Descentralizarea atributiilor Consiliului de Mediere din Romania si apararea profesiei de mediator

Zemanta Related Posts ThumbnailUniunea Centrelor de Mediere din Romania (U.C.M.R.) reitereaza propunerea sa datand din luna iulie 2012 privind descentralizarea atributiilor Consiliului de Mediere din Romania, prin infiintarea de Consilii de Mediere Judetene.

U.C.M.R. apreciaza ca descentralizarea judeteana va avea rolul crucial in apararea identitatii profesiei si drepturilor mediatorilor, precum si de a credibiliza institutional-teritorial medierea ca alternativa reala la justitia clasica”, declara Mugur Mitroi, presedintele federatiei.

In contextul ultimelor modificari legislative din domeniul medierii, se impune cu atat mai mult necesitatea protejarii profesiei si drepturilor mediatorilor printr-o organizare eficienta la nivel de judet, cu scopul unei administrari directe a activitatii de mediere, cat si in vederea unei relationari coerente si fluente cu institutiile judetene. Relationarea directa cu instantele judetene si celelalte institutii descentralizate este imperativa in vederea unei eficientizari si protectii reale a activitatii mediatorilor.

Astfel, inca din 14 iulie 2012, U.C.M.R. a adoptat si a depus oficial Rezolutia nr. 2 prin care a propus modificarea Regulamentului de Organizare si Functionare al Consiliului de Mediere din Romania in sensul descentralizarii la nivel judetean. Aceasta propunere se intemeiaza pe dispozitiile art. 17 alin. 1 si 2 si ale art. 20 lit. m din legea nr. 192/2006, modificata si completata, potrivit carora:

“(1) În vederea organizării activităţii de mediere se înfiinţează Consiliul de mediere, organism autonom cu personalitate juridică, de interes public, cu sediul în municipiul Bucureşti.
(2) Consiliul de mediere se organizează şi funcţionează potrivit prevederilor prezentei legi, precum şi ale regulamentului său de organizare şi funcţionare.
m) adoptă regulamentul privind organizarea şi funcţionarea sa.

Propunerea de modificare vizeaza infiintarea de Consilii de Mediere Judetene, carora le vor fi acordate o serie de atributii limitate pe plan judetean (reprezentare in teritoriu; monitorizarea activitatii mediatorilor locali; autorizarile la nivel de judet etc); in acest fel, Consiliul de Mediere national isi va exercita partial atributiile prin institutiile descentralizate judetene aflate in subordinea sa si asupra carora va exercita controlul. Consiliile judetene vor avea personalitate juridica proprie, pentru a-si putea exercita atributiile stabilite prin descentralizare, respectiv pentru gestionarea directa a bugetului local si pentru stabilirea relatiilor institutionale pe plan local.

Propunerile de modificare vin in contextul in care lipsa reprezentantilor judeteni ai Consiliului de Mediere va duce la un blocaj in activitate prin lipsa organismelor similare din teritoriu.

Astfel, exemplificativ, modificarile aduse prin legea nr. 115/2012 privesc doar cauzele care sunt de competenta materiala si teritoriala a judecatoriilor si tribunalelor, aceste instante fiind cele care vor trimite cauzele in vederea asigurarii procedurii obligatorii de informare prealabila in mediere. De asemenea, A.N.P.C. este organizat teritorial la nivelul fiecarui judet prin oficiile de protectia consumatorilor.

Pentru a evita astfel de blocaje, Uniunea Centrelor de Mediere din Romania reitereaza propunerea potrivit careia Consiliul de Mediere trebuie sa se organizeze administrativ in entitati judetene care pot relationa direct si care se pot angaja juridic in colaborari teritoriale.

Asociatiile care sustin descentralizarea judeteana a atributiilor Consiliului de Mediere sunt invitate sa trimita punctele de vedere catre Comisia Consultativa si catre Consiliul de Mediere din Romania.

Textul integral al propunerii poate fi descarcat aici:

  • Rezolutia UCMR nr. 2/14.07.2012:

http://www.ucmro.ro/index.php?modul=stiri&action=show&stire=208

  • Descentralizarea judeteana a atributiilor Consiliului de Mediere din Romania – Nota de fundamentare – Calcul de eficienta:

http://www.mugurmitroi.portalmediere.ro/?p=95

Uniunea Centrelor de Mediere din Romania (U.C.M.R.) este federatia nationala infiintata in 2005 ce reuneste asociatii profesionale ale mediatorilor din fiecare judet al Romaniei.

 

Madalina Calcan
Departament PR al UCMR
Tel./fax: +40213201535
Mobil: +40722239261
office@ucmro.ro
www.ucmro.ro

(Visited 41 times, 20 visits today)

Sigur va mai intereaza si :