Medierea este un drept

 

coperta MEDIEREA TEHNICA SI ARTAMedierea este un drept !  Medierea obligatorie intalnita in multe exprimari speculative este o sintagma nefericita care face rau atat profesiei cat si societatii daca analizam mai atent mesajul pe care il ofera aceasta ! Mediere si obligatoriu in aceasi fraza suna foarte ciudat, chiar si in conditiile in care vorbim de o procedura prealabila ! Medierea este, inainte de obligativitate ,un drept , o libertate pe care cetateanul o are , libertatea de decide pentru propria viata, fie si atunci cand se afla intr-un conflict !

Medierea nu o problema de implementare legala a avut din 2006 de cand a fost legiferata in Romania, dupa parerea mea, ci o problema de P.R.  Avem o profesie buna promovata gresit  ! Mediatorii ofera   servicii bune pe care le promoveaza neatent!  Ex : Alege medierea, o alternativa la instanta de judecata ! Nu am mai auzit in nicio alta profesie astfel de slogan ! Cum ar suna: Alege contabilitatea, alege medicina, alege traduceri legalizate  ! Nu inteleg la cine se refera cand spune alege medierea, cine este medierea ? Daca ar spune alegeti servicii de medire, alegeti un mediator ar avea sens, dar alege medierea ?!?

Al doilea slogan este:  Medierea este mai ieftina decat in instanta !  Suna ca reclama la un magazin din cartierul latin in care orice produs este la 15 lei .  Nu inteleg de ce oficialii din mediere au ales formula asta.

Insasi ideea de prezentare a serviciilor de mediere drept o alternativa este una gresita. Eu cred ca medierea nu este o alternativa la instanta de judecata ! Medierea ofera serviciile care reusesc sa umple un spatiu neacoperit in sistemul juridic pana la aparitia ei . La fel cum medicina naturista sau homeopata nu inlocuieste medicina alopata, ci o completeaza cu succes pe anumite zone, tot astfel si medierea este varianta naturala de rezolvare a unor conflicte, dar nu va lua locul interventilor chirugicale pe care judecatorul trebuie sa  le faca pentru extirparea coruptiei, ca sa dam un alt exemplu la moda ! Asadar mediatorii nu sunt la concurenta cu absolut nimeni ! Reticenta pe care o parte din avocati o au asupra medierii este cat se poate de justificata. Cand medierea este promovata ca o alternativa la procesul clasic, avocatii inteleg ca serviciile de mediere sunt o alternativa la serviciile de avocatura . Dar promovarea este confuza, pentru ca medierea nu este o alternativa, ci o completare a serviciilor juridice existente !

Ar trebui explicat, in schimb, caracterul psiho-juridic al serviciilor de mediere. In mediere individul este pus pe primul loc si abia apoi se analizeaza incadrarea in limitele legii ! In mediere nu analizam conflictul exclusiv din punct de vedere legal si nici nu dam o solutie ! In mediere interesele pe care partile le au se armonizeaza prin tehnici specifice, pana cand se ajunge la o solutie reciproc avantajoasa ! Se vorbeste despre faptul ca documentul eliberat de mediator numit acord de mediere are nevoie de o mai mare forta juridica. Adica ar trebui sa poata fi exectutat silit imediat in cazul in care una din partile semnatare nu respecta conditiile negociate in acord . Consider ca este o afirmatie facuta in graba .Tocmai asta este frumusetea medierii ! Partile si-au negociat intelegerea, iar datele din acord reprezinta exact vointa, intelegerea acestora ! Este nevoie de un titlu executoriu pentru ca eu sa fac asa cum imi doresc ? In plus daca neincrederea intre parti este una puternica, procedura investirii cu titlu executoriu a acordului de mediere este una cat se poate de simpla. Deci problema aceasta nu exista.

