Medierea in Statele Unite ale Americii

Zemanta Related Posts ThumbnailOdata cu adoptarea metodelor si procedurilor alternative de solutionare a conflictelor, justitia din statele americane a cunoscut schimbari majore atat in ceea ce priveste numarul litigiilor care se solutionau pe cale judiciara, cat si in ceea ce priveste mentalitatea cetatenilor despre un management al conflictului corespunzator, eficace si benefic.

Un management de conflict eficace si corespunzator presupune o etapizare a solutionarii acestuia. In principal, etapele de management ale unui conflict sunt negocierea directa a celor din conflict, negocierea mediata a conflictului, arbitrajul ori instanta de judecata – ca ultima cale de transare a conflictului. Trecerea prin fiecare etapa de management presupune o incercare serioasa de solutionare a litigiului. Negocierea directa si negocierea mediata cere, de asemenea, o implicare activa si personala a fiecarei parti din conflict, in analiza conflictului si analiza unei solutii potrivite pentru solutionarea amiabila a conflictului.

In SUA, metodele ADR, dar in special medierea, atunci cand au fost institutionalizate si atunci cand au fost incurajate si promovate atat de statul legiuitor cat si de instantele competente, prin judecatori si prin avocati, au avut efectele scontate si rezultatele s-au concretizat in solutii amiabile la un numar mare de conflicte. Consumarea cu succes a etapelor de negociere directa si negociere mediata,  excludeau etapa de arbitraj ori judecata in instanta.

In acest context, instantele de judecata aveau pe rol – in marea majoritate – cauze complexe, care implicau mai multe parti, mai multe probleme juridice, cauze care puteau fi cu greu mediate. Astfel, instantele au inceput sa aiba pe rol din ce in ce mai putine dosare, conflictele fiind solutionate extrajudiciar, mai ales prin mediere.

Dintre toate metodele de solutionare alternativa a conflctelor, medierea s-a dezvoltat cel mai bine şi a avut un succes considerabil. Acest lucru si datorita informalitatii procedurii si personificarii ei in functie de caz si de mediator. Medierea in SUA are loc, de obicei, cu cateva luni inaintea derularii unui proces judiciar, timp in care partile, asistate de mediator, cauta solutii si impreuna concep un plan de management al conflictului lor. In cazurile complexe, co-medierea este varianta aleasa de parti pentru un proces de mediere cu sanse sporite de reusita.

In ceea ce priveste numarul proceselor civile din SUA, in 1962, 11,5% din cazurile civile federale au mers in instanta, iar în 2002 acest număr a scăzut la doar 1,8%. În departamentul Multnomah, în ultimii șase ani, doar 0,68% din cazuri civile au fost rezolvate prin instanta de judecată. Statistica este similara în instanțele de stat și federale din întreaga țară, potrivit idahobusinessreview.com.
De asemenea, in SUA se observa si un alt fenomen, acela al desfiintarii de instante de judecata, atat din motive financiare, cat si din motive de diminuare considerabila a cauzelor supuse judecatii.[1]

Observam ca eficacitatea metodelor alternative de solutionare amiabila a conflictelor are nevoie de timp pentru a se impune, iar pentru a se impune trebuie sustinuta de state prin stimulente financiare si incurajarea in orice fel a cetatenilor in folosirea acestor metode.

Romania face pasi repezi in implementarea metodelor alternative de solutionare a litigiilor, in special a medierii, fiind metoda cea mai de succes in SUA si in tarile vest europene. Recenta reglementare a sedintei preliminare de mediere, in care partile impreuna cu un mediator evalueaza posibilitatea unei solutionari pe cale amiabila, deschide drumul unei abordari corecte in ceea ce priveste un management avantajos al conflictului lor. Cu alte cuvinte, negocierea directa si negocierea mediata, doua etape foarte importante care erau sarite de sistemul de justitie roman, au fost din nou puse in prim plan, avantejele acestor etape putand fi cuantificate in cativa ani.

sursa:http://www.juridice.ro/280558/efectele-medierii-in-sua.html

Daca vreti sa aflati mai multe despre mediere, va recomandam sa rasfoiti acest site sau sa sunati cu incredere la unul din numerele de telefon afisate la datele de contact .

Mediator Petru Mustateanu – Bucuresti 2013

(Visited 83 times, 30 visits today)

Sigur va mai intereaza si :

  • ADR, metode alternative de solutionare a disputelor ADR, metode alternative de solutionare a disputelor Conceptul de ADR reprezinta raspunsul pietii la monopolul asigurat de instanta de judecata in solutionarea disputelor. Societatea prin instrumentele de autoreglare incearca sa-si […]
  • Ce înseamnă o soluție amiabilă?Ce înseamnă o soluție amiabilă? Medierea este o metoda de solutionare a conflictelor  pe cale amiabila, prin dialog si negociere directa a partilor, prin asistarea si facilitarea dialogului partilor de catre mediator. […]
  • Mediere gratuita ?Mediere gratuita ? Medierea - La granita dintre oneros si gratuitate In ultima perioada de timp asistam la exprimari in spatiul public ce fac referire la cuantificarea serviciilor de mediere. Sau ceea ce […]
  • Acordul de mediere titlu executoriuAcordul de mediere titlu executoriu In ultima vreme observ in randul profesionistilor in mediere dorinta tot mai acuta ca acordul de mediere sa imbrace forma unui titlu executoriu. Pentru a putea concluziona pe acest […]
  • Consultanta mediere pentru companiiConsultanta mediere pentru companii Conflictul poate fi costisitor pentru organizaţia dumneavoastră. Crearea unui sistem eficient de management al conflictului îmbunătăţeşte performanţele organizaţiei dumneavoastră şi […]