Medierea o variantă de succes?

Orice litigiu sau problemă are un numitor comun: ELEMENTUL UMAN.  Disputele sunt consumatoare mari de energie şi au un impact negativ asupra vieţii Dvs. şi a celor din jur. Medierea este calea prin care puteţi depăşi într-un mod elegant şi eficient aproape orice dispută.

Spre deosebire de arbitru sau judecător, mediatorul  NU este unfactor de decizieMediatorul nu are autoritatea de a impune părților o soluție şi nici nu i se poate reproşa rezultatul medierii, acesta aparţinând în totalitate părţilor. Mediatorul gestionează procesul de mediere și discută cu ambele părți într-un mod echilibrat, imparţial iar când acestea nu doresc sau nu pot vorbi direct între ele, mediatorul poate discuta separat cu fiecare în parte, în scopul de a realiza comunicarea lor. Rolul mediatorului este, mai degrabă, acela de a asista părțile în vederea soluționării litigiului, acesta având libertatea de a-şi stabili strategia, personalizată funcţie de caz. Părțile, chiar dacă au convenit să aleagă medierea, sunt libere să renunțe la procedură în orice moment după prima ședință, dacă sesizează că decizia ce ar putea fi luată nu pare a fi benefică ori nu se prefigurează vreun rezultat.

Nimeni nu poate fi obligat să accepte o invitaţie la mediere şi nici să accepte un rezultat care nu-i convine. 

Există nenumarate motive pro-mediere. Iată câteva criterii de evaluare a eficienţei procedurii medierii:

  1. Ușor disponibilă;
  2. Confidenţială;
  3. Părțile aflate în dispută doresc o soluţie rapidă;
  4. Termenele de soluționare a conflictului sunt reduse;
  5. Cheltuielile de procedură sunt reduse.

Mă voi opri doar la două dintre criteriile sus-enunţate: Costul redus şiTimpul rapid de soluţionare.

Medierea are costuri reduse

Dacă alegeţi varianta procesului clasic, este evident că sumele alocate procedurii sunt mari: taxele judiciare, onorariile avocaţilor, costul expertizelor şi orice alte cheltuieli conexe sau apărute în timpul procesului. Dacă veţi câştiga procesul în procent de 100% (ceea ce se întâmplă foarte rar) veţi obţine aproximativ 50% din cheltuielile reale. Suplimentar pierderilor sau câştigurilor incerte, se adaugă „taxa” emoţională şi timpul pierdut cu termenele de judecată, ambele necuantificabile şi evident neacordate  de instanţă, indiferent de rezultat.

În procedura medierii, onorariul mediatorului se negociază între părţi şi se achita în mod egal (regula)  în procent de 50%-50% fiecare, acestea având libertatea de a conveni de comun acord asupra altei cote procentuale, fapt ce nu modifică în vreun fel imparţialitatea şi neutralitatea mediatorului. Dacă părţile au încheiat ACORDUL DE MEDIERE şi îl depun la instanţă, vor putea solicita restituirea a 50% din taxa de timbru achitatată pentru obiectul dosarului aflat pe rol.

