Efectele medierii penale

Intrarea în vigoare a noilor coduri penale aliniaza România în rândul statelor occidentale, acolo unde viziunea asupra infractiunilor “minore” capata noi întelesuri, în sensul realizarii justitiei restaurative, dând posibilitatea atât victimei cât si infractorului sa ajunga la o întelegere, cu respectarea anumitor conditii legale.

În acest fel, actul înfaptuirii justitiei, lasa victimei mai mult loc de miscare si actiune bipolara, asezându-o la un nivel central, iar puterea de decizie a acesteia fiind strâns legata de interesul si nevoile imediate.

Medierea da N.U.P. la 37 de infractiuni

Noile coduri penale încurajeaza si prevad posibilitatea apelarii la Institutia Medierii, în vederea stingerii conflictului, iar existenta Acordului de Mediere poate reprezenta o solutie partiala sau totala, functie de infractiunea savârsita. Astfel, un numar de 30 infractiuni prevazute de Noul Cod Penal si alte 7 infractiuni prevazute de legile speciale, pot fi solutionate cu succes apelând la un mediator. Aceste infractiuni sunt conditionate pentru începerea urmaririi lor, de existenta în prealabil a cererii formulate de victima si/sau prevad posibilitatea împacarii victimei cu faptuitorul, caz în care se înlatura caracterul penal al faptei. Infractiunile cele mai des întâlnite din aceasta categorie sunt lovirea si alte violente, vatamarea corporala, violarea de domiciliu, violul si seductia, furtul la plângere prealabila, abandonul de familie, purtarea abuziva, distrugerea în forma simpla, calomnia, amenintarea, s.a.m.d.
Pentru aceste tipuri de infractiuni, Institutia Medierii poate constitui o solutie integrala, în sensul ca da posibilitatea victimei si infractorului de a negocia si transa ei însisi, în totalitate, toate aspectele directe si colaterale ale faptei, fara a implica organele de cercetare penala sau organele judecatoresti sau, daca acestea au fost sesizate, existenta unei întelegeri obtinute prin mediere, determina în mod automat retragerea si neimplicarea lor, în orice faza de desfasurare s-ar afla, inclusiv în faza procesului de judecata, pâna la pronuntarea sentintei.

Acordul de Mediere – circumstanta atenuanta prin reducerea pedepsei cu 1/3

În cazul savârsirii oricarei infractiuni ce reclama si existenta unei victime, încheierea unui Acord de Mediere poate influenta hotarârea judecatoreasca cu privire la individualizarea pedepsei. Altfel spus, atunci când, în urma savârsirii unei infractiuni exista si un litigiu de natura civila, adica un alt proces dedus celui penal, realizarea Acordului de Mediere între victima si infractor pentru acest proces sau aspect civil, va conduce la acordarea circumstantelor atenuante pe parcursul desfasurarii procesului penal. De asemenea, în cazul condamnarii cu executare în regim penitenciar a infractorului, instanta va lua act de Acordul de Mediere dintre victima si infractor, si va reduce în mod obligatoriu pedeapsa cu 1/3.

Medierea penala te poate scapa de inchisoare

Întelegerea partilor poate determina instanta de judecata, în anumite situatii, sa dispuna suspendarea conditionata a executarii pedepsei, amânarea aplicarii pedepsei sau chiar renuntarea aplicarii pedepsei. Cum practica judiciara este inexistenta, asteptam sa constatam în ce masura si sub ce forma interpretativa noile prevederi legale vor fi aplicate de instantele de judecata, dar si în ce grad de uzura vor fi folosite de catre justitiabili.

Filosofia Justitiei Restaurative si posibilitatile legislative concrete care urmaresc aplicarea ei, da posibilitatea victimei de a începe, întrerupe, continua sau atenua procesul penal si finalitatea acestuia. Nimeni nu obliga victima sa renunte la formularea acuzatiilor. De asemenea, victima nu este obligata sa initieze procedura medierii, iar daca aceasta a fost declansata de prezumtivul faptuitor, victima nu are obligatia legala de a-i da curs. Tot astfel, în cazul în care victima nu doreste prezenta în aceeasi încapere cu infractorul, în cadrul sedintei de mediere, dar totusi doreste sa auda ce are de spus acesta, are posibilitatea de a delega o alta persoana care sa-i substitue din punct de vedere legal prezenta. Aceasta persoana poate fi o ruda, un prieten apropiat sau un aparator calificat.
Durata declansarii procedurii medierii penale nu poate depasi 3 luni si poate fi initiata în orice moment al cercetarii penale sau al desfasurarii procesului de judecata. Nu putem sa nu remarcam ca, desi toate aceste aspecte juridice sunt “n favoarea” presupusului infractor, ele nu vor putea fi folosite fara concursul victimei. Exista o mare probabilitate ca acest concurs sa poata fi tradus, în anumite situatii, în importante sume de bani, dar cum resursele Institutiei Medierii sunt inepuizabile si non-conformiste, pot fi gasite solutii capabile sa satisfaca nevoile si cerintele concrete si imediate ale partilor, care nu au neaparat corespondenta la nivel material.

Sursa:http://www.medierenet.ro/2014/03/07/efectele-medierii-penale/#.Uxq3jfl_s38

Daca vreti sa aflati mai multe despre mediere, va recomandam sa rasfoiti acest site sau sa sunati cu incredere la unul din numerele de telefon afisate la datele de contact prezente pe acest site .

Mediator Petru Mustateanu- Bucuresti 2014

(Visited 47 times, 24 visits today)

Sigur va mai intereaza si :

  • MEDIEREA PENALĂ ŞI EFECTELE EIMEDIEREA PENALĂ ŞI EFECTELE EI Intrarea în vigoare a noilor coduri penale aliniază România în rândul statelor occidentale, acolo unde viziunea asupra infracţiunilor “minore” capătă noi înţelesuri, în sensul realizării […]
  • DIVORŢUL ÎN ROMÂNIA PENTRU CETATENI STRĂINIDIVORŢUL ÎN ROMÂNIA PENTRU CETATENI STRĂINI Prin noul Cod civil român, intrat în vigoare de la 01.10.2011, deşi instituţia divortului a  suportat anumite modificări, desfacerea căsătoriei pe cale judiciară poate avea loc, în […]
  • Infracțiuni mediabile in medierea penalaInfracțiuni mediabile in medierea penala Noul Cod penal si Noul Cod de procedura penala aduc noutati importante in ceea ce priveste infractiunile mediabile si procedurile de mediere penala. Noua legislatie penala muta accentul […]
  • Infratiuni la care se poate aplica mediereaInfratiuni la care se poate aplica medierea Infracțiuni mediabile și procedura medierii penale Noul Cod penal si Noul Cod de procedura penala aduc noutati importante in ceea ce priveste infractiunile mediabile si procedurile de […]
  • Medierea in cauzele penaleMedierea in cauzele penale Cu intrarea in vigoare a NCP SI NCPP si altor legi speciale, Romania a intrat in randul Europei pe linia justitiei restaurative astfel ca partea vatamata,prejudiciata(victima)cat si cel […]