Mediator in penal Bucuresti

 

Medierea poate fi solutia oricarui tip de conflict, chiar si a unuia de natura penala. Pe scurt, medierea in penal presupune introducerea in mediere a doua  sau mai multe parti dintre care o parte vatamata a depus o plangere  penala prealabila impotriva unuia sau a mai multor faptuitori / incuplati ce au savarsit fapte de natura penala . Acordul rezultat in urma medierii conduce la retragerea plangerii penale prealabile depuse initial de partea vatamata ceea ce duce la incetarea cercetarii penale a faptuitorilor .Medierea in penal se recomanda a incepe inainte ca cercetarea penala sa ajunga in faza de inchidere a cercetarii si a trimiterii in judecata, chiar daca retragerea plangerii penale in baza unui acord de mediere poate intereveni pana la ramanerea definitiva a hotararii si chiar in apel sau recurs. Trebuie mentionat ca, in functie de natura faptelor, nu toate situatiile se pot rezolva prin mediere. In unele forme penalul presupune unul sau mai multi faptuitori/ inculpati, una sau mai multe parti vatamate si un organ de cercetare penala care in functie de fapele comise trimite dosarul spre judecare cu o propunere de sanctiune in baza legii fara ca retragerea plangerii sa produca incetarea raspunderii penale. Iar unde este lege nu este tocmeala. Tocmeala, ca sa folosesc formula aceasta, medierea, se poate  aplica in dosarul adiacent celui de cercetare panala. Partea vatamata se poate constitui si ca parte civila impotriva faptuitorului. Iar in aceasta situatie avem de a face cu doua dosare. Unul de natura penala si unul judecat pe latura civila ce rezulta din dosarul penal si  in care se stabilesc daunele ce urmeaza a fi despagubite. Putem vorbi aici despre medierea conflictelor ce rezulta de pe urma unor fapte de natura penala. Acordul de mediere care dovedeste inchiderea conflictului intre parti prin acoperirea prejudiciului si/sau a pretentiilor partii vatamate este suficient pentru inchiderea procesului deschis in urma constituirii ca parte civila a partii vatamate de fapte natura penala.

Tinand cont de faptul ca cei mai multi mediatori provin din avocati specializati in spete de natura civila, mediatorii care sa isi asume medierea disputelor in penal si a conflictelor ce rezulta de pe urma unor fapte de natura penala sunt ceva mai putini. Cu toate acestea, penalul este zona in care medierea trebuie sa isi aiba locul sau bine determinat. Fiind dovedit psihologic ca emotionalul domina uneori rationalul persoanelor aflate in conflict, multe plangeri penale prealabile sunt nefundamentate, conflictul fiind augmentat de starea de incordare a partilor aflate in conflict. Medierea exclude  incarcarea emotinalaexcesiva conducand discutia la fondul problemei si, odata cu inchidere conflictului,  la construirea unei paci solide intre parti. De cele mai multe ori partile aflate in conflict sunt fosti prieteni, rude, parteneri de afaceri etc. Asta presupune ca odata cu inchiderea prin mediere a conflictului partile  pot reveni la starea initiala de prietenie avuta anterior conflictului. Indiferent de solutia ofertita de instanta in baza legilor putem spune ca se face dreptate, dar nu se face pace. Iar starea conflictuala latenta ramane intre parti mult timp dupa aceea. Inchiderea prin mediere a conflictului obtine pacea intre parti pe care nicio lege din lume nu o poate aduce. De aceea, ca absolvent al Colegiului National de Afaceri Interne Bucuresti si cunoscator al dinamicii conflictelor recomand medierea ca solutie viabila de rezolvare a tuturor tipurilor de conflicte.

Mediator Petru Mustateanu Bucuresti 2009

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

e-mail:

pepimustateanu@yahoo.com

PRIMESTE NOUTATI PE E-MAIL !

Powered by
Easy Automatic Newsletter Lite v2.7.2

Mediator Bucuresti Mediere

BIROU MEDIATOR BUCURESTI