med-arb si arb-med

Mediul de afaceri constientizeaza ca, de foarte multe ori, viteza de reactie si un buget optimizat reprezinta reteta prin care te poti dezvolta.
Cate corporatii apeleaza la instanta ca factor optimizator al sincopelor aparute in interpretarea clauzelor contractuale, pentru clarificarea acestora?
Med-arb si arb-med au aparut ca proceduri alternative de solutionare a divergentelor si ca un raspuns la inertia sistemului clasic de justitie, inertie tradusa in timp consumat si lipsa de corespondent a solutiilor juridice in realitatea economica.
Cele doua proceduri reprezinta modalitati eficiente, mai rapide si mai putin costisitoare prin care partile care apeleaza isi solutioneaza disputele.
Ce reprezinta med-arb si arb-med?
Initial, procedurile se realizau prin apelarea la un singur expert care indeplinea rol dublu, atat de arbitru, cat si de mediator, partile interesate de aceasta procedura inserand in contractul dintre acestea clauza med-arb sau arb-med.
In procedura med-arb, partile care intelegeau sa apeleze la aceasta procedura acceptau ca, in prima etapa, sa inceapa procedura prin mediere, iar atunci cand mediatorul decidea, procedura imbraca forma arbitrajului, mediatorul comportandu-se ca un arbitru, evaluand cazul si pronuntand o hotarare.
In procedura arb-med, partile intelegeau sa intre in arbitraj, arbitrul ajungand la o solutie in urma probatoriului administrat de parti, solutia fiind sigilata; ulterior, partile parcurgeau procedura de mediere si, in cazul in care aceasta esua, acceptau automat solutia pronuntata in procedura de arbitraj.
Pentru ca cele doua proceduri sa se poate realiza trebuiau indeplinite cumulativ urmatoarele conditii:
– Expertul care indeplineste rolul de mediator sa aiba aceasta calificare.
– Mediatorul sa fie acceptat de parti si ca arbitru.

Ulterior, aceste proceduri mixte au capatat noi abordari, gratie avantajului lipsei de un formalism excesiv, realizandu-se in cadrul unei entitati care poate asigura, simultan sau consecutiv, serviciul de mediere, cat si cel de arbitraj.

Astfel, partile care decid sa-si gestioneze conflictul pe calea metodelor alternative mixte pot conveni sa abordeze procedura medierii apeland la un mediator, dupa care, in cazul unui esec al procedurii, folosesc serviciul de arbitraj prin alegerea unui arbitru sau unei comisii de arbitri in vederea obtinerii unei hotarari arbitrale.
Procedurile mixte se desfasoara in cadrul unei entitati care poate asigura cele doua servicii, dar partile pot opta si pentru alegerea unui mediator sau arbitru din cadrul a doua entitati distincte.

Organizatiile care pot asigura astfel de servicii sunt asociatii non–profit (O.N.G.) care au in cadrul lor organizate curti de arbitraj, dar si mediatori colaboratori, punand la dispozitia partilor interesate profesionisti din ambele categorii sau cu dubla calificare.
Cum poti accesa procedurile?
Corporatiile adauga in contractele incheiate o clauza de mediere/arbitraj/arb-med/med-arb prin care sunt prevazute cele doua proceduri sau pot sa-si manifeste vointa in sensul expus anterior fara a avea inserata in contracte clauza mai sus mentionata.
Avantajele procedurilor mixte sunt determinate de o reducere substantiala a timpului, tradusa in economie financiara tangibila, cat si printr-un control total asupra solutiei pe care inteleg sa o accepte.
Lipsa formalismului si flexibilitatea genereaza avantaje cu privire la locul desfasurarii procedurii, cat si la modalitatea de implementare a solutiei identificate.
Solutia pronuntata in arbitraj imbracand caracteristicile unei hotarari judecatoresti, se conformeaza dispozitiilor legale.

Mugur Mitroi
office@fmmm.ro
Presedinte S.T.A.R.S
Presedinte U.C.M.R.

(Visited 39 times, 20 visits today)

Sigur va mai intereaza si :

  • Ce înseamnă o soluție amiabilă?Ce înseamnă o soluție amiabilă? Medierea este o metoda de solutionare a conflictelor  pe cale amiabila, prin dialog si negociere directa a partilor, prin asistarea si facilitarea dialogului partilor de catre mediator. […]
  • Timpul si banii – cele mai importante avantaje ale medierii Timpul si banii – cele mai importante avantaje ale medierii Medierea reprezinta o modalitate prin care partile din conflict, avand ajutorul si asistenta mediatorului, negociaza posibilele solutii pentru ajungerea la un acord final, la o intelegere […]
  • Colaborare mediator – avocatColaborare mediator – avocat Dincolo de multitudinea viziunilor despre armonizarea serviciilor de mediere cu serviciile de avocatura pe care colegii din cele doua bresle profesionale le au, politica practicata de […]
  • Tranzacția judiciară în reglementarea NCC și NCPCTranzacția judiciară în reglementarea NCC și NCPC Prezentul material trateaza institutia juridica a tranzactiei judiciare, asa cum a fost legiferata atat in normele dreptului civil cat si ale celui procesual civil. Reglementarea […]
  •  Mediator conflicte de munca Mediator conflicte de munca DE CE SA APELATI LA MEDIERE CAND AVETI UN CONFLICT LA LOCUL DE MUNCA ? • Aveti posibilitatea sa-i transmiteti celui cu care sunteti in conflict atat modul in care ati fost afectat de […]