Efectele modificărilor legislative în materia medierii, de la 1 august 2013

legea medieriiIn data de 17 august 2013, a avut loc, la Medias, masa rotunda cu tema: „efectele ultimelor modificari legislative in materia medierii, precum si a reducerii cu 50% a taxelor de timbru pentru conflictele solutionate prin mediere”. Discutia referitoare la cea mai noua profesie liberala din Romania a fost gazduita de Casa Gazelor Naturale, „casa” celei mai vechi profesii din Medias.

Medierea este o procedura voluntara. Asa a fost inca de la aparitia Legii nr. 192/2006, asa este si in acest moment si asa va si ramane, pentru a-si putea crea efectele benefice.

In mediere, partile pot decide pentru ele, direct, in functie de interesele lor. Partile isi asuma responsabilitatea solutiei si a punerii ei in practica. In concluzie, in mediere, partile fac legea, fara sa incalce legea. Rolul mediatorului este acela de a crea un mediu adecvat comunicarii dintre parti si de a ajuta partile sa isi identifice solutia potrivita pentru situatia lor. Mediatorul nu impaca partile, nu le impune solutii, nu ii judeca si nu cauta vinovati. Un aspect important in mediere este relatia partilor, mediatorul, prin munca lui, fiind atent ca acordul de mediere sa mentina sau chiar sa imbunatateasca relatia dintre parti. Mediatorul nu se identifica si nu reprezinta niciuna dintre partile aflate in mediere. El este neutru si impartial si nu foloseste mijloace coercitive pentru a pastra partile in mediere sau pentru a incheia un acord de mediere.

Informarea cu privire la mediere si avantajele ei

In legea micii reforme in justitie, in 2010, s-a mentionat pentru prima data varianta sedintei de informare cu privire la mediere si avantajele ei. Scopul acestei sedinte de informare este acela de a oferi romanilor posibilitatea de a afla informatii despre mediere ca modalitate de solutionare a conflictelor, direct de la un specialist in managementul conflictelor, adica de la un mediator. Inca de atunci, sedinta de informare este gratuita. Dar aceasta facilitate a fost prea putin cunoscuta si folosita.

Informarea prealabila obligatorie

Pentru a face cunoscuta medierea si pentru a incuraja folosirea ei de catre romani, Legea nr. 115/2012 a instituit obligatia de a participa la aceasta informare in anumite cauze, tot cu titlu gratuit. Tot gratuita a ramas si este sedinta de informare si pentru alte dispute si/sau conflicte, chiar si in situatiile in care nu este obligatorie.

Din 15 februarie 2013, odata cu intrarea in vigoare a Noului Cod de procedura civila, este obligatorie si sedinta de informare cu privire la mediere. Dar aceasta obligatie nu avea si o sanctiune pentru neparticiparea partilor. Sanctiunea inadmisibilitatii cauzei se aplica doar de la 1 august 2013Insist asupra faptului ca doar participarea la sedinta de informare cu privire la mediere este obligatorie, medierea ramanand o procedura voluntara.

Medierea extrajudiciara

Toate aceste reglementari fac referire doar la cauzele care sunt sau urmeaza sa ajunga pe rolul instantelor. Dar medierea se adreseaza conflictelor de interese si nu conflictelor de drepturi. In mediere exista posibilitatea de a solutiona situatii care nu pot fi deferite justitiei, din diverse motive. Daca suntem atenti in jurul nostru, o sa constatam ca exista oameni care traiesc in relatii conflictuale de multa vreme si care nu si le-au rezolvat tocmai pentru ca nu stiu ca exista si alte variante decat instanta. Este adevarat ca medierea poate ajuta la degrevarea instantelor, nu neaparat prin solutionarea dosarelor existente pe rolul instantelor, ci mai degraba prin solutionarea conflictelor inainte ca acestea sa devina litigii. Medierea nu este un panaceu universal, dar este modalitatea prin care se poate atenua atitudinea conflictuala a societatii romanesti si prin care se pot construi relatii functionale si armonioase.

Taxele de timbru pentru conflictele solutionate prin mediere

Inainte de modificarea taxelor de timbru, incuviintarea in instanta a acordurilor de mediere era scutita de taxe. In perioada mai 2006, de la aparitia Legii 192, si pana la 1 octombrie 2012, cand a intrat in vigoare Legea nr. 115/2012, se restituiau taxele de timbru platite daca litigiul se solutiona prin mediere. Dupa 1 octombrie 2012, facilitatea a ramas doar pentru cauzele care nu au ca obiect transferul de proprietate, adica in principal pentru spetele comerciale.

