Medierea in noua legislatie penala

Odata cu intrarea în vigoare a noului Cod penal si Noului Cod de procedura penala, vor intra în vigoare dispozitii din Legea nr. 255/2013 care modifica Legea nr. 192/2006 cu privire la medierea si organizarea profesiei de mediator, dezvoltând în mod substantial institutia medierii penale.

Înteleg sa fac câteva observatii:

1. Potrivit legii noi, medierea în timpul unui proces penal ar fi posibila în latura penala pentru un numar restrâns de infractiuni (anume cele cu privire la care este necesara plângerea prealabila sau este posibila împacarea) – art. 67 alin.1 Lege 192/2006, iar în latura civila este posibila pentru orice infractiune dar numai cu privire la pretentiile civile – art. 23 alin.1 NCpp. Dupa mine, medierea în latura penala nu este posibila (caci între victima si faptuitor nu poate avea loc vreo negociere si nu se poate încheia vreo întelegere cu privire la încadrarea juridica a faptei ori cu privire la aplicarea pedepsei ori cuantumul acesteia), iar medierea în latura civila nu poate fi limitata doar la pretentiile civile.

2. Acordul de mediere penala este un impediment la declansarea/continuarea procesului penal alternativ la retragerea plângerii prealabile sau împacarea înca din 2010. Prin urmare, el nu este un mijloc de realizare a vreuneia din celelalte impedimente.

3. În procesele penale, medierea este de doua feluri: civila si penala.

a. Medierea civila în procesul penal vizeaza doar actiunea civila si reprezinta în fapt o tranzactie intermediata de mediator care priveste doar despagubirile pretinse pentru repararea prejudiciului cauzat prin infractiune. Un astfel de acord de mediere nu va bloca derularea laturii penale, ci eventual va influenta solutia pe fondul actiunii penale. Se poate încheia un astfel de acord pentru orice fel de infractiune.

b. Medierea penala este o practica restaurativa care presupune dialogul victima-infractor. Niciuna dintre ele nu poate fi constrânsa sa apeleze la mediere. Partile nu sunt obligate sa se informeze anterior cu privire la mediere si nu exista nicio sanctiune pentru neparcurgerea acestei proceduri. Aparent, medierea penala ar fi posibila doar pentru infractiuni pentru care, potrivit legii, retragerea plângerii prealabile sau împacarea partilor înlatura raspunderea penala (art. 67 alin.2). Dupa mine, atâta timp cât, urmare a comiterii infractiunii, exista si victima, persoanele/partile pot încheia un acord de mediere prin care sa ajunga la întelegere asupra unor multiple aspecte.

4. Sub aspectul efectelor produse de acordul de mediere încheiat, deosebim:

4.1 infractiuni urmaribile la plângerea prealabila sau pentru care e posibila împacarea: acordul de mediere împiedica începerea sau continuarea procesului penal, producând astfel efecte în ambele laturi ale procesului penal – sunt 30 de infractiuni în Codul penal si alte infractiuni din 7 legi speciale. Asadar:

– daca acordul intervine în faza de urmarire penala, procurorul opreste procedurile penale; ca urmare, acordul poate fi supus validarii prin autentificare la notar sau consfintire la instanta (caci procurorul nu are atributii decât cu privire la actiunea penala);

– daca intervine în faza de judecata, inculpatul va fi achitat si se va lua act de acordul de mediere care poate fi pus astfel în executare.

4.2 alte infractiuni: procesul penal se deruleaza sub aspectul laturii penale dupa regulile obisnuite, iar sub toate celelalte aspecte se va da efect acordului de mediere penala.  Mai mult:

– daca cauza se termina în faza de urmarire penala ca urmare a acordului partilor, acordul de mediere va putea sta la baza unei solutii de renuntare la urmarire penala (art. 318 alin. 1 si alin.2 NCPP). Anumite obligatii asumate de parti în cadrul acordului de mediere vor putea fi impuse de procuror suspectului/inculpatului pentru a fi realizate în maxim 9 luni, sub sanctiunea revocarii masurii dispuse, aceea de renuntare la urmarire (art. 318 alin. 3 si alin.4);

