Medierea – un semnal de schimbare a mentalității conflictuale a societății

Președintele Consiliului de Mediere (CM), Valeriu Dorin Bădulescu, a declarat joi că îl bucură susținerea de către autoritățile române a medierii ca alternativă la justiția clasică, acesta fiind un semnal pentru schimbarea mentalității conflictuale a societății românești.

„Mesajele pe care le-am primit, începând de la prim-ministrul României, continuând cu președintele Camerei Deputaților, Ministerul Justiției și alte autorități, a fost acela de sprijin necondiționat în tot ceea ce facem, ca parteneri de dialog, ca parteneri potențiali pentru justiția română și nu numai”, a spus Valeriu Bădulescu joi la Conferința Națională a Mediatorilor.

El a explicat că datoria mediatorilor este de a schimba mentalitatea conflictuală, mentalitatea împământenită în mediul social, cu o mentalitate orientată către dialog și comunicare.

”Necesitatea schimbării de mentalitate în plan social și trecerea de la conflict către dialog nu pot fi amânate la nesfârșit. Primii pași au fost făcuți de către profesioniștii independenți care au creat un sistem de mediere puternic, ce numără azi peste 9.000 de mediatori. Este cel mai puternic corp de profesioniști de acest tip din Europa. Trebuie să conștientizăm faptul că medierea poate să devină o strategie pentru România. Oportunitatea apelării la mediator — acolo unde sunt implicate instituțiile statale — este o verigă necesară pentru o economie dezvoltată”, a afirmat Bădulescu.

„E o sarcină grea, care se va realiza pe parcursul mai multor ani, dar cu siguranță prin faptul că avem un corp profesional calitativ ridicat și numeros, în același timp, vom reuși”, a adăugat președintele CM.

La rândul său, vicepreședintele CM, Zeno Șuștak, a confirmat susținerea medierii de către autoritățile din România și a arătat că țara noastră are o legislație exemplară în domeniu.

„România, pe partea de legislație de mediere, este mult în fața unor alte state membre ale Uniunii Europene, suntem nominalizați ca exemplu de urmat, avem un organism autonom de interes public care coordonează și reglementează profesia de mediator, în baza legii speciale, avem un statut aparte în societatea românească, suntem, la urma urmei, acel factor de echilibru social, atât de necesar într-o societate contemporană”, a declarat Zeno Șuștak.

Mugur Mitroi, membru CM, a susținut că mediatorul își poate exercita profesia de sine stătător și trebuie să existe o identitate proprie a medierii, nu includerea sa în alte profesii.

„Medierea ca procedură alternativă de soluționare a disputelor reprezintă unul dintre motoarele care dau dinamică economiei la nivel european. Medierea se dorește ca până la finalul anului 2016 să devină metodă obligatorie, la care să apeleze absolut tot ce înseamnă oameni de afaceri, dar și consumatorii și cumpărătorii, deci trebuie să aibă o identitate proprie”, a spus Mugur Mitroi.

Agenda Conferinței Naționale a Mediatorilor a vizat dezbateri în plen, urmate de dezbateri pe teme specifice, cum ar fi „Calitatea serviciului de mediere”, „Informarea — etapa prealabilă încheierii contractului de mediere”, „Consecințe ale acordului de mediere ODR (Online Dispute Resolution)”, Personal branding în mediere”, Necesități și reguli cu privire la publicitate și promovare”, „Medierea transfrontalieră”. AGERPRES (A, AS — autor: Daniel Alexandru Florea, editor: Antonia Niță)

Daca vreti sa aflati mai multe despre mediere, va recomandam sa rasfoiti acest site sau sa sunati cu incredere la unul din numerele de telefon afisate la datele de contact .

Mediator Petru Mustateanu – Bucuresti 2013

(Visited 55 times, 26 visits today)

Sigur va mai intereaza si :