Greseli frecvente facute de mediatori

Marcel Nichita, vicepresedinte Judecatoria Suceava, despre incuviintarea Acordului de Mediere:

“Din punctul meu de vedere dreptul la justitie este un drept fundamental si asa trebuie sa ramana. In al doilea rand, as vrea sa va spun: Nu cereti instantelor sa fie altceva decat ceea ce sunt! Instanta este un arbitru si dupa parerea mea asa trebuie sa ramana. Au fost vremuri in care instanta nu era arbitru si nu a fost bine. In al treilea rand, vreau sa vorbesc despre inadmisibilitate. Exceptia de la inadmisibilitate este una relativa si daca nu o invoca nimeni, se poate judeca procesul chiar fara parcurgerea procedurii de informare. Judecatorul nu este obligat sa invoce aceasta exceptie.

Cea mai larga categorie de litigii pe care le intalnim in instanta, este cea care tine de dreptul familiei. Instantele pot modifica acordurile de mediere, incheiate de mediatori, dupa ce verifica conditiile de forma, dar si de fond. Instantele pot modifica acordurile de mediere, dar nu cereti instantelor sa incheie un alt acord de mediere, in cazul unui acord intocmit vraiste. Instanta prefera sa respinga un acord de mediere, care nu este facut in regula, decat sa inceapa ea o noua mediere.

Se intampla in situatiile de incredintare de minori, pentru ca noul Cod civil nu mai prevede aceasta institutie. Din pacate sunt acorduri de mediere in care inca se incredinteaza copiii, la mama, la tata… Codul civil actual prevede exercitarea autoritatii parintesti in comun de regula, specificat fiind domiciliul minorului. Aceasta este o situatie in care acordul de mediere poate fi modificat. In litigiile de familie sunt doua categorii de situatii care pot sa apara: acord de mediere pe parcursul desfasurarii procesului, unde astfel de acorduri pot sa intervina doar intre soti, nu se pot face cu terte persoane. Autoritatea parinteasca se exercita ca regula de ambii parinti, doar in situatii de exceptie, ea popate fi exercitata de un singur parinte. Este foarte greu ca un judecator sa incuviinteze un acord de mediere prin care un parinte renunta la autoritatea lui parinteasca.

In ceea ce priveste partajele, dificultatile cele mai mari le avem cu partajele succesorale. Exista doua categorii de situatii: prima in care acordurile se resping din cauza mediatorului, si a doua din cauza partilor. In partajele succesorale, dupa cum a fost emis certificat de mostenitor inainte, acordul de mediere se prezinta instantei sau notarului sau si instantei si notarului. Daca nu a fost emis certificatul de mostenitor, acordul de mediere nu se poate prezenta decat la notar, iar atunci instantele vor respinge din start cererile de incuvintare a acordului de mediere pe partaj succesoral, daca nu a fost emis certificat de mostenitor.

O alta problema pe care am intalnit-o: se fac acorduri de mediere pe partaje si succesorale si iesire din diviziune, fara sa se precizeze titlul in baza careia partile au dobandit bunurile. E clar ca acordul de mediere va fi respins, pentru ca instantele nu incep sa sape ceea ce mediatorul trebuia sa afle de la bun inceput.

De asemenea, nu se precizeaza in partajele succesorale defunctii dupa care se impart mostenirile. Este foarte important sa se arate defunctul dupa care se face partajul, sa se arate titlul in baza caruia au fost dobandite acele bunuri si fac parte din masa succesorala.

Mediatorii sunt o masa de profesionisti etoregiene, nu sunt juristi, sunt din toate domeniile, insa legea prevede obligatia mediatorului de a veghea ca in acordul de mediere sa nu fie incluse clauze contrare ordinii publice, bunelor moravuri si asa mai departe. Este bine sa cereti asistenta unui jurist.