Reducerea taxelor de timbru pentru conflictele solutionate prin mediere

Incepand din 29 iunie 2013, odata cu intrarea in vigoare a OUG nr. 80/2013 privind taxele judiciare de timbru, incuviintarea unui acord de mediere in instanta se taxeaza cu 20 de lei. Fie ca acordul este depus inainte ca disputa sa devina litigiu, fie ca se depune dupa ce conflictul a devenit litigiu, taxa este aceeasi. In ceea ce priveste taxele de timbru aferente obiectului conflictului, justitiabilii sunt scutiti de 50% din taxele de timbru care se calculeaza la valoare in conditiile in care se depune direct acordul de mediere pentru a obtine hotararea de expedient.

Taxele de timbru pentru litigiile incheiate prin acord de mediere

Nu este foarte clar ce se intampla si cum se procedeaza in situatia in care cauza fiind pe rolul instantei, si avand taxele platite integral, intervine un acord de mediere intre parti.

OUG nr. 80/2013 nu abroga art.63 din Legea nr. 192/2006 care stipuleaza:

(2) Odata cu pronuntarea hotarârii, instanta va dispune, la cererea partii interesate, restituirea taxei judiciare de timbru, platita pentru investirea acesteia, cu exceptia cazurilor in care conflictul solutionat pe calea medierii este legat de transferul dreptului de proprietate, constituirea altui drept real asupra unui bun imobil, partaje si cauze succesorale.

 (2.1) Instanta de judecata nu va dispune restituirea taxei judiciare de timbru platite pentru investirea acesteia, in cazul in care conflictul solutionat este legat de o cauza succesorala pentru care nu s-a eliberat certificatul de mostenitor.

In schimb OUG 80/2013 mentioneaza la art. 45 lit. j:

1) Sumele achitate cu titlu de taxe judiciare de timbru se restituie, dupa caz, integral, partial sau proportional, la cererea petitionarului, in urmatoarele situatii:

 j) in alte cauze expres prevazute de lege.

Ramane de vazut daca practica este cea care va stabili echilibrul intre cele doua prevederi sau va fi nevoie de interventia legiuitorului.

Legiuitorul a inteles sa incurajeze medierea si prin reducerea substantiala a taxelor de timbru. Stimulentele financiare creeaza efecte imediate, iar pozitia legiuitorului se incadreaza in trendul european de sustinere a medierii si prin scutirea, reducerea sau restituirea de taxe.

Cristi Danilet, judecator, membru CSM, in interventia sa telefonica, a facut o prezentare a situatiei existente in acest moment in justitia romaneasca.

” In contextul in care anul trecut, in instantele din Romania au fost  pe rol 3,3 milioane de dosare, iar dintre acestea, aproximativ 2,8 milioane au fost dosare civile, reiese ca o treime din populatia Romaniei are deschis un proces.”, a spus judecatorul Cristi Danilet.

”Este lesne de inteles faptul ca judecatorii sunt suprasolicitati, datorita numarului mare de dosare pe care trebuie sa le solutioneze. Din aceasta cauza, dosarele sunt solutionate rapid sau cu erori judiciare. Pentru a impiedica acest lucru, medierea vine ca o gura de aer proaspat, deoarece ar putea degreva instantele de un procent semnificativ de dosare “de zi cu zi”, cum ar fi conflictele de munca sau conflictele familiale, care mananca efectiv din timpul judecatorilor.”, a mentionat Cristi Danilet.

Cristi Danilet a mai afirmat ca: “Magistratii trebuie sa se implice activ si sa recunoasca puterea medierii. Cu alte cuvinte, magistratii trebuie sa “forteze” partile sa ajunga la mediator, cel putin pentru informare, deoarece mediatorul le poate explica, pe cazul lor, care sunt beneficiile medierii si cum isi pot solutiona problema.”

Judecatorul Cristi Danilet a afirmat ca, din punctul sau de vedere, mediatorul nu trebuie sa aiba studii juridice, ci doar cunostinte juridice, si mai degraba sa fie specializat in tehnici de comunicare si psihologie, deoarece studiile juridice ar putea mai degraba sa incurce procesul de mediere. Expunand datele in mod juridic, mediatorul se transforma in avocat si tocmai acest lucru nu trebuie sa se intample.

Mentalitatea se va schimba in timp, iar atuurile medierii vor iesi la iveala, deoarece nimic nu se intampla peste noapte.”, a spus judecatorul Cristi Danilet.

In opinia profesorului Aurel Codoban, conflictele sunt boli, iar mediatorul este un terapeut care in incercarea sa de a reface comunicarea intre parti, reuseste sa vindece conflictualitatea partilor.

Medierea este un exercitiu de comunicare pozitiva. Mediatorul este un fel de arbitru, care trece prin comunicare pentru a depasi o stare de conflictualitate. El este intermediarul partilor in comunicare. Rolul mediatorului este de terapeut al comunicarii pozitive.”, a mentionat Aurel Codoban in interventia telefonica.

Eu cred foarte mult in comunicare, cred ca se pot rezolva foarte multe probleme prin comunicare, mai ales cele legate de conflictualitate. Martin Luther King a spus ca: “Oamenii se urasc intre ei pentru ca le este frica si le este frica pentru ca nu comunica”. Din punctul meu de vedere mediatorul inlatura aceasta incapacitate de comunicare a partilor.”, a spus Aurel Codoban.