– daca cauza este trimisa în judecata, instanta va putea pronunta, dupa caz, condamnarea cu executare în penitenciar, retinând ca circumstanta atenuanta cu efect obligatoriu de reducere a pedepselor legale cu o treime „eforturile depuse de infractor pentru înlaturarea sau diminuarea consecintelor infractiunii” (art.75 alin.2 C.pen). Tot astfel, în anumite conditii se poate dispune suspendarea conditionata a executarii pedepsei (art. 91 C.pen), renuntarea la aplicarea pedepsei (în conditiile art. 80-82 C.pen) sau amânarea aplicarii pedepsei (în conditiile art. 83-90 C.pen) – prevederile cuprinse în acordul de mediere se vor examina de catre instanta în cadrul procedurii de verificare a conditiilor pentru a dispune suspendarea conditionata a executarii pedepsei, renuntarea la aplicarea pedepsei si amânarea aplicarii pedepsei, care printre criteriile referitoare la infractor prevad si „eforturile depuse de acesta pentru înlaturarea sau diminuarea consecintelor infractiunii, precum si de posibilitatile sale de îndreptare [art. 91 alin.1 lit d), art. 80 alin. 1 lit. b), respectiv art. 83 alin. 1 lit. d) noul Cod penal].

5. Pe durata medierii, suspendarea procesului penal este facultativa, iar durata este de maxim 3 luni.

6. În cazul în care medierea are succes, acordul de mediere trebuie sa consacre întelegerea partilor. Clauzele acordului de mediere pot fi dintre cele mai variate si nu se limiteaza la repararea prejudiciului, obligatoriu fiind doar sa priveasca drepturi asupra carora partile pot dispune (e gresit sa se mentioneze „persoana vatamata îsi retrage plângerea prealabila” sau „partile se împaca” – caci atunci se face trimitere la alte institutii, care au regim diferit).

7. Pe mediator nu trebuie sa îl intereseze încadrarea juridica. El poate sa accepte sa faca o mediere indiferent de infractiunea pentru care se poate face plângere sau s-ar fi demarat procedurile penale, mai ales ca încadrarea juridica definitiva o va face numai instanta la finalul procesului. El trebuie sa se ocupe de medierea conflictului dintre parti, nu de aspectele juridice ale acestuia, informându-le doar într-un mod general asupra posibilelor efecte ale acordului, unele obligatorii (stoparea procedurilor în cazul unor infractiuni „simple”) altele la optiunea magistratului (reducerea pedepsei, renuntarea la proceduri etc).

8. Acordul de mediere se trimite organului judiciar în original si în format electronic. Partile trebuie sa se prezinte în fata organului judiciar pentru a confirma întelegerea (exceptie: daca acordul este autentificat la notar). cristidanilet.wordpress.com

Sursa:http://www.medierenet.ro/2014/01/31/medierea-noua-legislatie-penala/#.Uuwao_l_tmk

Daca vreti sa aflati mai multe despre  mediere, va recomandam sa rasfoiti acest site sau sa sunati cu incredere la unul din numerele de telefon afisate la datele de contact prezente pe acest site .

Mediator  Petru Mustateanu – Bucuresti  2014

(Visited 41 times, 19 visits today)

Sigur va mai intereaza si :

  • Forta juridica a unui acord de mediereForta juridica a unui acord de mediere Medierea, după cum se ştie, are ca scop găsirea de către părţi a unei soluţii viabile şi valabile, reciproc mulţumitoare şi satisfăcătoare pentru ele. Soluţia gasită şi agreată de către […]
  • Medierea explicata pe înțelesul tuturorMedierea explicata pe înțelesul tuturor Motto: Amintiti-va ca suntem unici, iar asta nu ne face diferiti, ci speciali. In perioada de pregatire initiala pentru profesia de mediator, pentru mine, medierea a fost o revelatie pe […]
  • Pledoarie pentru mediere la poarta CCRPledoarie pentru mediere la poarta CCR Consider ca ar fi trebuit sa incep cu formula: „Domnule Presedinte al Curtii Constitutionale din Romania, Onorata Curte Constitutionala din Romania”, dar prefer sa incep mai putin formal […]
  • Medierea după Decizia Curții Constituţionale – quo vadis?Medierea după Decizia Curții Constituţionale – quo vadis? Avatarurile „şedinţei de informare”. Scurtă retrospectivă Odată ce, prin Decizia Curţii Constituţionale nr. 266 din 7 mai 2014, publicată în Monitorul Oficial nr. 464/25 iunie 2014, au […]
  • Cum și când este posibilă medierea în materie penală?Cum și când este posibilă medierea în materie penală? Daca ar fi sa oferim un raspuns scurt, am spune ca in orice conflict in care exista una sau mai multe victime si unul sau mai multi faptuitori medierea este posibila. Sigur ca efectele […]