Articles Comments

Mediator – Mediere in Bucuresti Petru MUSTATEANU » Mediator Bucuresti » Cursuri de mediator

Cursuri de mediator

Preocuparea mea de a promova medierea, de a ajuta cat mai multi mediatori proaspat absolventi de cursuri pentru mediator sa se lanseze in profesia de mediator ma face sa fiu tot mai sigur ca simplul curs de formare in mediere nu este suficient pentru a obtine un mediator apt sa faca faca solicitarilor tot mai diverisificate din experienta medierii de zi cu zi.

In faza initiala aceste cursuri de mediator au fost concepute pentru avocati, pentru persoane cu bogate cunostinte juridice . Spun asta pentru ca, in anul 2003, Centrul Pilot de Mediere din Craiova a fost înfiintat de Ministerul Justitiei pe langa Judecatoria Craiova si Tribunalul Dolj cu sprijinul Ambasadei SUA si al Baroului Dolj , prin urmare cursul pilot de mediatori conceput atunci de americani a fost unul proiectat strict pentru persoane cu educatie juridica. Cursurile de mediator folosite astazi de scolile de mediere sunt create pe structura cursului initial din cursul pilot de mediatori implementat de mediatorii americani avocatilor din Dolj .Numai ca, odata cu legea 192 pot absolvi cursuri de mediator si persoane fara cunostinte juridice sigura conditie fiind sa fie absolvent de studii superioare iar cursurile de mediator devin astfel insuficiente pentru mediatorii nejuristi .

De aici incep controversele intre teoreticienii in mediere. De la conceptul ca mediatorii nu au nevoie de cunostinte juridice, pentru ca faza de implementare a acordului de mediere trebuie lasat in seama avocatilor, si pana la teoria ca mediatorii ar trebui specializati pe domenii de mediere pentru a putea  face performata, parerile despre cursurile de mediator difera foarte mult.

Cu toate acesta intalnesc foarte des absolventi de cursuri de mediator foarte nesiguri si cu lacune importante in ceea ce priveste minimul de cunostinte juridice necesare in practica de mediator .

In acelasi timp universitatile care detin specializari de Master in Mediere sunt inca departe realitatea din practica si de informatile utile din cursurile de mediere detinute de scolile de formare. As putea spune ca un absolvent de Master in Mediere dar si a unui curs de mediator  poate detine o pregatire suficienta pentru a fi un mediator capabil sa faca fata profesiei. O alta varianta poate fi un mediator autodidact , un mediator cu experienta care invata din practica toate secretele medierii, sau , de ce nu, implementarea conceptului de mediator stagiar pentru o perioda, sau pentru un numar de cazuri de mediere, si debia apoi lansarea in profesia de mediator, obtinand astfel odata cu completarea informatiilor din practica si increderea profesionala necesara unui mediator.

Mediator Petru Mustateanu –Bucuresti 2012

Written by

http://mediatorbucurestimustateanu.ro/

Filed under: Mediator Bucuresti · Tags: , , , , , , , ,

One Response to "Cursuri de mediator"

  1. Mirela Roventa says:

    Buna ziua,

    Sunt absolut de acord cu opinia dumneavoastra in ce priveste mediatorii nejuristi.Am absolvit cursurile de mediere si mi-am infiintat Birou de Mediator in ianuarie 2012 dar ca o persoana responsabila nu am avut curajul sa practic aceasta meserie tocmai datorita lacunelor pe care le am in domeniul juridic. Nu m-am asteptat ca in cadrul cursurilor de formare mediatori sa nu existe o sectiune speciala in care sa se predea notiuni juridice minime necesare acestei profesii. De la inceput am dat o importanta foarte mare Acordului de mediere deoarece acesta este pana la urma finalitatea medierii si reprezinta un document care este prezentat instantelor de judecata sau notarilor.
    Am terminat Facultatea de Cibernetica dar profesez in cadrul
    SC ROMCONTROL SA ca evaluator proprietati imobiliare, membru ANEVAR. Dupa absolvirea cursurilor de evaluator a fost necesar un stagiu pe langa un tutore agreat de ANEVAR si abia dupa examenul final am putut profesa ca evaluator. Profesia de mediator este foarte importanta si cred ca fiecare absolvent a acestor cursuri trebuie sa faca un stagiu pe langa un mediator cu experienta.Este o necesitate.
    Imi doresc foarte mult sa fiu mediator dar am inca multe nelamuriri si intrebari.
    Problema pe care o ridicati este una reala si care poate aduce prejudicii majore acestei profesii atunci cand mediatorii nejuristi vor incheia Acorduri de mediere neprofesionale.

    Daca aveti solicitari de mediere va rog sa imi permiteti sa particip si eu. Chiar vreau sa fiu mediator dar unul BUN. Este o cerere directa pentru ca imi doresc foarte mult sa particip la o mediere reala si daca nu se poate nu este nici o problema. Colaborarea si sprijinul acordat altor mediatori este tot o forma de promovare a acestei profesii si chiar am putea sa organizam intalniri unde sa putem sa comunicam intre noi.

    Mediatorii deja reprezinta o mica comunitate care trebuie sa sa fie puternica si pentru aceasta trebuie sa se cunoasca si sa comunice.Singuri nu vom putea sa ne auzim si nici sa impunem aceasta meserie.

    Daca doriti sa ma contactati.
    e-mail: [email protected]
    mobil 0726-287718
    Cu multa apraciere pentru articolele dumneavoastra,
    Mediator Mirela Roventa

Leave a Reply

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>