O alta situatie pe care am intalnit-o s-a incheiat acord de mediere intre parinti, intre majori. In conditiile in care acordul de mediere se referea la drepturi apartinand unui minor, dar care avea peste 14 ani. Incepand cu varsta de 14 ani, partile, oamenii, persoanele au capacitatea de exercitiu restransa. Prin urmare, actele care se refera la aceste persoane se incheie de ele personal, cu asistenta sau autorizare, dupa caz a reprezentantului sau si uneori a instantei de tutela. Prin urmare, daca aveti un acord de mediere, prin care se solicita o procedura de mediere prin care se solicita majorarea unei pensii de intretinere pentru un copil care a implinit 14 ani, acel copil trebuie sa fie parte a acordului de mediere si trebuie sa-l semneze. Altfel, acordul de mediere nu va fi incuviintat.

O alta situatie pe care am avut-o este legata de acordurile de mediere legate de divort. S-a prezentat un acord de mediere prin care doua persoane divortau, dar acordul de mediere era incheiat intre avocatii lor?! Va imaginati ca nu se poate incuviinta acest acord. Mai mult, partile, chiar daca sunt reprezentate de avocati in situatii de exceptie

Cateva lucruri legate de instanta competenta. Daca acordul de mediere intervine pe parcursul unui litigiu deja declansat, el se prezinta la instanta la care se judeca acel litigiu, daca acordul intervine inainte de declansarea unui litigiu, legea prevede o competenta alternativa, fie la domiciliul partilor fie la sediul mediatorului, indiferent de obiectul acordului de mediere.

O alta situatie sesizata: cum se prezinta acordul de mediere? Se prezinta in format scris si in format electronic, insa procedura aceasta este prevazuta doar la normele generale, nu se prevede la situatia in care litigiile sunt deja declansate. Unii mediatori nu mai prezinta si in format electronic, acordul de mediere in situatia in care litigiul este declansat, ci doar in situatia in care el s-a incheiat inainte. Aceasta este o rugaminte, pentru ca legea spune ca trebuie prezentate amandoua formate.

Legea Medierii este o lege deficitara, dar este o lege care se poate aplica. Trebuie sa ne intelegem fiecare rolul pe care il avem. Dar nu trebuie sa consideram medierea deasupra altei modalitati de solutionare a unui litigiu. Pana la urma, partea este suverana ce face cu litigiul ei.” a afirmat Marcel Nichita, vicepresedintele Judecatoriei Suceava in cadrul seminarului “Ziua europeana a medierii”, organizat la Universitatea Stefan cel Mare din Suceava, in zilele de 21 si 22 ianuarie 2014.

Sursa:http://www.medierenet.ro/2014/01/23/marcel-nichita-vicepresedinte-judecatoria-suceava-despre-incuviintarea-acordului-de-mediere/#.UuF10RCYvIU

(Visited 88 times, 21 visits today)

Sigur va mai intereaza si :

  • Mediere malpraxisMediere malpraxis Ca mediator in Bucuresti consider ca am acumulat suficienta experienta in medierea conflictelor cauzate de cauzele de malpraxis incat sa pot formula o parere in acest […]
  • Mediatorii lucreaza si in perioada vacantei judecatoresti !Mediatorii lucreaza si in perioada vacantei judecatoresti ! Medierea este disponibila permanent. Asa cum stim, in perioada verii judecatoriile intra in vacanta judecatoreasca, iar procesele se amana pana in toamna cand activitatea se reia si odata […]
  • Ghidul mediatorului profesionist. Mediere si conflict – de Mugur Bogdan Mitroi Ghidul mediatorului profesionist. Mediere si conflict – de Mugur Bogdan Mitroi Editie revizuita si adaugita Mediatorul este mediator doar daca isi pastreaza rolul pentru care a fost creat: managementul conflictului. Mediatorul este cel care controleaza procedura […]
  • Ce este medierea ?Ce este medierea ? Ca sa intelegem ce este medierea trebuie sa plecam de la premisa ca de mediere au nevoie doua parti aflate in conflict. Interventia intr-un conflict fie el intre doua persoane, […]
  • Mediator in BucurestiMediator in Bucuresti Mediatorul din Bucuresti are sanse reale sa practice medierea mai mult si mai diversificat decat mediatorul din celelalte orase ale tarii. Pe de o parte numarul mare de locuitori din […]