Medierea este pedagogie sociala

Zemanta Related Posts ThumbnailSambata, 17 august 2013, a avut loc la Muzeul Gazelor din Medias, masa rotunda cu tema: “Efectele modificarilor legislative in materia medierii, de la 1 august 2013. Reducerea cu 50% a taxelor de timbru pentru conflictele solutionate prin mediere“, organizata de MediereNet.ro.

In cadrul acestei intalniri, Aurel Codoban – specialist in comunicare si profesor la Universitatea Babes-Bolyai, a vorbit despre beneficiile comunicarii, si cum se aplica acestea in procesul de mediere.

In opinia profesorului Aurel Codoban conflictele sunt  boli, iar mediatorul este un terapeut care in incercarea sa de a reface comunicarea intre parti, reuseste sa vindece conflictualitatea partilor.

Medierea este un exercitiu de comunicare pozitiva. Mediatorul este un fel de arbitru, care trece prin comunicare pentru a depasi o stare de conflictualitate. El este intermediarul partilor in comunicare. Rolul mediatorului este de terapeut al comunicarii pozitive.” a mentionat Aurel Codoban in interventia telefonica.

Conflictualitatea poate fi vazuta ca o boala, iar analogia este urmatoarea: Terapeutul sta de vorba cu bolnavul in maniera directa, pe cand mediatorul este un fel de terapeut care mijloceste dialogul dintre doi bolnavi, cele doua parti fiind bolnave de conflictualitate.

Eu cred foarte mult in comunicare, cred ca se pot rezolva foarte multe probleme prin comunicare, mai ales cele legate de conflictualitate. Martin Luther King a spus ca : “Oamenii se urasc intre ei pentru ca le este frica si le este frica pentru ca nu comunica”. Din punctul meu de vedere mediatorul inlatura aceasta incapacitate de comunicare a partilor.” a spus Aurel Codoban.

Pe de alta parte Aurel Codoban a subliniat faptul ca lumea e plina de conflicte si exista oameni care doresc sa fie conflictuali. Problema se pune, daca partile aflate in conflict, doresc cu adevarat un rezultat in rezolvarea conflictului, deoarece pentru unii dintre ei, conflictul e un fel de energie.

La intrebarea : “Conflictul asigura progresul?, Aurel Codoban a afirmat ca desi, contravine medierii, conflictul este benefic deoarece inlatura vechiul, inghetarea, starea de dinainte.

Referitor la durata de implementare a medierii, Aurel Codoban a declarat ca exista o dificultate de schimbare a mentalitatii oamenilor prin educatie. Medierea este una din caile prin care oamenii isi pot face educatie, putand fi vazuta ca o pedagogie sociala.

Unul din motivele pentru care admir medierea, este acela ca oamenii vor invata de fapt niste practici comunicationale care sunt esentiale democratiei in care traim” a conchis Aurel Codoban.

Sursa: I.T.F.http://www.medierea.info/aurel-codoban-profesor-la-universitatea-babes-bolyai-medierea-este-pedagogie-sociala-medierenet-ro/

Daca vreti sa aflati mai multe despre mediere, va recomandam sa rasfoiti acest site sau sa sunati cu incredere la unul din numerele de telefon afisate la datele de contact  .

Mediator  Petru Mustateanu – Bucuresti  2013

(Visited 48 times, 8 visits today)

Sigur va mai intereaza si :

  • Medierea in cauze de natura penalaMedierea in cauze de natura penala In cazurile in care legea prevede ca cercetarea penala se face doar in urma depunerii unei plangeri penale, iar retregerea acestei plangeri penale aduce cu sine incetarea cercetarii […]
  • Divortul in 2013. Ce trebuie sa stii?Divortul in 2013. Ce trebuie sa stii? Odata cu intrarea in vigoare a Noului Cod Civil, divortul s-a simplificat, astfel incat sotii se pot desparti discret si rapid la mediator ( sau la notar doar daca indeplinesc anumite […]
  • Campanie de promovare a medierii la nivel naţional, 26 iunie 2013Campanie de promovare a medierii la nivel naţional, 26 iunie 2013 Stimaţi colegi, Consiliul de Mediere intenţionează ca în data de 26 iunie 2013 să desfăşoare o amplă acţiune de promovare a medierii prin distribuirea de pliante informative în […]
  • Acord de mediere pentru instantaAcord de mediere pentru instanta Controlul de legalitate al acordului de mediere efectuat de instanta de judecata Atunci cand litigiul dintre parti este solutionat pe calea medierii si se incheie un acord de mediere, […]
  • Băsescu, premiat la „Gala Mediatorilor 2013Băsescu, premiat la „Gala Mediatorilor 2013 Preşedintele Traian Băsescu a declarat, joi, la "Gala Mediatorilor 2013", că le doreşte participanţilor la eveniment să le reuşească medierile mai bine decât i s-a întâmplat lui, […]