As putea sa explica acest lucru altfel : Fiinta umana este guvernata doi factori esentiali . Dragostea si Frica !  Justitia, pana la aparitia medierii era un sistem constuit pe baza de frica ! respectam legea ca sa nu primim amenda ! Respectam decizia instantei de frica sa nu fim executati silit .s.a.m.d. Medierea aduce dragostea, vointa, respectul, interesele individului la lumina .In dreptul familiei le amintim partilor ca sunt doi oameni care s-au iubit candva si ca nu trebuie sa uite sa isi iubeasca copii. In litigiile intre profesionisti se aminteste faptul ca sunt doi fosti parteneri de afaceri care se afla intr-un impas, si care vor sa rezolve o problema, nu sa isi faca rau unul celuilalt. Uneori sunt doi oameni care au avut candva acelasi vis pornind impreuna o afacere ! Nu putem transforma acesti oameni in doi dusmani care se lupta in instanta ! Au avut candva acelasi vis, aceleasi sperante, asta a creat niste legaturi ! Faptul ca una din legaturi s-a rupt este un motiv suficient sa le rupem pe toate ?

Negocierea initiala sau renegocierea contractelor prin mediere mentine echilibrul, partile constientizand ca un contract in care o parte beneficiaza in detrimentul celeilate parti nu va dura, indiferent de cate clauze contine acel contrat sau de caracterul executoriu al acestuia.

Legea de baza in management este ca afacerile nu se fac cu inima ! De acord, dar nici cu orgoliu , ura, viclenie, sau razbunare, as completa eu ! Nu ajuta la nimic !

Exista in Bucuresti cateva panouri publicitare care contin un slogan superb . Reclama este la Mobexpert, dar eu as folosi-o la fel de bine pentru mediere . Sloganul suna asa: Suntem cu totii diferiti ! Din fericire !

Fiind cu totii diferiti, avem nevoie de solutii diferite ! Infinitatea diversitatii noastre naste o diversitate de conflicte care are nevoie de solutii personalizate pentru fiecare individ, pentru fiecare situatie . O relatie fireasca de afaceri nu se contruieste pe un contract standard impus de cel mai puternic dintre parteneri . Negocierea prin mediere pe baza intereselor creeaza contractele de necombatut si reciproc avantajoase , nu cele cu clauze ascunse facute de anumiti juristi cu viclenie care ofera poate un castig de moment, dar care darama totul atunci cand cealalta parte descopera ca buna sa credinta a fost folosita in detrimentul sau !

Golul existent pana la aparitia medierii faceau ca partile aflate in disputa sa mearga direct in instanta pentru orice neintelegere, pentru orice conflict. De multe ori solutia in baza legilor oferita de instanta era una care multumea numai o parte, sau, mai rau, nemultumea in egala masura ambele parti . In situatiile aceastea conflictul continua, chiar daca legea  intervenea in viata oamenilor si ii impovara cu o decizie neconvenabila  pe care trebuia sa o respecte.

Sunt voci care spun ca este firesc sa se intample ca unele hotarari judecatoresti sa nu satisfaca pe deplin ambele parti ! Doar adevarul este intotdeauna la mijloc si asta se intampla si la mediere !

Total eronat ! Adevarul, solutia castig – castig nu este niciodata la mijloc ! Adevarul este dincolo de aparente ! Datele din dosar de cele mai multe ori reprezinta o serie de efecte, date de niste cauze ascunse ! Iar cauzele conflictului nu au nici  mijloc si uneori nici ratiune juridica .

Oamenii de obicei actioneaza motivati dual, fiind manati atat de ratiune cat si de sentimente. Daca am fi strict rationali conflictele noastre ar fi fost rezolvat de un soft de calculator. Daca am fi ghidati numai de sentimente nu ne-am asuma riscuri, iar conflictele ar exista ori deloc ori din contra, am avea conflicte pe viata si pe moarte . Constatand aceste lucruri intreb, ce sistem juridic poate aduce partile la echilibru , la consens, la solutia reciproc avantajoasa care sa nu aiba nevoie neaparat de titlu executoriu pentru a fi respectata pentru ca reflecta chiar vointa partilor, a complexitatii lor umane in dualitatea lor existentiala ?

Ce este medierea de fapt ?

Este ea o forma antica de rezolvare a conflictelor cum sustin anumite voci, o forma de rezolvare a conflictelor intalnita de-a lungul timpului in diverse culturi, asa cum se preda in masterele de mediere, adusa in actualitate de directive europene si legi nationale ?

Sau medierea este o inventie moderna, un pas mare spre respectul fata de cetatean, fata de libertatile acestuia, oferindu-i libertatea de a nu mai avea interventia statului in problemele sale , creand prin legea medierii contextul legal necesar cetateanului pentru  a-si rezolva singur conflictele conform propriilor nevoi in conditii de confindentialitatate ? Este medierea o libertate in plus adusa cetateanului ?