Timp redus de soluţionare

Amintiţi-vă de lecţia dată de Benjamin Franklin tinerilor secolului XVIII: “Timpul înseamnă bani“, preluată astăzi şi de cercetători  în  teoria microeconomică care au descoperit că preţul unui produs/serviciu este determinat de satisfacerea nevoilor continue ale oamenilor în condiţiile limitării (rarităţii) resurselor şi comportamentele individuale ale consumatorului, producătorului şi câteodată ale statului.  Fiecare dintre subiecţi va acţiona în aşa măsură încât va urmări să obţină ceea ce-şi doreşte cu cheltuieli minime şi rezultate maxime. De aceea afirmăm că medierea, în contextul economic actual, este o soluţie eficientă menită să rezolve rapid şi avantajos problemele celor aflaţi în diverse dispute. Odată ce părţile au luat decizia de a declanşa medierea, totul începe să se deruleze în paşi repezi. Mediatorul poate susţine şedinţele o dată pe săptămână iar Acordul de Mediere se poate încheia în prima şedinţă sau cel tarziu în  3 (trei) luni de la deschiderea procedurii. De altfel, medierile de succes sunt cele care se încheie prin Acord la prima şedinţă.Comparaţi acest aspect cu timpul alocat soluţionării cauzei Dvs. într-un proces clasic, complicaţiile aferente şi nu uitaţi decizia impusă părţilor de magistratul numit în cauză, decizie care este de cele mai multe ori incertă şi nepredictibilă.  Un alt risc specific litigiului clasic este cel referitor laprobabilitatea majoră ca partea cealaltă să conteste decizia instanţeiAlt procesalt timp irosit, alte cheltuieli şi un nou pachetde stres fizico-emoţional. Acest lucru NU se poate  întâmpla în mediere deoarece ambele părţi agreează soluţia finală, nici una dintre ele nu este interesată să o şicaneze pe cealaltă şi nici nu are motive să facă apel. Acordul de mediere nu numai că stinge conflictul dintre părţi dar poate fi deopotrivă productiv şi constructiv pentru părţi, în sensul că acestea pot continua relaţiile de afaceri, de familie sau buna vecinatate, după caz.

În concluzie,  importanța medierii ca metodă alternativă de soluționare a litigiilor constă în promptitudine, costuri semnificativ reduse, confidenţialitate, elimina stresul, soluţia este rezonabilă, convenită amiabil de părţi şi îmbracă forma Acordului de mediere iar relaţiile se menţin neafectate.

Vă punem la dispoziţie serviciile noastre profesioniste astfel încât, prin aptitudinile şi experienţa dobandite de noi, să puteţi depăși într-un mod elegant şi eficient orice dispută rezolvabilă prin mediere.

Sursa:http://mediatorlacramioararadulescu.wordpress.com/2013/09/16/de-ce-este-medierea-o-varianta-de-succes

Daca vreti sa aflati mai multe despre mediere, va recomandam sa rasfoiti acest site sau sa sunati cu incredere la unul din numerele de telefon afisate la datele de contact .

Mediator Petru Mustateanu – Bucuresti 2013

 

 

(Visited 40 times, 13 visits today)

Sigur va mai intereaza si :

  • Clauze ascunse in acordul de mediereClauze ascunse in acordul de mediere Asa cum stim CLAUZA este o prevedere sau stipulatie cuprinsa intr-un act juridic. Clauza contractuala se stabileste in contract prin acordul de vointa al partilor. Numai ca, uneori, in […]
  • Înțelegerile făcute la mediator sunt mai trainice decât hotărârile judecătoreștiÎnțelegerile făcute la mediator sunt mai trainice decât hotărârile judecătorești Traian Băsescu, Președintele României, a participat joi, 7 noiembrie 2013, la Gala Mediatorilor 2013, ocazie cu care a ținut un scurt discurs: „Bună seara. Prima condiţie pentru un […]
  • Somatia de plata prin mediereSomatia de plata prin mediere Criza economica mondiala si-a facut simtita prezenta si in tara noastra. Firmele mai mici, sau mai mari, au resimtit efectele blocajului economic, care le-a pus in imposibilitatea de a-si […]
  • Cum aduc clienti la mediereCum aduc clienti la mediere Cum aduc clienti la mediere este un subiect pe care il vom detalia intr-un curs de formare continua ce va fi anuntat pe acest site la momentul in care voi hotari ca este momentul sa il […]
  • Pensia alimentara obtinuta prin medierePensia alimentara obtinuta prin mediere Pensia alimentara prin mediere - Pensia alimentara la mediator Cunoscuta in limbaj curent ca si pensia alimentara conform titulaturii din vechile coduri, contributia tatalui la […]