Reguli generale de comportament în fata judecatorului

Ţine minte: Fii pregătit
Am întâlnit multe situații în care avocații erau luați prin surprindere de strigarea dosarului. Erau stânjeniți, se scuzau că nu se așteptau ca dosarul să fie luat atât de repede și cereau un răgaz pentru a avea o ultimă discuție cu clientul. Care abia venise sau urma să vină. Încă nu aveau ce spune în dosar.

Evoluția unei ședințe de judecată este imprevizibilă. Chiar dacă ea este temeinic planificată, oricând pot surveni modificări. Dacă ai un dosar care nu este printre primele la ordine nu înseamnă că poți să fi complet relaxat și dezinteresat de derularea ședinței. Oricând lucrurile se pot precipita, iar dosarul tău să fie strigat. În general, un avocat trebuie să fie gata tot timpul pentru a răspunde. Stabilirea strategiei în dosar nu trebuie lăsată pentru ultimul moment, sub justificarea că întrucât dosarul fiind la coada listei de ședință există timp pentru asta. Judecătorul nu are timp și tocmai de aceea pe acesta ți-l va oferi cel mai greu. Dosarul tău e doar unul dintre multele pe care judecătorul le-a studiat pentru ședință și dacă în condițiile astea el îl cunoaște iar tu nu, impresia este dezastruoasă. Nu uita că tu ești cel plătit pentru acel dosar, nu judecătorul.

Ţine minte: Judecătorul te urmăreşte permanent
Podiumul pe care se află judecătorul îi oferă acestuia o excelentă perspectivă asupra întregii săli de judecată. Niciodată judecătorul, sau cel puțin unul dintre judecătorii completului colegial, nu este atât de adâncit în altă activitate încât să nu exercite un control deplin asupra vederii sale periferice. Judecătorii au tendința de a lua drept semn de sfidare personală orice nesocotire a ordinii și solemnității ședinței de judecată. Dacă ai de așteptat până îți vine rândul, nu este recomandat să folosești sala de judecată pe post de sală de lectură și să citești ziarele. O poți face desigur pe suporturi electronice, pentru că nu te obligă nimeni să stai cu privirea pironită într-un punct, însă niciodată nu intra cu ziare tipărite în sala de judecată dacă ai de gând să le citești. Judecătorul observă grimasele, semnele ironice de dezaprobare și aude șușoteala prelungită. Mestecatul gumei de mestecat în sala de judecată, vorbitul la telefon sau numai țârâitul acestuia sunt semne de lipsă de respect în primul rând față de judecătorul din fața ta și apoi în mod abstract pentru actul de judecată. Nu există loc în sala de judecată care să te ascundă privirii sau observației judecătorului.

Controlează-ţi emoţiile
Este desigur firesc să ai emoții în instanță, mai ales dacă ești la început. Nu te judecă nimeni dacă îți tremură vocea sau nu-ți găsești cuvintele. Pe de altă parte, nu uita că ești plătit pentru a vorbi în fața instanței, pentru a spune poziția clientului. Judecătorul nu are nici o vină că ești la început sau că ești emotiv. Într-o ședință cu o sută de dosare un judecător nu are timp să te ajute să-ți gestionezi slăbiciunea emoțională. Se află el însuși sub o presiune care îl împiedică să-ți arate prea multă compasiune. Poate e bine de cunoscut ca judecătorul este primul care își dorește ca avocații să fie siguri pe ei, să fie astfel hotărâți și rapizi. Un avocat stăpân pe situație este și un avocat eficient în relația cu instanța, el ajutând judecătorul la folosirea optimă a timpului. Învață să-ți controlezi emoțiile și vizualizează instanța ca fiind doar un loc de muncă ca oricare altul.

Arată respect pentru judecător
Niciodată nu poți exagera cu semnele exterioare de prețuire pentru poziția pe care o are judecătorul. Nu încerca să fii familiar cu instanța, chiar dacă judecătorul îți este cunoscut. Nu aduce niciodată în discuție publică momente din care rezultă că vă cunoașteți. Nu face de exemplu referire, pentru a sublinia corectitudinea unui argument al profesorului vostru comun, la examenul din facultate pe care l-ați dat împreună. Citează lucrarea, este suficient. Nu face niciodată semne judecătorului, nu vorbi în apropouri sau cu subînțeles. Nu cere niciodată favoruri. Fii respectuos, stai permanent în picioare când vorbești, folosește permanent formele orale de politețe. În fața ta nu se află doar un judecător ci întreaga autoritate a justiției. Te adresezi unei instituții, nu domnului sau doamnei respective.

Învaţă când să te opreşti
Timpul este foarte important pentru judecător
. Adu-ți mereu aminte acest lucru. Nu vorbi foarte mult, planifică foarte bine în avans intervențiile verbale, pentru a fi sigur că nu trebuie să te lungești pentru a spune esențialul. Nu face introduceri lungi, pune întrebări scurte și la obiect. Nu te contrazice niciodată cu judecătorul. Sunt dese discuțiile contradictorii pe un subiect legal dintre avocați, sau dintre avocați și procuror. De regulă se dă de mai multe ori cuvântul în replică, iar tensiunea crește. Momentul în care trebuie să te oprești este acela în care judecătorul și-a spus punctul de vedere. În astfel de situații există tentația irezistibilă de a mai adăuga un ultim argument, cel care desigur ar putea întoarce decizia luată. Niciodată judecătorul nu revine asupra deciziei sale. Chiar dacă conștientizează pe loc eroarea, nu va anula o decizie deja comunicată public. Cu atât mai mult nu trebuie să insiști în a-l întoarce din drum. Nu intra în dispută cu el, acceptă soluția și treci mai departe.

* Fragment dintr-o lucrare în curs de apariție sub semnătura autorului la editura Wolters Kluwer.

Articol publicat în revista Monitorul Jurisprudenţei nr. 20/2014.

sursa: wolterskluwer.ro

(Visited 76 times, 20 visits today)

Sigur va mai intereaza si :