Ce este libertatea ? Un cuvant, fiecare il interpreteaza cum doreste .

Atata timp cat medierea este o forma de rezolvare a conflictelor ce are la baza eficientizarea  comunicarii intre parti este implicit si o forma de libertate.

Medierea este, asadar, o forma de comunicare asitata de un profesionist in gestionarea eficienta a conflictelor .

In era comunicatilor medierea este exact ceea ce avem nevoie. Avem nevoie de comunicare mobila prin telefon, de comunicare  de date prin calculator, de comunicare in caz de conflict prin medire . Serviciile de mediere, ca si cele de telefonie sau de transfer de date sunt o necesitate moderna , anumiti specialisti spunand chiar ca este o necesitate pe care o aveam de sute  de ani fara sa fi fost constienti ca o avem.

Mi-ar placea asadar ca medierea sa fie promovata altfel ! ” Medierea este un drept ” este un curent mai bun decat calea contrara principiilor medierii aceea cu medierea obligatorie !

Daca vreti sa aflati mai multe despre mediere, va recomandam sa rasfoiti acest site sau sa sunati cu incredere la unul din numerele de telefon afisate la datele de contact .

Mediator Petru Mustateanu – Bucuresti 2013

Sigur va mai intereaza si :

  • Vreau sa divortezVreau sa divortez
    Vreau sa divortez, vreau sa divortez dar nu am curaj ,nu am curaj sa divortez, sa divortez sau nu ?, vreau sa divortez ce trebuie sa fac ?, vreau sa divortez si am nevoie de un sfat, nu am puterea ...
  • Divortul Divortul
    E foarte greu sa iei decizia de a divorta de cel alaturi de care ai trait cativa ani, mai multi sau mai putini. Oricat de rau ti-ar fi in casnicia ta, decizia de a da divort nu vine aproape nicioda...
  • Standardele minimale in domeniul medieriiStandardele minimale in domeniul medierii
    In toate documentele europene privind medierea se vorbeste despre standardele medierii care sunt recunoscute prin calificarea ca mediator a unor profesionisti in domeniul comunicarii  prin parcurge...
  • Ce fac daca fosta sotie nu ma lasa sa imi vad copilul ?Ce fac daca fosta sotie nu ma lasa sa imi vad copilul ?
    Parintele care nu respecta dreptul de vizitare al celuilalt fost sot poate fi executat silit ! A. Modalitatea prin care se efectueaza desfacerea casatoriei este foarte importanta avand in vedere e...
  • Cum poti rezolva un conflict repede, fara judecator si cu bani putiniCum poti rezolva un conflict repede, fara judecator si cu bani putini
    In 2012 au fost inregistrate in Romania 3,3 milioane de dosare in instanta. Un numar urias, care arata ca romanii sunt implicati in numeroase conflicte, dar nu cunosc celelalte solutii pe care le a...
 

Leave a Reply

Translate this site:
ADRESA:

BUCURESTI, STR IENACHITA VACARESCU NR 17 A SECTOR 4 BUCURESTI REPER HOTEL HOROSCOP - STATIA METROU UNIRII IESIREA BD DIMITRIE CANTEMIR - Pentru programare la o sedinta gratuita de informare despre mediere nu ezitati sa ne contactati la:

NEWSLETTER

Mediator Bucuresti

Birou de Mediator Petru Mustateanu a fost infiintat si isi desfasoara activitatea in baza prevederilor Legii 192/2006 privind medierea si organizarea profesiei de mediator cu modificarile si completarile ulterioare, a Regulamentului de organizare si functionare a Consiliului de Mediere precum si a Hotararilor Consiliului de Mediere. Titularul biroului a fost autorizat ca mediator de catre Consiliul de Mediere prin Hotararea nr. 1923. DIN 15.04.2000. Birou de Mediator este prezent in Tabloul Mediatorilor emis de Consiliul de Mediere si publicat in Monitorul Oficial a Romaniei.

December 2013
M T W T F S S
« Nov    
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031  
Intrebarea mediatorului:

* Daca ati avea o problema ati prefera :

View Results

Loading ... Loading ...
MEDIATOR