaza si :