Medierea conflictelor de muncă

Zemanta Related Posts ThumbnailPentru că toţi cei care vor să-şi tranşeze neînţelegerile în instanţă sunt obligaţi să meargă mai întâi la mediator, ne propunem prin noua rubrică săptămânală să explicam care sunt cazurile în care este folosită medierea şi care sunt beneficiile unei astfel de practici.

În ultimul timp, conflictele de muncă sunt din ce în ce mai dese.Rezolvarea lor prin şedinţele de mediere reprezintă procedeul cel mai dorit atât de angajatori, cât şi de angajaţi. Conflictul dus în instanţă ajunge de cele mai multe ori să agraveze relaţiile dintre oameni şi situaţia firmei respective.

Un exemplu de conflict de muncă:

Firma X angajează pe dl Y pe o perioada nedeterminată pentru un salariu net lunar de 580 lei/ lună. În momentul încheierii contractului de muncă, angajatorul îl pune să semneze o demisie în alb. Omul, de bună credinţă, semnează acest document. După o anumită perioadă, timp în care firma X nu îi achită salarul lunar cuvenit (decât într-o mică măsură), angajatul Y nu mai este primit la serviciu. Dl Y solicitând un răspuns, firma X îi aduce la cunoştinţă că nu mai doreşte serviciile sale arătându-i ca dovadă demisia semnată şi dată. Acesta nu poate contesta.Angajatul Y merge să îşi depună documentele pentru acordarea ajutorului de şomaj şi constată cu surprindere că firma X nu a achitat dările către stat, acesta neputând primi ajutorul de şomaj pe care statul îl poate acorda şi nici nu poate beneficia de sistemul de asigurări de sănătate. Angajatul Y solicită procedura medierii pentru a-şi rezolva problemele cu firma X.

Soluţionarea conflictului prin procedura de mediere

Alegând această procedură ambele părţi iau la cunoştinţă de beneficiile pe care le oferă mediere, înţelegând că totul se poate rezolva pe cale amiabilă. Domnul Y îşi prezintă nemulţumirile legate de firma X solicitând achitarea salariilor restante şi plata dărilor către stat. Firma X este deschisă dialogului şi mulţumeşte domnului Y că a ales această procedură de soluţionare a conflictului existent.

Rezolvarea disputei: Firma X recunoaşte că a greşit în relaţiile profesionale avute cu domnul Y, motivând criza financiară existentă pe plan mondial, fapt pentru care aceasta nu şi-a putut plăti salariile angajaţilor la timp.

În urma discuţiilor purtate între părţi cu privire la soluţionarea conflictului, părţile au ajuns la următorul rezultat. Firma X se angajeză să plătească eşalonat salariile restante, iar dările către stat le va achita în termen de o săptămână.

Mediatorul consemnează înţelegerea părţilor în acordul de mediere şi declară şedinţa de mediere încheiată prin proces verbal.

Ce se pierde neapelând la procedură de mediere:

1. Firma X îşi pierdea din credibilitate creându-se o stare conflictuală permanentă între angajator şi angajaţi, demisii în rândul angajaţilor, fapt ce ar duce la intrarea în faliment a firmei. Pierderea de capital din cauza costurilor foarte mari cu procesele intentate de salariaţi în instanţă;

2. Domnul Y intentând un proces în instanţă pierdea bani şi timp îndelungat, atât cât durează terminarea unui astfel de proces, neştiind în final dacă poate să îşi recupereze bani pierduţi.

Apelând la procedura de mediere acest conflict a adus beneficii atât firmei X, cât şi domnului Y.

MEDIERE = alternativă la instanţă.

Sursa:http://www.ziaruldeiasi.ro/stiri/medierea-conflictelor-de-munca–23777.html

Daca vreti sa aflati mai multe despre mediere, va recomandam sa rasfoiti acest site sau sa sunati cu incredere la unul din numerele de telefon afisate la datele de contact .

Mediator Petru Mustateanu – Bucuresti 2013

(Visited 31 times, 19 visits today)

Sigur va mai intereaza si :

  • Procedura de mediereProcedura de mediere Părţile recurg la mediere din proprie iniţiativă sau la recomandarea instanţei de judecată/avocatului, putând să-şi aleagă orice mediator din Tabloul mediatorilor autorizaţi . Alegerea […]
  • Psihologia mediatoruluiPsihologia mediatorului   Ce înseamnă să devii mediator? De ce unii mediatori sunt eficienţi, şi alţii ineficienţi? Ce calităţi te ajută în rezolvarea disputelor? Este un talent înnăscut sau sunt calităţi ale […]
  • Contract de tranzactie = Acord de mediereContract de tranzactie = Acord de mediere Acordul de mediere este actul care contine intelegerea partilor survenita in cadrul unui proces de mediere. In urma unei medieri, de cele mai multe ori, partile ajung prin negociere la o […]
  • Cu ce ne poate ajuta un mediatorCu ce ne poate ajuta un mediator Cine alege Medierea şi nu Instanţa de Judecată? - Persoanele care sunt plecate în străinătate şi sunt implicate într-un conflict cu cei din ţară vor de multe ori doar să clarifice anumite […]
  • CELE MAI IMPORTANTE MODIFICARI DIN NOUL COD DE PROCEDURA CIVILACELE MAI IMPORTANTE MODIFICARI DIN NOUL COD DE PROCEDURA CIVILA Incepand cu data de 15 februarie intra in vigoare noul cod de procedura civila, care aduce schimbari unor aspect majore  privind derularea procesului in fata instantei de judecata. Ce mai […]