Referitor la durata de implementare a medierii, Aurel Codoban a declarat ca exista o dificultate de schimbare a mentalitatii oamenilor prin educatie. Medierea este una din caile prin care oamenii isi pot face educatie, putand fi vazuta ca o pedagogie sociala.

Unul din motivele pentru care admir medierea, este acela ca oamenii vor invata de fapt niste practici comunicationale care sunt esentiale democratiei in care traim.“, a conchis Aurel Codoban.

Gabriela Calbureanu, GEMME Romania, a vorbit despre modul in care se desfasoara medierea in Canada, ea fiind pentru 3 ani de zile avocat/atasat pe langa judecatorul Louise Otis. Aceasta este cea care a introdus medierea judiciara in Canada, America de Nord, Australia si cateva tari din Europa, printre care si Franta.

Oamenii vor intelege ca judecatorul nu va reusi niciodata sa patrunda in interiorul familiei (care are un conflict), asa cum o face mediatorul, intrucat mediatorul este psihologul conflictului iminent, iar judecatorul este chirurgul conflictului evident.“, a precizat mediatorul Calin Oancea, prezent la discutiile mesei rotunde.

Medierea are un potential extraordinar in crearea unui climat social temperat. Intentia manifesta a legiuitorului de a incuraja medierea se reflecta si prin reducerea substantiala a taxelor de timbru atunci cand conflictul se solutioneaza prin mediere. Medierea si mediatorii sunt din ce in ce mai prezenti in viata societatii romanesti. Tocmai de aceea MediereNet.ro®, publicatia on-line a mediatorilor din Romania, in parteneriat cu Consiliul Judetean Cluj, organizeaza, in 27 septembrie 2013, la Cluj Napoca, Gala Excelentei in Mediere 2013.”, a declarat Anca Lucia Stancu, manager MediereNet.ro®, moderator al evenimentului.

Medierea fiind o activitate de interes public, scopul mesei rotunde a fost acela de a disemina in randul romanilor informatii de interes general cu privire la mediere, de promovare a medierii in randul societatii romanesti ca metoda alternativa de solutionare a disputelor, precum si prezentarea beneficiilor pe care le aduce apelarea la mediere atat celor care au un conflict, dar si intregii societati. Totodata a fost si ocazia pentru cei prezenti la eveniment de a discuta aspecte din practica medierii. Sesiunile de intrebari si raspunsuri pe tema abordata cat si pe subiectele interventiilor telefonice ale invitatilor care nu au putut fi prezenti fizic, dar au dorit sa participe la eveniment, au punctat atat evolutia medierii in Romania de la aparitia legii medierii si pana la practica din acest moment, cat si modul in care medierea este reglementata si se aplica in Canada, SUA si alte tari europene. La eveniment au fost prezenti si justitiabili.

Sursa: Anca Lucia STANCU http://www.juridice.ro/279186/efectele-modificarilor-legislative-in-materia-medierii-de-la-1-august-2013.html

Daca vreti sa aflati mai multe despre mediere, va recomandam sa rasfoiti acest site sau sa sunati cu incredere la unul din numerele de telefon afisate la datele de contact  .

Mediator  Petru Mustateanu – Bucuresti  2013

(Visited 28 times, 13 visits today)

Sigur va mai intereaza si :

  • Medierea in cauze de natura penalaMedierea in cauze de natura penala In cazurile in care legea prevede ca cercetarea penala se face doar in urma depunerii unei plangeri penale, iar retregerea acestei plangeri penale aduce cu sine incetarea cercetarii […]
  • Reducerea cu 50% a taxelor de timbru pentru conflictele solutionate prin mediereReducerea cu 50% a taxelor de timbru pentru conflictele solutionate prin mediere Medierea este o procedura voluntara. Asa a fost inca de la aparitia legii 192/2006, asa este si in acest moment si asa va si ramane, pentru a-si putea crea efectele benefice. In mediere […]
  • Mediatorii vor sa intervina intre presedinte si premierMediatorii vor sa intervina intre presedinte si premier Certurile dintre Presedintie si premier au starnit si interesul mediatorilor din Romania. Acestia sunt atat de intrigati de scandalurile politice incat si-au oferit ajutorul pentru a calma […]
  • Medierea in UngariaMedierea in Ungaria Medierea, ca solutie alternativa la solutionarea conflictelor in instanta, este privita cu ochi nu tocmai buni de catre o serie de avocati de la noi din tara. In schimb, aceasta metoda […]
  • Cum gasesc un mediator bun ?Cum gasesc un mediator bun ? Asa cum stim medierea este o profesie relativ noua in spatiul juridic romanesc ea fiind infiintata in Romania in anul 2006 prin Legea 192/2006 Privind Medierea si Exercitare Profesie de […]